Blu-Ray Review: Prisoners

Eén van de beste films van 2013, die helaas wordt genegeerd in het huidige award-seizoen.


Regie: Denis Villeneuve | Cast: Hugh Jackman (Keller Dover), Jake Gyllenhaal (Loki), Viola Davis (Nancy Birch), Terrence Howard (Franklin Birch), Paul Dano (Alex Jones), Maria Bello (Grace Dover), Melissa Leo (Holly Jones), e.a. | Speelduur: 153 minuten | Bioscooprelease: 19 september 2013 | FilmTotaal recensie: Prisoners

In de jaarlijkse Top 10 van de FilmTotaal-recensenten en -nieuwsposters eindigde Denis Villeneuve's Prisoners op een mooie derde plaats. Ook de nodige FT-bezoekers konden zich goed vinden in de thriller. Het eindigde namelijk op een gedeeld zesde plaats in de POLL over het filmjaar 2013. Ondanks dat wij FilmTotalers de film, die prima rollen laat zien van onder meer Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal en zowaar ook Terrence Howard, een warm hart toedragen, blijkt Prisoners in een verdomhoekje te zitten als het gaat om filmprijzen. Het werd slechts voor een handjevol prijzen genomineerd en waar het bij de Golden Globes en de BAFTA's compleet werd genegeerd, kreeg alleen het camerawerk een Oscarnominatie.

In de wereldwijde bioscoopzalen deed Prisoners het overigens redelijk. De eerste grote Hollywoodfilm van de regisseur van Incendies (2010), in 2011 genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film en #189 in de IMDb 250, noteerde een dikke $120 miljoen. Voor wie de film graag nog eens thuis nakijkt, of de koop gelijk aandurft: onlangs bracht Belga Films Prisoners uit op een nette Blu-Ray+Dvd uitgave.

In Prisoners is Keller Dover een toegewijde echtgenoot en vader. Wanneer zijn dochtertje en haar vriendin ontvoerd worden, komt de zelfverzekerde agent Loki aan het hoofd van het onderzoek te staan. Loki vindt al snel een verdachte, maar moet hem vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. Keller is echter overtuigd van zijn schuld en gaat zelf achter de hem aan. Ondertussen heeft Loki een nieuwe verdachte in het vizier. De twee mannen zoeken wanhopig naar de meisjes, elk aan zijn kant van de wet.

Waardering & Box Office
Prisoners is genomineerd voor een Oscar voor 'Best Achievement in Cinematography'. Op Rotten Tomatoes is Prisoners ruimschoots "Fresh" met 82%. De IMDb noteert een uitstekende 8,1 bij ruim 168 duizend stemmen. Dit is goed voor #247 in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de thriller met een mooie 8,6 (Stem zelf). FT-recensent Bart Snoek gaf vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Een reactie van FT-bezoeker Jaime91: Wat een film. Prachtige acteerprestaties van de hele cast en met name van Hugh Jackman die opnieuw laat zien wat voor fantastische acteur hij is! Het enige minpunt vind ik dat het script wat voorspelbaar is. Maar dat vind ik niet eens zo heel erg omdat ik door deze film wel geraakt werd...

Het productiebudget van Prisoners bedroeg zo'n $46 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het bijna $21 miljoen en eindigde op een redelijke $61,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een nette $122,1 miljoen. De opbrengst in de Nederland bleef steken op een wat magere zes ton in dollars.


Blu-Ray Prisoners | Aantal Discs 1 x Blu-Ray, 1 x Dvd | Retail release: 12 februari 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels, Frans 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Powerful Performances | Every Moment Matters | Trailer | EAN: 5412370816399 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Belga Films

De dubbel disc Blu-Ray + Dvd uitgave van Prisoners wordt aangeleverd in een standaard donkere Blu-Ray keepcase met daaromheen een vergelijkbare stevige sleeve. De vormgeving van de cover is gebaseerd op één van de eerste filmposters, waarop met name de gezichten van Jackman en Gyllenhaal pronken. De grauwe en vaak ook wat donkere sfeer in de film pakt prima uit op de Blu-Ray schijf van Belga Films. Het beeld blijft mooi scherp en behoudt - ook in de donkere scènes - veelal de details. Erg netjes. Ondanks dat de film zich vooral focust op dialoog, mag het geluid best wat harder. De DTS-HD 5.1 track klinkt erg fraai, mede door het nette surround-geluid.

Welke extra's biedt de schijf?
Belga Films heeft slechts twee extra's aan de schijf toegevoegd. De eerste docu 'Powerful Performances' zoomt in op de filmpersonages, uiteraard gespeeld door een aantal toonaangevende acteurs. In de tien minuten durende featurette komen onder meer regisseur Villeneuve en de belangrijkste acteurs aan het woord. Helaas is deze korte docu erg standaard en er zijn veel te veel begeleidende scènes uit de hoofdfilm te zien. De tweede extra 'Every Moment Matters' is meer een trailer met commentaar van de cast en crew. Redelijk nutteloos dus. De daadwerkelijke trailer is ook op de schijf terug te vinden.

Conclusie: Fantastische film die je gezien moet hebben!
Het is jammer om te constateren dat tijdens het jaarlijkse award-seizoen het prima Prisoners uit beeld is gebleven. Uiteraard is er voldoende concurrentie, maar de thriller van de Canadees Villeneuve had wel een aantal nominaties verdiend, zeker voor de prima cast. Villeneuve laat zich gelukkig niet uit het veld slaan en probeert het binnenkort met Enemy, wederom een thriller en wederom met Jake Gyllenhaal. Check hieronder de trailer:


Deze Blu-Ray uitgave van Prisoners wordt netjes afgeleverd door Belga Films. Het beeld en geluid van de hoofdfilm stemmen tevreden, maar de extra's zijn te summier. Jammer. De extra meegeleverde Dvd is misschien handig voor... de buren?

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair