Featured

FEATURED: Negen 'must-see' films over de slavernij

'12 Years a Slave' won dit jaar de belangrijkste Oscar. Wij hebben een lijst opgesteld met een aantal andere films die gaan over dit nog steeds beladen onderwerp.

door Jim Pedd op 10.03.2014 om 21:32 in Featured
Vorige week werd bekend gemaakt dat Steve McQueens 12 Years a Slave de Oscar voor de beste film gewonnen had. Genoeg reden om eens te kijken naar een aantal andere films die ook over het thema slavernij handelen. We zetten negen films op een rijtje, gesorteerd op het jaar waarin ze verschenen.

Gone with the Wind (1939)

Regisseur: Victor FlemingCast:

Thomas Mitchell | Barbara O'Neil | Vivien Leigh | Evelyn Keyes

Gone with the Wind is een mooie film om deze lijst mee te beginnen. De film van regisseur Victor Fleming is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Mitchell, en won maar liefst tien Academy Awards. Eén daarvan ging naar actrice Hattie McDaniel, die voor haar bijrol als huisslavin Mammy won. Dat ze won is opvallend, want er werd veel kritiek op haar rol geleverd. De filmmakers zouden slavernij verheerlijken. Toch verdient de film een plek in deze lijst omdat het werk van McDaniel de manier waarop Afrikaan-Amerikanen weergegeven werden in films veranderde. Gone with the Wind draait om Scarlett O'Hara (Leigh) en haar romance met Ashley Wilkes (Leslie Howard), die getrouwd is met zijn nicht, Melanie Hamilton (Olivia de Havilland) en om haar eigen huwelijk met Rhett Butler (Clark Gable). Deze huwelijksperikelen spelen zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse burgeroorlog.

» Bekijk de trailer


Ben-Hur (1959)

Regisseur: William WylerCast:

Charlton Heston | Jack Hawkins | Haya Harareet | Stephen Boyd

Nog zo'n meervoudig Academy Award winnaar is de film Ben-Hur, van regisseur William Wyler. Deze won er maar liefst elf, een aantal dat pas in 1997 door Titanic geëvenaard werd. Ben-Hur is geen weergave van Afrikaanse slavernij, maar laat slavernij uit de Oudheid zien. Specifiek volgen we in de film Judah Ben-Hur (Heston), een Joodse prins en koopman. Hij is bevriend met de Romeinse Messala (Boyd), maar de twee verliezen elkaar uit het oog. Dat is, totdat ze elkaar op latere leeftijd weer tegenkomen. Messala verraadt zijn vriend en die wordt vervolgens als slaaf verkocht. Ben-Hur moet op de Romeinse galeien roeien en wordt uiteindelijk in de arena ingezet als gladiator. De film wordt geprezen om zijn prachtige epische verhaal en het acteerwerk. Als je 'm nog niet hebt gezien is het een absolute aanrader!

» Bekijk de trailer


Spartacus (1960)

Regisseur: Stanley KubrickCast:

Kirk Douglas | Laurence Oliver | Jean Simmons | Charles Laughton

De televisieserie Spartacus is erg populair, maar voordat die er kwam, verscheen er al in 1960 een film over de legendarische Thraciër. Niemand minder dan Stanley Kubrick maakte deze film, waarbij hij voor bepaalde scènes niet minder dan 8.500 figuranten gebruikte. Niet misselijk dus. In de film wordt Spartacus (Douglas) als slaaf verkocht aan een gladiatorenschool. Daar blijkt al gauw dat hij talent heeft. Maar Spartacus is niet van plan zijn leven te slijten als gladiator. In plaats daarvan komt hij samen met de andere gladiatoren in opstand. Ze bevrijden meer slaven en winnen verrassend genoeg een veldslag tegen een Romeins legioen. Dan besluiten meer slaven zich bij de opstand aan te sluiten en vormen ze een bedreiging voor de Romeinse republiek.

» Bekijk de trailer


Glory (1989)

Regisseur: Edward ZwickCast:

Matthew Broderick | Denzel Washington | Cary Elwes | Morgan Freeman

Een iets andere blik op slavernij krijgen we via de film Glory. De film handelt over het eerste regiment van de Amerikaanse krijgsmacht dat volledig uit Afrikaans-Amerikanen bestaat. We volgen de blanke Robert Gould Shaw (Broderick) tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Hij krijgt de leiding over de 54ste infanterie van Massachusetts. Het regiment was het eerste dat volledig uit zwarten bestond. Eén van hen is een ontsnapte slaaf Trip (Washington) en tijdens de film leren we meer over zijn verleden. Samen met de andere infanteristen vecht Trip tegen de Zuiderlingen, die de slavernij willen behouden. Een prachtige film over de strijd tegen en de gevolgen van slavernij, waarvoor Denzel Washington een Oscar won.

» Bekijk de trailer


Amistad (1997)

Regisseur: Steven SpielbergCast:

Morgan Freeman | Nigel Hawthorne | Anthony Hopkins | Djimon Hounsou

Steven Spielberg heeft een aantal films over slavernij gemaakt, waarvan deze waarschijnlijk de meest aangrijpende is. Amistad is gebaseerd op ware gebeurtenissen. In 1839 was een schip, volgeladen met slaven, op weg naar Cuba. De bestemming werd niet bereikt want de slaven kwamen vlak voor de kust in opstand. Ze namen de controle over het schip over en zetten koers naar de Verenigde Staten, waar ze hoopten vrijheid te vinden. In plaats daarvan begon er een moeilijke rechtszaak over hun eventuele vrijheid. Het plot concentreert zich bovenal op de zaak en niet op de gruwelijke realiteit van de slavernij. Alsnog vormt het een belangrijk hoofdstuk in de slavernijgeschiedenis.

» Bekijk de trailer


Amazing Grace (2006)

Regisseur: Michael AptedCast:

Ioan Gruffudd | Romola Garai | Benedict Cumberbatch | Albert Finney

Nog zo'n film over de strijd die in de rechtbank tegen slavernij gevoerd werd, is Amazing Grace. In deze Britse film spelen sterren als Benedict Cumberbatch en Albert Finney de hoofdrollen. We volgen William Wilberforce (Gruffudd) in zijn strijd om anti-slavernij wetgeving door het Britse parlement te krijgen. Daarnaast volgen we de man die hem overtuigde van het kwaad van slavernij: John Newton (Finney). Hij was zelf ooit werkzaam op een slavenschip, maar bekeerde zich tot het Christendom en kreeg spijt. De film staat wellicht niet bekend als de beste historische film, maar wordt in elk geval geprezen om zijn acteerwerk. En nog belangrijker: het is een goede weergave van de strijd die de Britse anti-slavernijbeweging voerde.

» Bekijk de trailer


Django Unchained (2012)

Regisseur: Quentin TarantinoCast:

Jamie Foxx | Christoph Waltz | Leonardo DiCaprio | Kerry Washington

Quentin Tarantino's Django Unchained is niet zo'n zware film als bijvoorbeeld Amistad of zelfs 12 Years a Slave, en presenteert een totaal andere visie op slavernij, maar is desondanks de moeite waard om te kijken. Opvallend is namelijk dat Tarantino er niet voor terugschrikt in zijn wraakfilm de gruwelijke kanten van slavernij te tonen, zoals bijvoorbeeld slavengevechten waarbij mensen tot de dood moesten vechten. Ook het moeilijke leven van een bevrijde slaaf wordt getoond. In Django Unchained volgen we titelpersonage Django (Foxx), die als slaaf bevrijd wordt door de Duitse premiejager Dr. King Schultz (Waltz). Samen gaan ze op een missie om plantagehouder Calvin Candie (DiCaprio) terug te pakken, en Django's vrouw Broomhilda (Washington) te bevrijden.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


Lincoln (2012)

Regisseur: Steven SpielbergCast:

Daniel Day-Lewis | Sally Field | David Strathairn | Joseph Gordon-LevittGenres:

Nog zo'n slavernijfilm van Steven Spielberg is Lincoln. Deze handelt over de strijd die de Amerikaanse president Abraham Lincoln (gespeeld door Daniel Day-Lewis) leverde om het dertiende amendement erdoorheen te krijgen. Dat amendement had als doel het verbieden van slavernij in de Verenigde Staten. Tegelijk focust de film zich op de oorlog die woedt tussen de abolitionisten en de mensen die slavernij niet willen afschaffen. Een groot verhaal dus, dat klein verteld wordt, met een grote focus op de persoonlijke strijd van Abraham Lincoln. De hoofdrol wordt gespeeld door Daniel Day-Lewis, die voor zijn rol alle belangrijke prijzen won: de Oscar, BAFTA, Golden Globe, SAG, en Critic's Choice Award.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


Tula: The Revolt (2013)

Regisseur: Jeroen LeindersCast:

Danny Glover | Jeroen Krabbé | Deobai Oparei | Paul Bazely

Niet alleen Amerikanen en Britten maken films over slavernij. Ook van eigen bodem verscheen een belangrijke film over het slavernijverleden: Tula: The Revolt. We volgen in deze film Tula (Obi Abili), een slaaf op Curaçao in 1795. Als hij van zijn geliefde Speranza (Natalie Simpson) verneemt dat de slavernij op Haïti is afgeschaft, pleit hij voor vrijheid en gelijkheid tussen zwart en wit. Zijn eigenaar, Uytrecht (Jeroen Willems), vindt dat echter onzin, maar bij zijn eigen volk vindt Tula gehoor. Er breekt een opstand uit, en Gouverneur de Veer (Krabbé) verneemt dit en stuurt Nederlandse troepen naar de plantage om deze de kop in te drukken. Tegen wil en dank wordt Tula aanvoerder van de opstand.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


surveys & polls


18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Wexxle

Avatar

Anders, namelijk 12 Years a Slave Smiley face

SunChaser

Avatar

Als spartacus en ben hur eropstaan, waarom Gladiator dan niet?

SunChaser

Avatar

Overigens gaat Gone With The Wind meer over de burgeroorlog dan per se over slavernij. En waarom staat Hoe Duur Was de Suiker niet in de lijst (niet dat dat een hele goede film was maar dat is aan de sitebezoeker)

Overigens gaat Django Unchained niet over het slavernijverleden maar over een Slaaf die wraak neemt.

Er is niet lang nagedacht over deze poll he Smiley face

Frietgezicht

Avatar

SunChaser "Als spartacus en ben hur eropstaan, waarom Gladiator dan niet?"


Is niet echt een top 9 maar meer 9 films over slavernij die de moeite waard zijn(in de ogen van Jim)
Meer persoonlijke mening dit lijstje dus.

Steve-O

Avatar

Ben-Hur is een waarachtig spektakel, een meesterwerk. Als je hem nog niet gezien hebt of plant om 'm in de nabije toekomst nog eens te kijken, dan kan ik zeker de blu-ray aanraden. De film is compleet op 65mm opgenomen en de blu-ray is werkelijk prachtig :W

spiderm8n

Avatar

The color purple mag er ook wel bij !

en weliswaar geen film maar toch zeer belangrijk: De miniserie: ROOTS

benjamin

Avatar

Wexxle "Anders, namelijk 12 Years a Slave Smiley face"


Normaal ben ik niet zo'n fan van stemmen op de meest recente naam, maar in dit geval heb je misschien wel eens gelijk. Trouwens veel stemmen weer voor Django wat alweer de onzin van de polls aanhaalt: goede film, maar niet echt de film over slavernij..

Goov25

Avatar

Wexxle "Anders, namelijk 12 Years a Slave Smiley face"


Ook deze gestemd ;)

En volgens mij is het niet de bedoeling van de artikelschrijver geweest om een compleet overzicht te geven, maar gewoon een aantal films rondom het slavernij-thema te belichten. Dus al die "Waarom deze niet"-vragen zijn een beetje zinloos..

Thiver

Avatar

benjamin "Trouwens veel stemmen weer voor Django wat alweer de onzin van de polls aanhaalt: goede film, maar niet echt de film over slavernij."

Een stuk meer toch dan Gone with the Wind, waarin de slavernij met de mantel der liefde wordt bedekt.

Ed Crane

Avatar

Mja, wel jammer dat 'de slavernij' beperkt blijft tot slavernij in de oudheid en slavernij door het westen. Uit't lijstje Ben Hur denk ik.

SunChaser

Avatar

spiderm8n "The color purple mag er ook wel bij !

en weliswaar geen film maar toch zeer belangrijk: De miniserie: ROOTS"


The CP gaat over onderdrukking maar niet over slavernij.
Maar als het om moderne slavernij gaat kan een film als Eden er ook wel bij

FilmMaster

Avatar

Django Unchained vind ik erg goed, maar 12years is natuurlijk 10x realistischer.

xaid

Avatar

Wexxle "Anders, namelijk 12 Years a Slave Smiley face"

Moviemagic

Avatar

Volgens mij zijn ze allemaal zo geromantiseerd dat er weinig realistisch aan overgebleven is.

Goov25

Avatar

Ed Crane "Mja, wel jammer dat 'de slavernij' beperkt blijft tot slavernij in de oudheid en slavernij door het westen. Uit't lijstje Ben Hur denk ik."


Inderdaad. Pas gehoord dat er nu meer slaven zijn dan ooit. Een speelfilm over slavernij tegenwoordig zou wel een waardevolle aanvulling zijn.

Blockbuster

Avatar

Wederom gaat de populairste film winnen (Django). Is ook wel een hele goede film, dus waarom niet. De mening van de bezoekers telt. Anders schaf de poll maar af. :P

Doet de redactie van FT eigenlijk zelf ook mee. Mss ook eens leuk om de mening van de kenners te horen, dus mss kan FT voortaan ook een poll-rondje doen onder de beheerders, puur om te zien of die uitslag veel afwijkt van de bezoekers. Hit, hint hint! ;)

Gigan72

Avatar

Glory dat is echt een top film.

MoJo

Avatar

Blockbuster "Wederom gaat de populairste film winnen (Django). Is ook wel een hele goede film, dus waarom niet. De mening van de bezoekers telt. Anders schaf de poll maar af. :P

Doet de redactie van FT eigenlijk zelf ook mee. Mss ook eens leuk om de mening van de kenners te horen, dus mss kan FT voortaan ook een poll-rondje doen onder de beheerders, puur om te zien of die uitslag veel afwijkt van de bezoekers. Hit, hint hint! ;)"


Dit is toch ook gewoon een featured en geen poll...

NieuwsFilm

meest populair