Fraai boek - 1001 Movies You Must See Before You Die

Een zeer complete lijst van alle klassiekers die je zou moeten zien.

[/url]

1001 Movies You Must See Before You Die

Auteurs:Steven Jay SchneiderPagina's:960Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Octopus BooksDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-1-84403-734-6

In 2003 kwam het boek 1001 Movies You Must See Before You Die uit, waarin gepoogd werd een zo compleet mogelijk overzicht te geven van alle films uit de geschiedenis die je gezien zou moeten hebben. Afgelopen oktober is deze herziene editie uitgebracht, ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het origineel. En het resultaat mag er zijn.

Voor deze nieuwe editie werd Ian Haydn Smith aan het werk gezet, om films toe te voegen, en films te verwijderen uit het boek. Daarbij moest een team van experts in hun respectievelijke genres een selectie maken van de films die zij zo goed vinden. Nieuwe toevoegingen zijn de films die tussen 2003 en 2013 zijn uitgekomen. Dat het niet de minste films zijn blijkt wel uit de voor- en achterkant van het boek. Voorop prijkt prominent een afbeelding van Life of Pi, en achterop Lincoln. Uit de inleiding van Haydn Smith blijkt verder dat films als One Eyed Jacks en Angel Face verdwenen zijn.



Afgezien van de vele toevoegingen, en natuurlijk de verwijderingen, zijn er gelukkig genoeg klassiekers in het boek blijven staan. Denk maar aan A Clockwork Orange, van [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=5175]Stanley Kubrick. Niet alleen wordt geschreven over de oorsprong van de controverse van de film, maar ook over de inhoud en de bedoelingen van Kubrick. En wat mat deze film nu eigenlijk zo goed? Het is volgens Angela Errigo de stijl van de film, de humor, het verhaal en de briljante verfilming van het gelijknamige boek van Anthony Burgess, waarvan men lange tijd geloofde dat het onmogelijk zou zijn.

Een van de meest recente films die zijn toegevoegd aan het boek, is Tinker Tailor Soldier Spy, uit 2011, waarover geschreven wordt dat het niet gewoon een knappe, maar ook zeer complexe verfilming is van het uiterst uitgebreide verhaal. En dat is juist wat het zo mooi maakt. Verder ontbreken Nederlandse films uiteraard ook niet in dit boek; films als Turks Fruit en De Vierde Man worden uitgebreid besproken.



Besprekingen van films zijn uitgebreid, waarbij niet alleen het verhaal kort samengevat wordt, maar ook worden details zoals de ontvangst van de film toegelicht. Soms worden daar ook kleine uitstapjes bij gezet, zoals bij A Clockwork Orange, naar de achtergrond van een film. Dat maakt dit boek, in tegenstelling tot sommige andere selecties uit dit genre zo compleet. Ook het feit dat er films uit meer dan dertig landen besproken worden, is noemenswaardig. Mocht je dus houden van dit soort overzichtswerken, dan is het een absolute aanrader.

Het boek is te koop bij online webwinkels als Bol.com, Polare en Athenaeum. Verder kun je het boek uiteraard krijgen bij de betere boekhandel. Met dank aan Octopus Books voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair