Fraai boek - Screening the Undead

Een nieuwe blik op vampiers en zombies.

[/url]

Screening the Undead

Auteurs:Leon Hunt, Sharon Lockyer & Milly WilliamsonPagina's:272Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:I.B. TaurisDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-1-84885-924-1

Dat vampiers en zombies in al hun vormen populair zijn bewijzen films als Twilight, Let the Right One In, Dawn of the Dead en Warm Bodies wel. Stuk voor stuk waren het kassuccessen en / of kritische successen. Geen wonder dus dat er in het boek Screening the Undead een diepgaande blik geworpen wordt op de fenomenen.

In de introductie van Screening the Undead wordt ons al snel duidelijk gemaakt dat er enkel naar vampiers en zombies gekeken zal worden. Andere ondode monsters, zoals mummies, komen niet aan bod (om de simpele reden dat mummies gewoon Egyptische zombies zijn). Daar komt bij dat zombies en vampiers diepe wortels in de wereldwijde popcultuur hebben.



Het boek Screening the Undead is een verzameling van essays van een aantal auteurs. Het boek is onderverdeeld in drie secties. Het eerste deel, The Mark of the Vampire, bestudeert de moderne vampier. Er wordt vooral gekeken naar de moderne vampier en zijn plaats in de hedendaagse popcultuur, met een specifieke focus op films.

Deel twee van het boek draait, zoals de titel Rewriting the Living Dead al duidelijk maakt, om zombies. De focus ligt vooral op de rol van de zombie in de hedendaagse samenleving en de manier waarop het monster een reflectie is van de hedendaagse samenleving. Het laatste deel van het boek, Hybrid Bloodlines, kijkt naar een hybride van de twee ondode fenomenen. We bestuderen de mondialisering van de ondode, en de decimering van de archetypes die we al jaren kennen.



Vooral dat laatste deel levert interessante invalshoeken op, en kijkt bijvoorbeeld naar de romantisering van de vampier in films zoals Twilight. Maar datzelfde lot treft de zombie, zoals het voorbeeld van Warm Bodies illustreert. Screening the Undead is een interessant geschreven boek. Ondanks dat er essays in staan van veel verschillende auteurs, is er een duidelijke lijn in te vinden.

De diepgaande analyses van de zombie en de vampier werpen nieuw licht op de fenomenen en is alleen al om die reden is het boek een aanrader te noemen. Screening the Undead is online te koop bij websites als [url=http://www.bol.com/nl/s/boeken/zoekresultaten/Ntt/screening%20the%20undead/search/true/sc/books_all/N/2382+8292/index.html?searchRedirectType=m2s&originalSection=main&originalSearchContext=media_all&_requestid=91624]Bol.com en Athenaeum, en uiteraard ook bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij I.B. Tauris voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair