Blu-Ray Review: The Hobbit: The Desolation of Smaug

De laatste stappen richting... The Battle of the Five Armies!


Regie: Peter Jackson | Cast: Ian McKellen (Gandalf), Martin Freeman (Bilbo Baggins), Richard Armitage (Thoris Oakenshield), Aidan Turner (Kili), Evangeline Lilly (Tauriel), Orlando Bloom (Legolas), Lee Pace (Thandruil), Luke Evans (Bard), Benedict Cumberbatch (Smaug/Necromancer), e.a. | Speelduur: 161 minuten | Bioscooprelease: 11 december 2013 | FilmTotaal recensie: The Hobbit: The Desolation of Smaug

Verleden week werd bekend dat het afsluitende deel in de Hobbit-trilogie een nieuwe titel heeft: The Hobbit: The Battle of the Five Armies. Na Bilbo's eerste passen met de groep dwergen en vervolgens zijn ontmoeting met de draak Smaug, kunnen we ons dus opmaken voor een groots eindgevecht dat zo mogelijk de epische strijd in de eerdere LOTR-trilogie moet doen vervagen. Tot die tijd kunnen de fans zich vermaken met de eerste van de twee Blu-Ray uitgaven van het koppelstuk The Hobbit: The Desolation of Smaug.

Ondanks een beter ontvangst presteerde The Desolation of Smaug iets minder sterk dan An Unexpected Journey. De avonturenfilm kwam namelijk niet boven de grens van $1,0 miljard uit en scoorde - als 3D-film - vergelijkbaar met The Two Towers, het tweede deel uit de eerdere LOTR-trilogie. Eerder deze maand bracht Warner Bros. een nette 3D-uitgave naar het Blu-Ray schap.

Synopsis

De dwergen, Bilbo en Gandalf zijn succesvol ontsnapt uit de Misty Mountains en Bilbo heeft de Ring te pakken gekregen. Samen reizen ze nu verder om het dwergenkoninkrijk Erebor terug te winnen op de draak Smaug, samen met de berg goud die daar ligt.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Hobbit: The Desolation of Smaug redelijk "Fresh" met 74%. De IMDb noteert een prima 8,1 bij ruim 266 duizend stemmen. Hiermee staat het op #249 in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sequel met een 8,2 (Stem zelf). FT-recensent Arjan Welles gaf vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Vond hem best leuk. Indrukwekkende effects weer, de aankleding is fenomenaal en Smaug ziet er fantastisch uit. Ook het uitstapje van Gandalf is een welkome toevoeging. De tonnenscène vond ik erg grappig en een van de hoogtepunten van de film... - ErwinT

Box Office

Het productiebudget van The Hobbit: The Desolation of Smaug bedroeg zo'n $200 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een nette $73,6 miljoen en eindigde op een redelijke $258,4 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een veel hogere $953,1 miljoen. De opbrengst in de Nederland bleef steken op een waanzinnige $16,3 miljoen.


Blu-Ray: The Hobbit: The Desolation of Smaug | Discs 1 x 3D Blu-Ray, 1 x Blu-Ray | Retail release: april 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels 7.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Peter Jackson Invites You To The Set | Production Videos | New Zealand: Home Of Middle-Earth, Part 2 | EAN: 5051888169148 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Blu-Ray, 1 disc Dvd, 2 disc Blu-Ray Limited Collector's Edition | Met dank aan: Warner Home Video

De Blu-Ray van The Hobbit: The Desolation of Smaug wordt aangeleverd in een iets dikke Blu-Ray keepcase, met daarin ruimte voor de vier Blu-Ray schijven: twee gewone en de twee 3D-schijven. Om de keepcase zit een fraaie Lenticular 3D hologram sleeve. Voor de vormgeving van de cover is gebruikgemaakt van de personageposter van Thorin Oakenshield, gespeeld door Richard Armitage.

Beeld & geluid

Hier hoeven we niet heel lang bij stil te staan, aangezien er wederom een puike schijf wordt afgeleverd door Warner Bros. In alles is het namelijk te vergelijken met de Blu-Ray van An Unexpected Journey. De 3D-versie van de film is ook bekeken en vooral in de scènes met veel CGI pakken de 3D-effects geweldig uit! Top uitgave op dit punt.

Extra's

Naast de vier - reeds op het web verschenen - productievideo's is er een lange docu te bekijken waarin regisseur Peter Jackson ons een kijkje geeft op de set van de film. In een dikke veertig minuten komt er van alles voorbij; van de cast tot aan de lunchbreak. Ook kun je het tweede deel aanzetten van 'New Zealand: Home of Middle-earth', een soort promotiefilm voor het prachtige landschap van Nieuw-Zeeland. Meer extra's volgen op de 'Extended Edition'.

Conclusie: Prima tweede Hobbit-avontuur, wederom op een uitstekende (eerste) Blu-Ray editie

The Desolation of Smaug is net als de voorganger een vermakelijk avontuur met een aantal sterke passages. Het hoogtepunt is uiteraard de ontmoeting met Smaug, die in het afsluitende deel The Battle of the Five Armies nog van zich laat horen. En daarna sluit het boek definitief voor de kleine hobbits en hun grootse belevenissen.

Deze Blu-Ray van The Desolation of Smaug is zoals te verwachten van prima kwaliteit. Er staan ook weer genoeg extra's op. Deze uitgave kan gezien worden als opwarmertje voor de 'Extended Edition', die over een paar maanden verschijnt. Hieronder een fraaie VFX breakdown:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair