Algemeen

'Catching Fire' streeft 'Iron Man 3' voorbij in Amerikaanse box office

Het is de eerste keer in bijna vijftig jaar dat een film met vrouwelijke hoofdrol op de eerste plek eindigde.

door Jim Pedd op 08.01.2014 om 12:01 in Algemeen
The Hunger Games: Catching Fire is in de Verenigde Staten de opbrengst van Iron Man 3 voorbijgestreefd. De opbrengst in de VS staat nu boven de 409 miljoen dollar, waar die van Iron Man 3 is blijven steken. Heel bijzonder lijkt dat nieuws wellicht niet, maar het is de eerste keer in bijna dan vijftig jaar dat een film met een vrouwelijke hoofdrol bovenaan de box office staat in de Verenigde Staten.

Het resultaat is nog opvallender, omdat Catching Fire niet in 3D en 3D IMAX is uitgebracht. In de top tien was er verder alleen Fast and Furious 6, dat niet in die formaten werd uitgebracht.

Verder is het ook een knappe prestatie, omdat Iron Man 3 in de zomer in première is gegaan, en normaliter in die periode de meeste mensen naar de bioscoopzalen getrokken worden. Catching Fire ging begin november in première.

De vorige keer dat een film met een vrouwelijke hoofdrol op nummer één stond, was in 1965. Toen kwam The Sound of Music uit, met Julie Andrews in de hoofdrol. Een knappe prestatie dus van Jennifer Lawrence, die de hoofdrol speelt in Catching Fire.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Ondertussen ook de nummer één in de Belgische box office van 2013 net gevolgd door de tweede Hobbitprent.

patrick_h

Avatar

benjamin "Ondertussen ook de nummer één in de Belgische box office van 2013 net gevolgd door de tweede Hobbitprent."
Heb je een link daarvan? Ik kan het nergens vinden namelijk.

patrick_h

Avatar

Ah, ok. Ik vind bij de internationale jaarlijsten van BOM altijd een beetje onduidelijk waar de info precies vandaan komt, en vooral tot wanneer deze loopt. Bij de Nederlandse jaarlijst van 2013 zoals deze er nu op staat gaat de info momenteel maar tot 22 december 2013, maar dat is nergens te zien.
Nou ja, als dit klopt is The Hobbit binnen enkele dagen The Hunger Games wel voorbij in België.

patrick_h

Avatar

Hier nog een goed stuk van vorige week over de vraag When was the last time a film led solely by a female character topped the domestic box office in its year?

M0vieFreak

Avatar

Gelukkig. Iron Man 3 verdient niet de eerste plaats en die opbrengst ook niet.

benjamin

Avatar

patrick_h "Ah, ok. Ik vind bij de internationale jaarlijsten van BOM altijd een beetje onduidelijk waar de info precies vandaan komt, en vooral tot wanneer deze loopt. Bij de Nederlandse jaarlijst van 2013 zoals deze er nu op staat gaat de info momenteel maar tot 22 december 2013, maar dat is nergens te zien.
Nou ja, als dit klopt is The Hobbit binnen enkele dagen The Hunger Games wel voorbij in België."


Volgens mij is de lijst van BOM altijd een lijst van de opbrengsten van de releases van dat jaar, dus pakweg The Impossible (release 26/12) staat in de lijst van 2012 ook al kreeg die dit jaar z'n opbrengsten.

Misschien ook nog even opmerken dat dit de Belgische lijsten zijn: films als Het Vonnis, Marina en (slik) FC De Kampioenen hebben hun opbrengsten vooral in Vlaanderen gehaald.

NieuwsFilm

meest populair