Featured

FilmFacts: 'Pompeii'

Alles wat je moet weten over de nieuwe film van Paul W.S. Anderson.

door Jim Pedd op 14.04.2014 om 12:17 in Featured
Komende donderdag komt de film Pompeii uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 17 april in première.

Pompeii


Duur: 105 minutenGenres Actie, Avontuur, DramaBudget: 80 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegiePaul W.S. AndersonScenario Janet Scott Batchler, Lee Batchler e.a.Kit Harington MiloJessica Lucas AriadneEmily Browning CassiaJared Harris SeverusKiefer Sutherland Corvus
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Milo is een slaaf die zich uitstekend weet te verweren tijdens een gevecht. Hij is zo goed dat hij het weet te schoppen tot gladiator en naar Pompeii wordt gestuurd om daar te vechten in de arena. In Pompeii wordt hij verliefd op de mooie Cassia. Zij is echter uitgehuwelijkt aan de senator Corvus. Wanneer de vulkaan Vesuvius tot een enorme uitbarsting komt en de stad wordt verwoest, moet Milo de strijd aangaan met de Senator en zijn onderdanen. Zal het hem lukken om te overleven en zijn Cassia te redden van de verwoesting?

Historische accuratesse

Bij dit soort films is historische accuratesse van groot belang. Daar blijkt regisseur Paul W.S. Anderson wel op gelet te hebben. Voor shots van de stad Pompeï baseerde de crew zich op de ruïnes die overgebleven zijn na de vulkaanuitbarsting. Om ook nog eens shots vanuit bijvoorbeeld de lucht volledig correct te krijgen, werden er eerst met een helikopter shots van de ruïnes vanuit de gewenste hoek gemaakt. Andere zaken waar op gelet is bij het ontwerpen van de historische stad, zijn de straatstenen en tot slot ook nog de politieke graffiti op de muren.

Omissies zijn er uiteraard ook gedaan op het gebied van historische accuratesse. Zo is de intensiteit van de vulkaanuitbarsting groter gemaakt: alles vindt binnen een veel korter tijdsbestek plaats. Toch heeft dat een goede reden: zo kan alles veel spannender gemaakt worden. Ook blijkt Anderson vrouwen op een totaal andere manier weer te geven dan ze vroeger daadwerkelijk rondliepen. In de Oudheid liepen vrouwen gewoonlijk niet alleen rond en bemoeiden ze zich niet met de politiek. Zulke onthullende kleding als Emily Browning in de film draagt was verder ook not done. Maar ook hier zit een reden achter: zo passen de vrouwelijke personages beter in de huidige normen en daardoor is het gemakkelijker je met ze in te leven.

Box office prestaties

In een aantal landen is Pompeii al in première gegaan, waaronder ook de Verenigde Staten. Daar is de film een flop te noemen: er werd slechts 23 miljoen dollar opgehaald. En in de rest van de wereld (tot nu toe 35 landen) was de film ook niet heel succesvol, en staat de box office opbrengst pas op 60 miljoen dollar.

Als de box office prestaties in België een goede indicatie zijn voor wat we in Nederland mogen verwachten, dan zal de film het nog best prima doen in het eigen land. Daar haalde Pompeii 865.000 euro op. De vorige film van Anderson die een grote première kreeg (The Three Musketeers) haalde in Nederland 1,4 miljoen euro op. De verwachting is dat Pompeii het ook ongeveer zo goed doet.

Eerste reacties

Zoals wel een beetje verwacht werd, zijn de eerste recensies van critici niet heel positief. Op dit moment staat de film op RottenTomatoes op een percentage van 24%, gebaseerd op 115 recensies. De film ontbeert volgens critici de energie en het meeslepende verhaal om het meer dan een guilty pleasure te maken. De dialoog zou verder ook niet heel sterk zijn. Toch zijn de actiescènes mooi en bombastisch: lekker sensationeel. Dus op dat gebied scoort Anderson wel punten.

Trivia

Inspiratie voor zijn personages vond Anderson in echt bestaande mensen. Zo is er bij de opgravingen van de stad een koppel gevonden dat arm in arm is gestorven. Daarop zijn hoofdpersonen Milo en Cassia gebaseerd. Kit Haringtons spieren zijn echt. Hij vertelde geobsedeerd te zijn met een fysieke transformatie voor de film en bezocht zes dagen per week de sportschool. Iets teveel van het goede, vond zijn trainer. Harington bleek uiteindelijk aan morfodysforie te lijden. Dat is een aandoening waarbij iemand zijn lichaam anders waarneemt dan andere mensen.

•••web surveys8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

De soundtrack was goed en de film lijkt vermakelijk voor 1 keer zonder verwachtingen.

Roeltje

Avatar

Deze ga ik zeker niet in de bios bekijken, lijkt me niet zo. Misschien een keertje huren dan.

ironboy

Avatar

Verwacht er helemaal niks van, maar ik ga er wel gewoon heen.

YOLO

Avatar

Alleerst mijn complimenten aan Jim. De wekelijkse filmfacts is een heerlijke aanvulling bij FT. T+)

En dan mijn zegje, of beter gezegd mijn vermoeden. Als Bay iets met Pompeii te maken had, dan kwam The Bay Hate volledig weer naar boven. Met Paul W.S. Anderson, niet te verwarren met Paul T "The Master" Andereson, dan wordt flink wat rustiger aan de klaagkant.

Deze Paul Anderson heeft wel de Resident Evil reeks en AVP flink mishandeld, nog meer dan wat Bay doet/deed met Transformers. En als het gaat om sensationele bombastische actiescenes dan is zelfs ook Bay heer en meester. Persoonlijk vind ik Anderson de Uwe Boll van U.K. geworden.

Ondanks de goede cast incl Vesuvius en de Romeinse setting laat ik deze film links liggen. Rotten tomatoes zit er niet gek naast als het om Paul W.S. Anderson gaat. Alleen Corman's World: Exploits Of A Hollywood Rebel waar Anderson in beeld is scoort 92% bij RT. De rest van hem is niet al te best. Hij is ook niet populair op Metacritic. Nou vorm ik een eigen mening. Ik ben niet altijd eens met critics/recensenten. Echter als het om Anderson gaat, twee handen op een buik.

Zo dat lucht op 8-)

"Harington bleek uiteindelijk aan morfodysforie te lijden."
Oftewel het zit tussen zijn oren. B-)

benjamin

Avatar

YOLO "En dan mijn zegje, of beter gezegd mijn vermoeden. Als Bay iets met Pompeii te maken had, dan kwam The Bay Hate volledig weer naar boven. "


Maar toch weer iemand die die afgezaagde zogezegde haat er moet bijhalen, want gewoon zeggen dat iemand een andere mening heeft mag dan weer niet...

batmaster

Avatar

Wat een verschrikkelijke slechte rukfilm. Blijf hier ver vandaan.

patrick_h

Avatar

benjamin "Maar toch weer iemand die die afgezaagde zogezegde haat er moet bijhalen, want gewoon zeggen dat iemand een andere mening heeft mag dan weer niet..."
Ik vind het wel een mooi argument, want het is multi-inzetbaar. Let op hoe ik dat doe met de vorige Filmfacts:

Over Noah: Als Bay iets met Noah te maken had, dan kwam The Bay Hate volledig weer naar boven. Met Darren Aranofsky, niet te verwarren met Dan Aykroyd, dan wordt flink wat rustiger aan de klaagkant.

Over Snowpiercer: Als Bay iets met Snowpiercer te maken had, dan kwam The Bay Hate volledig weer naar boven. Met Bong Joon-Ho, niet te verwarren met Jon Bon Jovi, dan wordt flink wat rustiger aan de klaagkant.

TheFirst

Avatar

Ik heb een Unlimited pas dus ik ga 'm denk ik wel zien in de bios. Ben er wel benieuwd naar. De film ziet er visueel wel mooi uit al doet het verhaal me wel een beetje denken aan Titanic (wat niet negatief hoeft te zijn).

Als ik dan alleen lees dat de hoofdpersonen gebaseerd zijn op daadwerkelijk gevonden lichamen, vrees ik al te weten hoe de film gaat eindigen..

nieuwslaatste nieuws

meest populair