Fraai boek - Ender's Game: Inside the World of an Epic Adventure

Een uitgebreide blik achter de schermen bij het maken van de film.

[/url]

Ender's Game: Inside the World of an Epic Adventure

Auteurs:Jed AlgerPagina's:160Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Insight EditionsDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-60887-277-0

Binnenkort komt in Nederland de film Ender's Game van regisseur [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=45615]Gavin Hood uit. Een mooie gelegenheid dus om dit aan de film gerelateerde boek te recenseren. Het boek komt uit de stal van Insight Editions, waarvan we eerder boeken over The Lone Ranger, Man of Steel en Pacific Rim recenseerden. Ender's Game: Inside the World of an Epic Adventure is zoals we gewend zijn van de uitgeverij een boek dat de meeste nadruk legt op hoe cast en crew denken over de film. Daarnaast is er veel aandacht voor de fictieve wereld waarin Ender's Game zich afspeelt.

Het boek begint met een omschrijving van hoe regisseur Gavin Hood en zijn crew de Aarde van de toekomst voor ogen hadden. Daar speelt technologie een hoofdrol, maar Hood wilde niet dat deze technologie teveel aanwezig zou zijn. Techniek moest zoveel mogelijk geïntegreerd worden. Net als met andere boeken van Insight Editions, gaat dit hoofdstuk gepaard met zowel concept art als beelden uit de film zelf. Zo krijg je dus een mooi beeld van deze toekomstige versie van de Aarde die Hood en zijn crew gemaakt hebben.



Vervolgens wordt er veel aandacht besteed aan de Battle School, waar Ender (Asa Butterfield) en zijn leeftijdsgenoten opgeleid worden tot de commandanten van morgen. De school bevindt zich in de ruimte, en daarbij hebben Hood en zijn team de nodige artistieke vrijheden genomen. Het gevolg is een prachtige, goed uitgewerkte set. Om te illustreren hoe uitgebreid er naar het ruimtestation gekeken is, zitten er in het boek niet alleen veel afbeeldingen van de school, maar ook plattegronden.

Vervolgens wordt er ook aandacht besteed aan wapens, kostuums en de belangrijkste personages op de Battle School. Interessant hierin is dat er niet alleen een korte karakterschets gegeven wordt, maar zowel de regisseur als acteur een visie geven op het betreffende personage. Daardoor krijgen de omschrijvingen enige diepgang. Daartegenover staat dat het een bekende aanpak van Insight Editions is. In alle andere boeken die wij van de uitgeverij recenseerden, zagen we dit soort opbouw al voorbijkomen. Dat maakt dat het niet voelt als een origineel werk, maar eerder als iets waarbij een vaste formule gevolgd is. Dat verandert natuurlijk niets aan het feit dat de informatie die gepresenteerd wordt wel nieuw is, en daardoor interessant.



Een balans in de informatie die gepresenteerd wordt, is niet echt aanwezig. Er wordt telkens vooral gekeken naar de fictieve wereld van de film, dus in mindere mate naar de manier waarop deze gemaakt is. De momenten waarop dit omgedraaid is, vormen de hoogtepunten van het boek. Juist dan valt te lezen hoe moeilijk het maken en bedenken van sommige zaken wel niet was. Een leuk stuk is de omschrijving van opnames in een ruimte die zogenaamd geen zwaartekracht heeft.

Dan kom je erachter dat visual effects supervisor Matthew E. Butler ooit een kamer deelde met Greg Chamitoff, een astronaut die 198 dagen op het ISS verbleef. Chamitoff werd via Butler gevraagd om als consultant mee te werken aan de film, iets wat hij graag deed. Hij leerde de cast van de film (die vooral uit kindacteurs bestaat) om gewichtsloosheid te simuleren. Het is een erg interessant deel van het boek, waarvan je hoopt dat er meer zijn, maar die helaas grotendeels uitblijven.



Tot slot wordt er nog gekeken naar het ontwerpen van de wereld van de Formics, de fictieve vijanden van de mensheid in het boek. Ook hier lees je (gelukkig) meer over het werk achter de schermen, dan wat uiteindelijk op het witte doek te zien is. Waren dat soort stukken meer aanwezig geweest, dan was het boek stukken beter geweest. Het lijkt een formulewerk, maar is daardoor niet minder interessant om te lezen.

Ender's Game: Inside the World of an Epic Adventure is te kopen in webshops als Bol.com, Polare en Athenaeum. Verder kun je het uiteraard ook krijgen bij de betere boekhandel. Met dank aan Insight Editions voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair