Featured

FEATURED: De 10 best verdienende films ooit (mét inflatiecorrectie)

Dat levert een opmerkelijke toplijst op.

door Jim Pedd op 15.05.2014 om 11:58 in Featured
Het afgelopen decennium is er bijna elk jaar wel een film uitgekomen die meer dan één miljard dollar opbracht aan de internationale box office. Maar, wat nou als je de opbrengsten van films corrigeert voor inflatie? Dan krijg je een veel andere lijst, waar vooral oude films domineren.

10. Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

Regisseur: David HandCast:

Roy Atwell | Stuart Buchanan | Adriana Caselotti | Eddie CollinsOpbrengst: $1.746.100.000

De nummer tien op de lijst komt van Disney af, die tegenwoordig veel successen boekt. Snow White and the Seven Dwarfs is de succesvolste animatiefilm ooit, met een gecorrigeerde opbrengst van 1,7 miljard dollar. Niet slecht dus voor een sprookje dat niet lang na de Grote Depressie van de jaren '30 uitkwam. In de film volgen we het verhaal van Sneeuwwitje. Zij woont bij haar jaloerse en uiterst ijdele stiefmoeder, de koningin. De koningin controleert elke dag via haar toverspiegel of ze wel de mooiste van het land is en op een dag vertelt die spiegel dat Sneeuwwitje de mooiste is. Onmiddellijk geeft ze de jager het bevel Sneeuwwitje te vermoorden in het bos, maar de jager verkrijgt dit niet over zijn hart. Sneeuwwitje verstopt zich bij de zeven dwergen, maar of ze wel verborgen kan blijven?

» Bekijk de trailer


9. Jaws (1975)

Regisseur: Steven SpielbergCast:

Roy Scheider | Robert Shaw | Richard Dreyfuss | Lorraine GaryOpbrengst: $1.945.100.000

Jaws is de film waarmee regisseur Steven Spielberg doorbrak bij het grote publiek. Helemaal zonder problemen ging de productie echter niet: het budget werd enorm overschreden en het opnameschema bleek veel te nauw. Toch hield Spielberg vertrouwen in zijn product en de studio besloot opmerkelijk genoeg de jonge regisseur te vertrouwen. Geen slechte beslissing blijkt nu, want Jaws is de negende best verdienende film ooit. In de film valt een gigantische witte haai de kleine commune Amity aan. Het is aan een politiechef, een wetenschapper en een visser om de haai te stoppen. De film brak overigens in de tijd dat deze uitkwam alle box office records. Er werden uiteindelijk nog drie vervolgen gemaakt en de film geldt als een van de films die de grondvesten van het blockbustersysteem hebben gelegd.

» Bekijk de trailer


8. Doctor Zhivago (1965)

Regisseur: David LeanCast:

Omar Sharif | Julie Christie | Geraldine Chaplin | Rod SteigerOpbrengst: $1.988.600.000

Mede dankzij de rerelease vorig jaar, staat Doctor Zhivago in deze top tien. Het drie uur durende epos won in totaal vijf Oscars en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Boris Pasternak. Hij won de Nobelprijs voor de literatuur. Doctor Zhivago vertelt het levensverhaal van het weeskind Yuri Zhivago. Hij ontmoet op jeugdige leeftijd Tonya Gromeko, als haar ouders hem onder hun hoede nemen. Yuri wordt uiteindelijk arts en trouwt met Tonya, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog komt hij de mooie Lara tegen. Er ontwikkelt zich al snel een onmogelijke liefde tussen de twee, tegen de achtergrond van de Russische revolutie.

» Bekijk de trailer


7. The Ten Commandments (1956)

Regisseur: Cecil B. DeMilleCast:

Charlton Heston | Yul Brynner | Anne Baxter | Edward G. RobinsonOpbrengst: $2.098.600.000

In 1923 bracht regisseur Cecil B. DeMille The Ten Commandments uit. Vijfentwintig jaar lang was het de best verdienende film ooit van Paramount Pictures en decennia later besloot DeMille een uitgebreide versie van zijn film te maken. The Ten Commandments duurt dus stukken langer, maar vertelt hetzelfde verhaal: dat van de Bijbelse figuur Mozes, die als baby geadopteerd werd door de Egyptische koninklijke familie. Toen Mozes zijn werkelijke afkomst ontdekte, kwam hij tegenover zijn pleegfamilie te staan. Uiteindelijk leidde hij de Exodus van de Hebreeuwen door de woestijn, waar hij uiteindelijk de tien geboden van God ontvangt. Niet alleen de opbrengst van de film was gigantisch, ook de schaalgrootte is dat: maar liefst 14,000 figuranten en een kleine 15,000 dieren werden gebruikt.

» Bekijk de trailer


6. E.T.: The Extra-Terrestrial (1982)

Regisseur: Steven SpielbergCast:

Henry Thomas | Dee Wallace | Robert MacNaughton | Drew BarrymoreOpbrengst: $2.216.800.000

De tweede film van regisseur Steven Spielberg in deze top tien is ook meteen zijn best verdienende ooit. Slechts één andere regisseur is tweemaal vertegenwoordigd in deze toplijst, maar die komt later in deze lijst aan bod. Toen zijn ouders in 1960 besloten te scheiden, bedacht Spielberg een manier om de ontstane leegte te vullen. E.T. werd een buitenaardse vriend van hem, die tegelijk de broer kon zijn die hij nooit had gehad, als ook de vader die hij voor zijn gevoel niet meer had. In de film ontmoet het jongetje Elliott een buitenaards wezen, E.T., dat gestrand is op Aarde. Elliott en zijn zusje nemen het wezentje mee naar huis, terwijl ze het verborgen proberen te houden voor hun ouders en de overheid. Ondertussen doet E.T. er alles aan om terug naar huis te kunnen keren.

» Bekijk de trailer


5. The Sound of Music (1965)

Regisseur: Robert WiseCast:

Julie Andrews | Christopher Plummer | Eleanor Parker | Richard HaydnOpbrengst: $2.269.800.000

De succesvolste musical ooit is gebaseerd op het leven van de Oostenrijkse familie Von Trapp. Naast de musical haalden de filmmakers voor het boek inspiratie uit de memoires van Maria von Trapp, die zij in 1949 onder de titel The Story of the Von Trapp Family Singers publiceerde. In de film wordt Maria gouvernante voor de zeven kinderen van kapitein Von Trapp. Hij regeert met ijzeren hand over zijn kinderen, iets waar Maria vastbesloten is verandering in te brengen. Als hun vader enige tijd van huis is, leert ze de kinderen zingen en plezier te krijgen in het leven. Maar dan keert hij terug en is het natuurlijk de vraag of hij kan opwarmen voor de vrolijke Maria, of dat het leven weer naar de saaie oude standaard terugkeert.

» Bekijk de trailer


4. Titanic (1997)

Regisseur: James CameronCast:

Leonardo DiCaprio | Kate Winslet | Billy Zane | Kathy BatesOpbrengst: $2.413.800.000

Als je de wereldwijde box office opbrengst van films niet corrigeert voor inflatie, dan is James Camerons Titanic de tweede best verdienende film ooit. Doe je dat wel, dan staat de film op plaats vier van de wereldwijde box office. Titanic was de tweede film ooit die elf Oscars won en de eerste ooit die meer dan één miljard dollar verdiende. Een groot deel van de film is authentiek. Zo is het schip erg waarheidsgetrouw nagebouwd en zijn een aantal van de personages gebaseerd op mensen die daadwerkelijk geleegd hebben. Enerzijds vertelt Titanic het verhaal van het zinken van het schip dat onzinkbaar geacht werd, maar anderzijds is het verhaal dat van de jonge Jack (DiCaprio) en Rose (Winslet), die verliefd op elkaar worden.

» Bekijk de trailer


3. Star Wars (1977)

Regisseur: George LucasCast:

Mark Hamill | Harrison Ford | Carrie Fisher | Alec GuinnessOpbrengst: $2.710.800.000

Star Wars vertelt het verhaal van een sterrenstelsel dat overheerst wordt door het kwaadaardige Keizerrijk. Er is maar één partij die het op durft te nemen tegen het tirannieke Rijk: de Rebellen. Zij weten de plannen voor het dodelijkste ruimtestation ooit, de Death Star, te ontvreemden. Het is het begin van een epische strijd die de jonge helden Han Solo (Ford), Princess Leia (Fisher) en Luke Skywalker (Hamill) naar meerdere planeten voert. Dat de film zo succesvol werd had niemand ooit durven raden. De crew had nauwelijks interesse in het project: het was maar een kinderfilm en kon dus niet serieus genomen worden. Ook was de film vaak onbedoeld grappig en geloofden weinig mensen dat het een succes kon worden. Zelfs hoofdrolspeler Harrison Ford geloofde er niet in: Hij vond het een vreemde film.

» Bekijk de trailer


2. Avatar (2009)

Regisseur: James CameronCast:

Sam Worthington | Zoe Saldana | Sigourney Weaver | Stephen LangOpbrengst: $2.782.300.000

De meest recente film in de top tien is de hoogst genoteerde film van regisseur James Cameron. Corrigeer je de opbrengst niet voor inflatie, is het de best verdienende film ooit. Avatar is volledig met de computer geanimeerd en geldt als een belangrijke doorbraak op het gebied van 3-D films. Jake Sully (Worthington) is een gehandicapte oorlogsveteraan in de toekomst, die samen met enkele anderen naar de planeet Pandora wordt gebracht om deze te koloniseren voor de mensheid op Aarde. De planeet wordt bewoond door de Na'vi, een mensachtig ras met een eigen taal en cultuur. De Na'vi doen er alles aan hun volk te beschermen tegen de mensen en Sully raakt betrokken bij hun vrijheidsstrijd, en wordt ook verliefd op één van hen. Het gigantische succes van de film maakt dat er nog drie vervolgen zijn aangekondigd, die allemaal back-to-back opgenomen worden.

» Bekijk de trailer


1. Gone with the Wind (1939)

Regisseur: Victor FlemingCast:

Thomas Mitchell | Barbara O'Neil | Vivien Leigh | Evelyn KeyesOpbrengst: $3.301.400.000

De succesvolste film ooit stamt uit 1939 en is nét niet de oudste film ooit in deze top tien. De productie van Victor Flemings meesterwerk ging enorm moeizaam. Zo duurde het twee jaar voordat er een hoofdrolspeelster was gevonden voor de rol van Scarlett. 1400 vrouwen werden overwogen voor de rol, niet mis dus. Maar met tien Oscars mogen Fleming en studio MGM uiteraard niet klagen. Gone with the Wind draait om Scarlett O'Hara (Leigh) en haar romance met Ashley Wilkes (Leslie Howard), die getrouwd is met zijn nicht, Melanie Hamilton (Olivia de Havilland) en om haar eigen huwelijk met Rhett Butler (Clark Gable). Deze huwelijksperikelen spelen zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse burgeroorlog. De productie is felbekritiseerd om zijn weergave van slavernij.

» Bekijk de trailer

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Moviemagic

Avatar

Zo de oudste komt uit 1937. Toen betaalde je nog met houten guldens voor een bioscoopkaartje. Desalniettemin een mooi lijstje.

M0vieFreak

Avatar

Altijd wel leuk om dit soort lijstjes te zien.

MRDammann

Avatar

Dit soort lijstjes zijn tenminste interessant. Meer van dit graag!

mooffie

Avatar

Het is wel zo netjes om de bron ook te vermelden.

patrick_h

Avatar

mooffie "Het is wel zo netjes om de bron ook te vermelden."
Is de bron dan niet Glenday, Craig, ed. (2011). Гиннесс. Мировые рекорды 2012 [Guinness World Records 2012] (in Russian, translated by Andrianov, P.I. & Palova, I.V.). Moscow: Astrel. p. 211. ISBN 978-5-271-36423-5. ? :P

Steve-O

Avatar

Ik denk dat de tijd zeker gaat komen dat Gone with the Wind niet meer op nummer 1 zal staan ;) Maar welke film word het?

sjef

Avatar

Ik had ergens in de top-10 wel the avengers verwacht. maar toch een aparte lijst. ik heb ze allemaal gezien en ja de 1e plaats is een hele mooie film.

mooffie

Avatar

patrick_h "Is de bron dan niet Glenday, Craig, ed. (2011). Гиннесс. Мировые рекорды 2012 [Guinness World Records 2012] (in Russian, translated by Andrianov, P.I. & Palova, I.V.). Moscow: Astrel. p. 211. ISBN 978-5-271-36423-5. ? :P"
Je hebt de link goed gevolgd.

horizon

Avatar

patrick_h "Is de bron dan niet Glenday, Craig, ed. (2011). Гиннесс. Мировые рекорды 2012 [Guinness World Records 2012] (in Russian, translated by Andrianov, P.I. & Palova, I.V.). Moscow: Astrel. p. 211. ISBN 978-5-271-36423-5. ? :P"http://www.boxofficemojo.com
Per week alle lijstjes, inclusief bovenstaande, ge-update.

Roeltje

Avatar

Airbender "Ik denk dat de meest opgebrachte film aller tijden (die nog moet komen) geen fictieve film zal zijn maar een documentaire over iets mega groots, bijvoorbeeld buitenaardse leven."


Ja, dat zal een eye-opener worden.

YOLO

Avatar

horizon "http://www.boxofficemojo.com
Per week alle lijstjes, inclusief bovenstaande, ge-update."

Vergeet http://www.boxofficemojo.com voor deze keer maar.
Bovenstaande lijst is de worldwide grosses adjusted for ticket price inflation.

Box office mojo heeft enkel de domestic (lees: U.S.A.) grosses adjusted for ticket price inflation lijst gepubliceerd.
http://www.boxofficemojo.com/alltime/adjusted.htm

JamesBond

Avatar

Steve-O "Ik denk dat de tijd zeker gaat komen dat Gone with the Wind niet meer op nummer 1 zal staan ;) Maar welke film word het?"


Ik denk dat dat nog heel lang gaat duren, want $3 miljard opbrengen? Dat is tegenwoordig niet zo makkelijk. Ik denk eerder dat 'Avatar' over een tijdje meer opgebracht zal hebben omgerekend met inflatie ;)

patrick_h

Avatar

JamesBond "Ik denk dat dat nog heel lang gaat duren, want $3 miljard opbrengen? Dat is tegenwoordig niet zo makkelijk. Ik denk eerder dat 'Avatar' over een tijdje meer opgebracht zal hebben omgerekend met inflatie ;)"
Ehm, aangezien nog nooit een film écht 3 miljard heeft opgebracht is het nooit makkelijk geweest. Met de uitdijende markt zullen films steeds meer kunnen opbrengen, behalve wanneer de Chinese markt de interesse in Amerikaanse films verliest door eigen blockbusterproducties.

Een andere mogelijkheid is een nieuwe ontwikkeling waarmee een film duurdere bioscoopkaartjes kan slijten t.o.v. andere films. Want bedenk wel, de belangrijkste oorzaak dat Gone bovenaan staat is doordat de kaartjes voor Gone vele malen duurder waren dan het gemiddelde bioscoopkaartje. Waar tegenwoordig alle films dezelfde prijs hebben in een bioscoop (met eventueel een toeslag voor 3D of IMAX) draaide vroeger elke film in een andere bioscoop, waarbij de populairste films in de mooiste, duurste bioscopen te zien waren en wat nu straight-to-video is in krakkemikkige, goedkope zaaltjes.

MovieThom

Avatar

Hebben ze de 3D toeslagen er wel van afgetrokken? want dat hoort eigenlijk wel bij dit soort lijsten. Verder een mooie lijst

johnwayne

Avatar

JamesBond "Ik denk dat dat nog heel lang gaat duren, want $3 miljard opbrengen? Dat is tegenwoordig niet zo makkelijk. Ik denk eerder dat 'Avatar' over een tijdje meer opgebracht zal hebben omgerekend met inflatie ;)"


Kan niet, de inflatie op de inkomsten van GWTW neemt dan ook evenredig toe en blijft dus altijd voor Avatar (tenzij deze weer bij een heruitgave in de bios weer een fors geldbedrag weet binnen te slepen).

De kritiek op 'Gone with the Wind' over de weergave van de slavernij is in feite heel mild geweest. De film heeft enkele stereotiepen die tot in het begin van de jaren '60 nog in films terug te vinden zijn, maar is ook de eerste film waarvoor een donkere actrice (Hattie McDaniel) een Oscar won. De film is ook nu nog zeer genietbaar en over het algemeen wordt de film gezien als een mijlpaal in de filmgeschiedenis, maar dat geldt ook voor de 9 andere films in de lijst.

Thiver

Avatar

Moviemagic "Zo de oudste komt uit 1937. Toen betaalde je nog met houten guldens voor een bioscoopkaartje."

Florijnen, toch? ;)

patrick_h "Met de uitdijende markt zullen films steeds meer kunnen opbrengen..."

Inderdaad, al maken de veranderde omstandigheden maken de opbrengsten van Gone with the Wind alleen maar indrukwekkender. In 1939 was er nog nauwelijks een internationale markt en was de Amerikaanse bevolking ongeveer drie keer zo klein als vandaag de dag.

mooffie

Avatar

Thiver "Inderdaad, al maken de veranderde omstandigheden maken de opbrengsten van Gone with the Wind alleen maar indrukwekkender. In 1939 was er nog nauwelijks een internationale markt en was de Amerikaanse bevolking ongeveer drie keer zo klein als vandaag de dag."
Gone with the wind heeft natuurlijk wel meerdere releases gekend. (Net zoals andere films in dit rijtje)

JamesBond

Avatar

johnwayne "Kan niet, de inflatie op de inkomsten van GWTW neemt dan ook evenredig toe en blijft dus altijd voor Avatar (tenzij deze weer bij een heruitgave in de bios weer een fors geldbedrag weet binnen te slepen)."


O ja, daar heb je gelijk in Smiley face

Muufley

Avatar

JamesBond "Ik denk dat dat nog heel lang gaat duren, want $3 miljard opbrengen? Dat is tegenwoordig niet zo makkelijk. Ik denk eerder dat 'Avatar' over een tijdje meer opgebracht zal hebben omgerekend met inflatie ;)"


Vergeet niet dat een film NU 3 miljard moet opbrengen. Binnen 10 jaar zou dat al meer moeten zijn dan 3 miljard aangezien inflatie blijft doorlopen. Dus in principe...hoe langer het duurt om het record van Gone With The Wind te doorbreken hoe hoger het relatieve bedrag in huidige inkomsten moet zijn om dat te behalen.
Uitdijende marketen kunnen zeker helpen met het doorbreken van dit record maar de markt op zichzelf is ook veel meer versnipperd t.o.v. vroeger, er is gigantisch veel meer keuze dan vroeger, en dit speelt dan weer in het nadeel bij het behalen van monsterscores op de box office. Concurrentie van alternatieve entertainment vormen is ook een factot. In de jaren 30 had de bioscoop weinig concurrentie, zelfs TV bestond nog niet. Ik denk niet dat het record van Gone With the Wind gouw zal verbroken worden.

patrick_h

Avatar

Muufley "Uitdijende marketen kunnen zeker helpen met het doorbreken van dit record maar de markt op zichzelf is ook veel meer versnipperd t.o.v. vroeger, er is gigantisch veel meer keuze dan vroeger, en dit speelt dan weer in het nadeel bij het behalen van monsterscores op de box office. Concurrentie van alternatieve entertainment vormen is ook een factot. In de jaren 30 had de bioscoop weinig concurrentie, zelfs TV bestond nog niet. Ik denk niet dat het record van Gone With the Wind gouw zal verbroken worden."
Avatar zat al best in de buurt, en in de afgelopen jaren is de markt voor Amerikaanse films in vooral China en India alsmaar groter geworden. Ook stijgt het prijsniveau daar behoorlijk snel. Maar als het prijsniveau in China op westers niveau komt en er in China een echte mustsee-film geproduceerd wordt (zoals Avatar, Titanic, Star Wars en Gone With The Wind dat eerder waren), dan kan er best eens een Chinese film bovenaan dat lijstje komen. Maar dat zal nog zeker wel 20 jaar duren.

Gigan72

Avatar

Als baggertar niet in 3D was had hij nooit in dit rijtje gestaan

eltorro

Avatar

Mooi lijstje, hier hebben we veel meer aan dan die domme "domestic" lijstjes. Ik was alleen op internet aan het zoeken naar een langere lijst , maar daar waren de plaatsen in de top tien weer anders, zo stond Snow White er helemaal niet in.

Gigan72 "Als baggertar niet in 3D was had hij nooit in dit rijtje gestaan"

Ja, dus een slimme actie van de makers van Avatar.

KeesjeNL

Avatar

JamesBond "Ik denk dat dat nog heel lang gaat duren, want $3 miljard opbrengen? Dat is tegenwoordig niet zo makkelijk. Ik denk eerder dat 'Avatar' over een tijdje meer opgebracht zal hebben omgerekend met inflatie ;)"
Ehh, sinds een paar jaar hebben honderden miljoenen Chinezen ook de financiële mogelijkheid Amerikaanse blockbusters te zien. En dat aantal stijgt alleen maar meer met de jaren (vergeet India ook niet). Dan zit je, samen opgeteld met de inkomsten aan de filmliefhebbers in 'de westerse wereld' al snel op miljarden aan inkomsten lijkt me zoSmiley face.

nieuwslaatste nieuws

meest populair