FEATURED: De 10 best verdienende films ooit (mét inflatiecorrectie)

Dat levert een opmerkelijke toplijst op.

Het afgelopen decennium is er bijna elk jaar wel een film uitgekomen die meer dan één miljard dollar opbracht aan de internationale box office. Maar, wat nou als je de opbrengsten van films corrigeert voor inflatie? Dan krijg je een veel andere lijst, waar vooral oude films domineren.

Bekijk de afbeelding

10. Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

Regisseur: David HandCast:

Roy Atwell | Stuart Buchanan | Adriana Caselotti | Eddie CollinsOpbrengst: $1.746.100.000

De nummer tien op de lijst komt van Disney af, die tegenwoordig veel successen boekt. Snow White and the Seven Dwarfs is de succesvolste animatiefilm ooit, met een gecorrigeerde opbrengst van 1,7 miljard dollar. Niet slecht dus voor een sprookje dat niet lang na de Grote Depressie van de jaren '30 uitkwam. In de film volgen we het verhaal van Sneeuwwitje. Zij woont bij haar jaloerse en uiterst ijdele stiefmoeder, de koningin. De koningin controleert elke dag via haar toverspiegel of ze wel de mooiste van het land is en op een dag vertelt die spiegel dat Sneeuwwitje de mooiste is. Onmiddellijk geeft ze de jager het bevel Sneeuwwitje te vermoorden in het bos, maar de jager verkrijgt dit niet over zijn hart. Sneeuwwitje verstopt zich bij de zeven dwergen, maar of ze wel verborgen kan blijven?

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

9. Jaws (1975)

Regisseur: Steven SpielbergCast:

Roy Scheider | Robert Shaw | Richard Dreyfuss | Lorraine GaryOpbrengst: $1.945.100.000

Jaws is de film waarmee regisseur Steven Spielberg doorbrak bij het grote publiek. Helemaal zonder problemen ging de productie echter niet: het budget werd enorm overschreden en het opnameschema bleek veel te nauw. Toch hield Spielberg vertrouwen in zijn product en de studio besloot opmerkelijk genoeg de jonge regisseur te vertrouwen. Geen slechte beslissing blijkt nu, want Jaws is de negende best verdienende film ooit. In de film valt een gigantische witte haai de kleine commune Amity aan. Het is aan een politiechef, een wetenschapper en een visser om de haai te stoppen. De film brak overigens in de tijd dat deze uitkwam alle box office records. Er werden uiteindelijk nog drie vervolgen gemaakt en de film geldt als een van de films die de grondvesten van het blockbustersysteem hebben gelegd.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

8. Doctor Zhivago (1965)

Regisseur: David LeanCast:

Omar Sharif | Julie Christie | Geraldine Chaplin | Rod SteigerOpbrengst: $1.988.600.000

Mede dankzij de rerelease vorig jaar, staat Doctor Zhivago in deze top tien. Het drie uur durende epos won in totaal vijf Oscars en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Boris Pasternak. Hij won de Nobelprijs voor de literatuur. Doctor Zhivago vertelt het levensverhaal van het weeskind Yuri Zhivago. Hij ontmoet op jeugdige leeftijd Tonya Gromeko, als haar ouders hem onder hun hoede nemen. Yuri wordt uiteindelijk arts en trouwt met Tonya, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog komt hij de mooie Lara tegen. Er ontwikkelt zich al snel een onmogelijke liefde tussen de twee, tegen de achtergrond van de Russische revolutie.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

7. The Ten Commandments (1956)

Regisseur: Cecil B. DeMilleCast:

Charlton Heston | Yul Brynner | Anne Baxter | Edward G. RobinsonOpbrengst: $2.098.600.000

In 1923 bracht regisseur Cecil B. DeMille The Ten Commandments uit. Vijfentwintig jaar lang was het de best verdienende film ooit van Paramount Pictures en decennia later besloot DeMille een uitgebreide versie van zijn film te maken. The Ten Commandments duurt dus stukken langer, maar vertelt hetzelfde verhaal: dat van de Bijbelse figuur Mozes, die als baby geadopteerd werd door de Egyptische koninklijke familie. Toen Mozes zijn werkelijke afkomst ontdekte, kwam hij tegenover zijn pleegfamilie te staan. Uiteindelijk leidde hij de Exodus van de Hebreeuwen door de woestijn, waar hij uiteindelijk de tien geboden van God ontvangt. Niet alleen de opbrengst van de film was gigantisch, ook de schaalgrootte is dat: maar liefst 14,000 figuranten en een kleine 15,000 dieren werden gebruikt.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

6. E.T.: The Extra-Terrestrial (1982)

Regisseur: Steven SpielbergCast:

Henry Thomas | Dee Wallace | Robert MacNaughton | Drew BarrymoreOpbrengst: $2.216.800.000

De tweede film van regisseur Steven Spielberg in deze top tien is ook meteen zijn best verdienende ooit. Slechts één andere regisseur is tweemaal vertegenwoordigd in deze toplijst, maar die komt later in deze lijst aan bod. Toen zijn ouders in 1960 besloten te scheiden, bedacht Spielberg een manier om de ontstane leegte te vullen. E.T. werd een buitenaardse vriend van hem, die tegelijk de broer kon zijn die hij nooit had gehad, als ook de vader die hij voor zijn gevoel niet meer had. In de film ontmoet het jongetje Elliott een buitenaards wezen, E.T., dat gestrand is op Aarde. Elliott en zijn zusje nemen het wezentje mee naar huis, terwijl ze het verborgen proberen te houden voor hun ouders en de overheid. Ondertussen doet E.T. er alles aan om terug naar huis te kunnen keren.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

5. The Sound of Music (1965)

Regisseur: Robert WiseCast:

Julie Andrews | Christopher Plummer | Eleanor Parker | Richard HaydnOpbrengst: $2.269.800.000

De succesvolste musical ooit is gebaseerd op het leven van de Oostenrijkse familie Von Trapp. Naast de musical haalden de filmmakers voor het boek inspiratie uit de memoires van Maria von Trapp, die zij in 1949 onder de titel The Story of the Von Trapp Family Singers publiceerde. In de film wordt Maria gouvernante voor de zeven kinderen van kapitein Von Trapp. Hij regeert met ijzeren hand over zijn kinderen, iets waar Maria vastbesloten is verandering in te brengen. Als hun vader enige tijd van huis is, leert ze de kinderen zingen en plezier te krijgen in het leven. Maar dan keert hij terug en is het natuurlijk de vraag of hij kan opwarmen voor de vrolijke Maria, of dat het leven weer naar de saaie oude standaard terugkeert.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

4. Titanic (1997)

Regisseur: James CameronCast:

Leonardo DiCaprio | Kate Winslet | Billy Zane | Kathy BatesOpbrengst: $2.413.800.000

Als je de wereldwijde box office opbrengst van films niet corrigeert voor inflatie, dan is James Camerons Titanic de tweede best verdienende film ooit. Doe je dat wel, dan staat de film op plaats vier van de wereldwijde box office. Titanic was de tweede film ooit die elf Oscars won en de eerste ooit die meer dan één miljard dollar verdiende. Een groot deel van de film is authentiek. Zo is het schip erg waarheidsgetrouw nagebouwd en zijn een aantal van de personages gebaseerd op mensen die daadwerkelijk geleegd hebben. Enerzijds vertelt Titanic het verhaal van het zinken van het schip dat onzinkbaar geacht werd, maar anderzijds is het verhaal dat van de jonge Jack (DiCaprio) en Rose (Winslet), die verliefd op elkaar worden.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

3. Star Wars (1977)

Regisseur: George LucasCast:

Mark Hamill | Harrison Ford | Carrie Fisher | Alec GuinnessOpbrengst: $2.710.800.000

Star Wars vertelt het verhaal van een sterrenstelsel dat overheerst wordt door het kwaadaardige Keizerrijk. Er is maar één partij die het op durft te nemen tegen het tirannieke Rijk: de Rebellen. Zij weten de plannen voor het dodelijkste ruimtestation ooit, de Death Star, te ontvreemden. Het is het begin van een epische strijd die de jonge helden Han Solo (Ford), Princess Leia (Fisher) en Luke Skywalker (Hamill) naar meerdere planeten voert. Dat de film zo succesvol werd had niemand ooit durven raden. De crew had nauwelijks interesse in het project: het was maar een kinderfilm en kon dus niet serieus genomen worden. Ook was de film vaak onbedoeld grappig en geloofden weinig mensen dat het een succes kon worden. Zelfs hoofdrolspeler Harrison Ford geloofde er niet in: Hij vond het een vreemde film.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

2. Avatar (2009)

Regisseur: James CameronCast:

Sam Worthington | Zoe Saldana | Sigourney Weaver | Stephen LangOpbrengst: $2.782.300.000

De meest recente film in de top tien is de hoogst genoteerde film van regisseur James Cameron. Corrigeer je de opbrengst niet voor inflatie, is het de best verdienende film ooit. Avatar is volledig met de computer geanimeerd en geldt als een belangrijke doorbraak op het gebied van 3-D films. Jake Sully (Worthington) is een gehandicapte oorlogsveteraan in de toekomst, die samen met enkele anderen naar de planeet Pandora wordt gebracht om deze te koloniseren voor de mensheid op Aarde. De planeet wordt bewoond door de Na'vi, een mensachtig ras met een eigen taal en cultuur. De Na'vi doen er alles aan hun volk te beschermen tegen de mensen en Sully raakt betrokken bij hun vrijheidsstrijd, en wordt ook verliefd op één van hen. Het gigantische succes van de film maakt dat er nog drie vervolgen zijn aangekondigd, die allemaal back-to-back opgenomen worden.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

1. Gone with the Wind (1939)

Regisseur: Victor FlemingCast:

Thomas Mitchell | Barbara O'Neil | Vivien Leigh | Evelyn KeyesOpbrengst: $3.301.400.000

De succesvolste film ooit stamt uit 1939 en is nét niet de oudste film ooit in deze top tien. De productie van Victor Flemings meesterwerk ging enorm moeizaam. Zo duurde het twee jaar voordat er een hoofdrolspeelster was gevonden voor de rol van Scarlett. 1400 vrouwen werden overwogen voor de rol, niet mis dus. Maar met tien Oscars mogen Fleming en studio MGM uiteraard niet klagen. Gone with the Wind draait om Scarlett O'Hara (Leigh) en haar romance met Ashley Wilkes (Leslie Howard), die getrouwd is met zijn nicht, Melanie Hamilton (Olivia de Havilland) en om haar eigen huwelijk met Rhett Butler (Clark Gable). Deze huwelijksperikelen spelen zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse burgeroorlog. De productie is felbekritiseerd om zijn weergave van slavernij.

» Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair