FEATURED: Negen 'must-see' films over de slavernij

'12 Years a Slave' won dit jaar de belangrijkste Oscar. Wij hebben een lijst opgesteld met een aantal andere films die gaan over dit nog steeds beladen onderwerp.

Vorige week werd bekend gemaakt dat Steve McQueens 12 Years a Slave de Oscar voor de beste film gewonnen had. Genoeg reden om eens te kijken naar een aantal andere films die ook over het thema slavernij handelen. We zetten negen films op een rijtje, gesorteerd op het jaar waarin ze verschenen.

Bekijk de afbeelding

Gone with the Wind (1939)

Regisseur: Victor FlemingCast:

Thomas Mitchell | Barbara O'Neil | Vivien Leigh | Evelyn Keyes

Gone with the Wind is een mooie film om deze lijst mee te beginnen. De film van regisseur Victor Fleming is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Mitchell, en won maar liefst tien Academy Awards. Eén daarvan ging naar actrice Hattie McDaniel, die voor haar bijrol als huisslavin Mammy won. Dat ze won is opvallend, want er werd veel kritiek op haar rol geleverd. De filmmakers zouden slavernij verheerlijken. Toch verdient de film een plek in deze lijst omdat het werk van McDaniel de manier waarop Afrikaan-Amerikanen weergegeven werden in films veranderde. Gone with the Wind draait om Scarlett O'Hara (Leigh) en haar romance met Ashley Wilkes (Leslie Howard), die getrouwd is met zijn nicht, Melanie Hamilton (Olivia de Havilland) en om haar eigen huwelijk met Rhett Butler (Clark Gable). Deze huwelijksperikelen spelen zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse burgeroorlog.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Ben-Hur (1959)

Regisseur: William WylerCast:

Charlton Heston | Jack Hawkins | Haya Harareet | Stephen Boyd

Nog zo'n meervoudig Academy Award winnaar is de film Ben-Hur, van regisseur William Wyler. Deze won er maar liefst elf, een aantal dat pas in 1997 door Titanic geëvenaard werd. Ben-Hur is geen weergave van Afrikaanse slavernij, maar laat slavernij uit de Oudheid zien. Specifiek volgen we in de film Judah Ben-Hur (Heston), een Joodse prins en koopman. Hij is bevriend met de Romeinse Messala (Boyd), maar de twee verliezen elkaar uit het oog. Dat is, totdat ze elkaar op latere leeftijd weer tegenkomen. Messala verraadt zijn vriend en die wordt vervolgens als slaaf verkocht. Ben-Hur moet op de Romeinse galeien roeien en wordt uiteindelijk in de arena ingezet als gladiator. De film wordt geprezen om zijn prachtige epische verhaal en het acteerwerk. Als je 'm nog niet hebt gezien is het een absolute aanrader!

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Spartacus (1960)

Regisseur: Stanley KubrickCast:

Kirk Douglas | Laurence Oliver | Jean Simmons | Charles Laughton

De televisieserie Spartacus is erg populair, maar voordat die er kwam, verscheen er al in 1960 een film over de legendarische Thraciër. Niemand minder dan Stanley Kubrick maakte deze film, waarbij hij voor bepaalde scènes niet minder dan 8.500 figuranten gebruikte. Niet misselijk dus. In de film wordt Spartacus (Douglas) als slaaf verkocht aan een gladiatorenschool. Daar blijkt al gauw dat hij talent heeft. Maar Spartacus is niet van plan zijn leven te slijten als gladiator. In plaats daarvan komt hij samen met de andere gladiatoren in opstand. Ze bevrijden meer slaven en winnen verrassend genoeg een veldslag tegen een Romeins legioen. Dan besluiten meer slaven zich bij de opstand aan te sluiten en vormen ze een bedreiging voor de Romeinse republiek.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Glory (1989)

Regisseur: Edward ZwickCast:

Matthew Broderick | Denzel Washington | Cary Elwes | Morgan Freeman

Een iets andere blik op slavernij krijgen we via de film Glory. De film handelt over het eerste regiment van de Amerikaanse krijgsmacht dat volledig uit Afrikaans-Amerikanen bestaat. We volgen de blanke Robert Gould Shaw (Broderick) tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Hij krijgt de leiding over de 54ste infanterie van Massachusetts. Het regiment was het eerste dat volledig uit zwarten bestond. Eén van hen is een ontsnapte slaaf Trip (Washington) en tijdens de film leren we meer over zijn verleden. Samen met de andere infanteristen vecht Trip tegen de Zuiderlingen, die de slavernij willen behouden. Een prachtige film over de strijd tegen en de gevolgen van slavernij, waarvoor Denzel Washington een Oscar won.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Amistad (1997)

Regisseur: Steven SpielbergCast:

Morgan Freeman | Nigel Hawthorne | Anthony Hopkins | Djimon Hounsou

Steven Spielberg heeft een aantal films over slavernij gemaakt, waarvan deze waarschijnlijk de meest aangrijpende is. Amistad is gebaseerd op ware gebeurtenissen. In 1839 was een schip, volgeladen met slaven, op weg naar Cuba. De bestemming werd niet bereikt want de slaven kwamen vlak voor de kust in opstand. Ze namen de controle over het schip over en zetten koers naar de Verenigde Staten, waar ze hoopten vrijheid te vinden. In plaats daarvan begon er een moeilijke rechtszaak over hun eventuele vrijheid. Het plot concentreert zich bovenal op de zaak en niet op de gruwelijke realiteit van de slavernij. Alsnog vormt het een belangrijk hoofdstuk in de slavernijgeschiedenis.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Amazing Grace (2006)

Regisseur: Michael AptedCast:

Ioan Gruffudd | Romola Garai | Benedict Cumberbatch | Albert Finney

Nog zo'n film over de strijd die in de rechtbank tegen slavernij gevoerd werd, is Amazing Grace. In deze Britse film spelen sterren als Benedict Cumberbatch en Albert Finney de hoofdrollen. We volgen William Wilberforce (Gruffudd) in zijn strijd om anti-slavernij wetgeving door het Britse parlement te krijgen. Daarnaast volgen we de man die hem overtuigde van het kwaad van slavernij: John Newton (Finney). Hij was zelf ooit werkzaam op een slavenschip, maar bekeerde zich tot het Christendom en kreeg spijt. De film staat wellicht niet bekend als de beste historische film, maar wordt in elk geval geprezen om zijn acteerwerk. En nog belangrijker: het is een goede weergave van de strijd die de Britse anti-slavernijbeweging voerde.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Django Unchained (2012)

Regisseur: Quentin TarantinoCast:

Jamie Foxx | Christoph Waltz | Leonardo DiCaprio | Kerry Washington

Quentin Tarantino's Django Unchained is niet zo'n zware film als bijvoorbeeld Amistad of zelfs 12 Years a Slave, en presenteert een totaal andere visie op slavernij, maar is desondanks de moeite waard om te kijken. Opvallend is namelijk dat Tarantino er niet voor terugschrikt in zijn wraakfilm de gruwelijke kanten van slavernij te tonen, zoals bijvoorbeeld slavengevechten waarbij mensen tot de dood moesten vechten. Ook het moeilijke leven van een bevrijde slaaf wordt getoond. In Django Unchained volgen we titelpersonage Django (Foxx), die als slaaf bevrijd wordt door de Duitse premiejager Dr. King Schultz (Waltz). Samen gaan ze op een missie om plantagehouder Calvin Candie (DiCaprio) terug te pakken, en Django's vrouw Broomhilda (Washington) te bevrijden.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


Bekijk de afbeelding

Lincoln (2012)

Regisseur: Steven SpielbergCast:

Daniel Day-Lewis | Sally Field | David Strathairn | Joseph Gordon-LevittGenres:

Nog zo'n slavernijfilm van Steven Spielberg is Lincoln. Deze handelt over de strijd die de Amerikaanse president Abraham Lincoln (gespeeld door Daniel Day-Lewis) leverde om het dertiende amendement erdoorheen te krijgen. Dat amendement had als doel het verbieden van slavernij in de Verenigde Staten. Tegelijk focust de film zich op de oorlog die woedt tussen de abolitionisten en de mensen die slavernij niet willen afschaffen. Een groot verhaal dus, dat klein verteld wordt, met een grote focus op de persoonlijke strijd van Abraham Lincoln. De hoofdrol wordt gespeeld door Daniel Day-Lewis, die voor zijn rol alle belangrijke prijzen won: de Oscar, BAFTA, Golden Globe, SAG, en Critic's Choice Award.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


Bekijk de afbeelding

Tula: The Revolt (2013)

Regisseur: Jeroen LeindersCast:

Danny Glover | Jeroen Krabbé | Deobai Oparei | Paul Bazely

Niet alleen Amerikanen en Britten maken films over slavernij. Ook van eigen bodem verscheen een belangrijke film over het slavernijverleden: Tula: The Revolt. We volgen in deze film Tula (Obi Abili), een slaaf op Curaçao in 1795. Als hij van zijn geliefde Speranza (Natalie Simpson) verneemt dat de slavernij op Haïti is afgeschaft, pleit hij voor vrijheid en gelijkheid tussen zwart en wit. Zijn eigenaar, Uytrecht (Jeroen Willems), vindt dat echter onzin, maar bij zijn eigen volk vindt Tula gehoor. Er breekt een opstand uit, en Gouverneur de Veer (Krabbé) verneemt dit en stuurt Nederlandse troepen naar de plantage om deze de kop in te drukken. Tegen wil en dank wordt Tula aanvoerder van de opstand.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


surveys & polls


NieuwsFilm

meest populair