Featured

FilmFacts: 'Godzilla'

Alles wat je moet weten over deze nieuwe film.

door Jim Pedd op 12.05.2014 om 19:29 in Featured
Komende donderdag komt de film Godzilla uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 15 mei in première.

Godzilla


Duur: 123 minutenGenres Actie, Avontuur, Sci-FiBudget: 160 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieGareth EdwardsScenario Max BorensteinAaron Johnson Lt. Ford BrodyElizabeth Olsen Elle BrodyBryan Cranston Joseph BrodyJuliette Binoche Sandra BrodySally Hawkins Dr. Vivienne Graham
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
De legendarische Godzilla van de Japanse Toho filmstudio komt opnieuw tot leven in deze spectaculaire actie-avonturenfilm van Warner Bros. Pictures en Legendary Pictures. Van visionair regisseur Gareth Edwards (Monsters) komt het indrukwekkende verhaal over moed en verzoening in een tijd van allesverwoestend natuurgeweld. De angstaanjagende Godzilla verrijst terwijl de mensheid machteloos toekijkt.

Achtergrond

De franchise bestaat sinds 1954, toen de film Godzilla, geregisseerd door Ishiro Honda, verscheen. Hij vond inspiratie voor het personage in de rerelease van het Amerikaanse King Kong. De populariteit van gigantische monsters is dan ook wat tot de introductie van Godzilla leidde.

Tegelijk was de film een sterke aanklacht tegen kernwapens. In die tijd vonden er veel kerntests plaats en vooral de Japanners waren bang voor de gevolgen daarvan. Het land was aan het einde van de Tweede Wereldoorlog nog getroffen door twee kernbommen. Het monster Godzilla ontstond door kerntests en de angst voor nucleaire aanvallen werd gereflecteerd in het feit dat het monster gigantische Japanse steden zoals Tokyo vernietigde.

Waar je zou denken dat er in al die jaren dat de franchise bestaat, er ook al flink wat Amerikaanse producties zijn verschenen, blijkt het tegendeel waar te zijn. In 1956 verscheen de eerste Amerikaanse productie, die mede geregisseerd werd door Honda. Daarna verschenen er nog maar twee andere Amerikaanse films over Godzilla, waarvan de laatste een fel bekritiseerd product van regisseur Roland Emmerich is.

Box office voorspelling

Godzilla zal volgens experts een mooi openingsweekend beleven. $75,000,000 dollar moet er verzameld worden aan de box office in de Verenigde Staten. Daarna zou positieve mond-op-mond reclame leiden tot nog veel hogere opbrengsten, tot een totaal van 235 miljoen dollar. Verder wordt er verwacht dat de film internationaal nog eens een mooie 600 miljoen dollar zal verdienen.

We hebben hoge verwachtingen van de prestaties in Nederland. Godzilla van Roland Emmerich verdiende zo'n 1,7 miljoen euro aan de Nederlandse box office en de verwachting is dat deze remake het ook zo goed gaat doen. Neem nog zo'n monsterfilm: Pacific Rim, die recent in première ging. Deze film verdiende uiteindelijk 1,4 miljoen euro. Genoeg reden dus om er vanuit te gaan dat Edwards voor flink wat vuurwerk zal zorgen in Nederland.

Eerste reacties (Let op: spoilers!)

Godzilla ontvangt tot dusverre zeer positieve reacties. De reboot doet volgens sommige recensenten herinneringen oproepen aan klassiekers als Jaws, Alien en Jurassic Park. Een belangrijke factor daarin is dat het monster vooral in het begin een grote afwezige is. Godzilla is ergens dan ook een echte karakterfilm, die ontwikkelde menselijke personages heeft.

Gelukkig hoef je niet alleen maar menselijke personages te verwachten. Vanaf een bepaald moment in de film is er uiteraard genoeg actie te zien. En dat is voor sommige recensenten wat vreemd: de personages komen op bepaalde momenten wel erg banaal over en laten soms te weinig ruimte over voor het titelmonster.

Trivia

Godzilla zit onder de keloïd littekens. Dat is afgeleid van de oorspronkelijke film, toen Godzillas uiterlijk gemodelleerd was naar de verwondingen van overlevenden van de kernaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. Zo roept het herinneringen op van Godzilla als een monster dat ontstaan is door kerntests. Nog zo'n verwijzing naar nucleaire wapens vind je in de eerste trailers. Daarin hoort je een monoloog van J. Robert Oppenheimer, die meewerkte aan de ontwikkeling van de atoombom. Guillermo del Toro werd overwogen voor de regiestoel. Hij was echter druk met een andere monsterfilm: Pacific Rim.

•
•


•polls
30 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Brein8998

Avatar

Ik ga vanmiddag kaartjes bestellen voor a.s. Zaterdag. Zin in :E

Roeltje

Avatar

Ik ga deze zekker checken in de bios! Jammer dat het zo kort is, maar 123 minuten :(

EDIT: Deze krijgt inmiddels al een 9,3 op IMDB!

Evermind

Avatar

Ik wacht wel even op wat positieve mond-tot-mond reclame, mond-op-mond zie ik toch niet zo zitten ;)

Kamajiisama

Avatar

Als de keuze er is in 2D ...ga ik wel heen :}

patrick_h

Avatar

In 1956 verscheen de eerste Amerikaanse productie, die mede geregisseerd werd door Honda. Daarna verschenen er nog maar twee andere Amerikaanse films over Godzilla, waarvan de laatste een fel bekritiseerd product van regisseur Roland Emmerich is.
De productie uit 1956 bestaat uit beelden van de film uit 1954 met extra bijgeschoten materiaal. Dit is daarna meerdere malen herhaald - ik weet niet waarom deze en die uit 1985 specifiek op de Wikipedia-pagina worden aangehaald als Amerikaanse producties en de rest niet.

En verder: zin in!
in terms of scale & sophistication, PACIFIC RIM is to GODZILLA as Ralph Bakshi's LORD OF THE RINGS is to Peter Jackson's LORD OF THE RINGS. at a certain point i wanted the movie to stop just so i could turn to the other people in the theater and just be like... "um, you guys, how fucking wonderful is this!?" and they would have been all like "dude... it's so fucking wonderful. but also i would like to watch the rest of it now please."

:+
Roeltje "Ik ga deze zekker checken in de bios! Jammer dat het zo kort is, maar 123 minuten :("

Ik vind 123 minuten meer dan genoeg, had ook 85 minuten mogen zijn. Ga lekker een Bollywood-film kijken anders. >Smiley face

Bane1

Avatar

Kaartjes zijn al gereserveerd voor aanstaande donderdag. Lekker op Imax 3D kijken. Kan echt niet wachten :E

Gigan72

Avatar

Roeltje "Ik ga deze zekker checken in de bios! Jammer dat het zo kort is, maar 123 minuten :(

EDIT: Deze krijgt inmiddels al een 9,3 op IMDB!"


is voor een Godzilla film lang hoor de meeste zijn tussen de 80 en 90 min

Gigan72

Avatar

Waar je zou denken dat er in al die jaren dat de franchise bestaat, er ook al flink wat Amerikaanse producties zijn verschenen, blijkt het tegendeel waar te zijn. In 1956 verscheen de eerste Amerikaanse productie, die mede geregisseerd werd door Honda

klopt niet helemaal ze hebben er gewoon wat dingen uitgelaten en wat nieuwe beelden opgenomen met een amerikaanse acteur en dat er tussen gedaan, dat hebben ze ook met the Return of Godzilla 1985 ook gedaan.

Verder zijn het gewoon japanse producties

De 1998 versie en die van nu zijn amerikaans
Die van nu is trouwens ook een co productie.
Toho werkt ook mee aan deze film iets wat ze bij de 1998 versie bijna niet hebben gedaan.
En dat merk je ook gelijk Godzilla ziet er nu uit zo als hij er uit hoort te zien.

Gigan72

Avatar

Kamajiisama "Als de keuze er is in 2D ...ga ik wel heen :}"


Succes dude

Normaal gesproken sla ik 3D films ook over maar als Godzilla fan ga ik deze wel zien in de bios.

Moviemagic

Avatar

Roeltje "
EDIT: Deze krijgt inmiddels al een 9,3 op IMDB!"


Ik zou me er niet blind op staren want dat gaat nog zakken. Verder heb ik zojuist enkele Duitse kritieken gelezen waarin dit een middelmatige film is. De waarheid zal dus ergens in het midden liggen denk ik maar.

JamesBond

Avatar

Moviemagic "Ik zou me er niet blind op staren want dat gaat nog zakken. Verder heb ik zojuist enkele Duitse kritieken gelezen waarin dit een middelmatige film is. De waarheid zal dus ergens in het midden liggen denk ik maar."


Dat cijfer zal inderdaad nog wel flink zakken, maar na ruim 3800 stemmen een 9,3 lijkt me voorlopig toch niet mis Smiley face We zullen zien wat het wordt.

Angelater

Avatar

IMAX-zitje waard, dacht ik. Jammer van de 3D... echt voor luie mensen die niet in een film kunnen leven. En uiteraard $.$$$.$$$.

IvarW

Avatar

Ik heb al kaartjes voor zaterdag in Breda ;)

movieboy

Avatar

Deze woensdag ga ik de film gaan zien om 20 uur 'ZONDER 3D' (YES!). Ik laat dan weten wat mijn mening over is (in een zin of twee :D). Hoe meer reviews ik op IMDB en RT lees hoe meer zin ik hierin krijg.

Sommige zeggen dat de regisseur dezelfde stijl als christopher nolan gepakt heeft (wat amazing is natuurlijk!).

xarkov

Avatar

Zin in! Alleen wil ik nog wel ff Monster checken voordat ik naar Godzilla ga.

movieboy

Avatar

xarkov "Zin in! Alleen wil ik nog wel ff Monster checken voordat ik naar Godzilla ga."


Ik heb Monsters gezien en persoonlijk vind ik het wat overrated. Voor een 'low budget' is het goed gemaakt.
Een keertje kijken en that's it.

Roeltje

Avatar

Angelater "IMAX-zitje waard, dacht ik. Jammer van de 3D... echt voor luie mensen die niet in een film kunnen leven. En uiteraard $.$$$.$$$."


Pas op met wat je zegt! Ik heb toevallig laatst eens geprobeerd om met Adobe After Effects een 2D foto naar een 3D foto om te zetten en ben daar keihard in gefaald. Ik zou echt respect hebben voor de creativelingen die hele films renderen. Een geweldige prestatie!

Maar voor de rest: als jij 3D wil haten, ga jij lekker 3D haten :D

StarLord

Avatar

Heb er superveel zin in!
Zaterdag ga ik naar de bios.

AlPac

Avatar

Zoiezo een echte bioscoopknaller, dit wordt zeker en vast topper.

Robintje

Avatar

Afgelopen vrijdag al de kaartjes gekocht voor komende zaterdag in Pathe Eindhoven IMAX ! Wij kijken erna uit !

Angelater

Avatar

Roeltje "Pas op met wat je zegt! Ik heb toevallig laatst eens geprobeerd om met Adobe After Effects een 2D foto naar een 3D foto om te zetten en ben daar keihard in gefaald. Ik zou echt respect hebben voor de creativelingen die hele films renderen. Een geweldige prestatie!

Maar voor de rest: als jij 3D wil haten, ga jij lekker 3D haten :D"

Dus omdat het 'lastig' is 2D naar 3D om te zetten moet je dat respecteren? Echt waar? Het is gewoon pure verminking van een beeld dat decennia-lang in normaal 2D te bewonderen was. En nu krijg je dat 3D in je bakkes geschoven... Juist, ja. Het feit dat je geforceerd wordt om een film te kijken met een bril op is ook abominabel. En nee; dankzij die 'briljante' 3D-zittingen zijn er te veel bioscopen (waaronder dus de mijne) die de 2D-versies opzij schuiven voor wat eurootjes. Niet iedereen krijgt dus de keuze die er wel zou moeten zijn.

Ik begrijp wel dat dit een nutteloze discussie is die nergens naartoe leidt, maar wat ik probeer te zeggen: er zijn genoeg redenen om het te haten. Iets wat jij nogal lijkt te kleineren.

patrick_h

Avatar

Angelater "Het is gewoon pure verminking van een beeld dat decennia-lang in normaal 2D te bewonderen was. En nu krijg je dat 3D in je bakkes geschoven... Juist, ja. Het feit dat je geforceerd wordt om een film te kijken met een bril op is ook abominabel. En nee; dankzij die 'briljante' 3D-zittingen zijn er te veel bioscopen (waaronder dus de mijne) die de 2D-versies opzij schuiven voor wat eurootjes. Niet iedereen krijgt dus de keuze die er wel zou moeten zijn."
Niet in de laatste plaats zijn het de bioscopen die de keuze niet krijgen om de film in 2D te draaien.

En ja, je kunt het ook anders zien: ooit kregen mensen geluid in hun bakkes geschoven, konden ze ook niet kiezen om de film zonder geluid te zien. Of konden ze niet kiezen om de film zonder kleur te zien. Konden ze niet kiezen om de film zonder widescreen te zien.

Angelater

Avatar

patrick_h "En ja, je kunt het ook anders zien: ooit kregen mensen geluid in hun bakkes geschoven, konden ze ook niet kiezen om de film zonder geluid te zien. Of konden ze niet kiezen om de film zonder kleur te zien. Konden ze niet kiezen om de film zonder widescreen te zien."

Volgens mij worden er nog steeds films uitgebracht in een kleinere ratio dan widescreen; maar dat is niet echt iets dat mij meer opvalt. Daarnaast is geluid een goede vervanging voor de constante 'spreek-bordjes' die zo nu en dan in beeld komen. Tja, of kleur iets verbeterd weet ik niet; mensen die kleurenblind zijn zullen er inderdaad niet veel aan hebben.

Maar voor al die dingen betaalde je tenminste niet meer, laat staan dat het enigszins nuttig was voor film. 3D? Niet zo. Misschien dat het een leeftijds-ding is of dat het aan de tijd ligt waarin je opgroeit, maar heb persoonlijk gewoon moeite met het inzien van de productiviteit van 3D. Kijk een 3D film in 2D, en niets veranderd werkelijk. Hetzelfde kan je niet over geluid (en mogelijk kleur) zeggen.

patrick_h

Avatar

Angelater "Volgens mij worden er nog steeds films uitgebracht in een kleinere ratio dan widescreen; maar dat is niet echt iets dat mij meer opvalt. Daarnaast is geluid een goede vervanging voor de constante 'spreek-bordjes' die zo nu en dan in beeld komen. Tja, of kleur iets verbeterd weet ik niet; mensen die kleurenblind zijn zullen er inderdaad niet veel aan hebben.

Maar voor al die dingen betaalde je tenminste niet meer, laat staan dat het enigszins nuttig was voor film. 3D? Niet zo. "
Waar haal jij de wijsheid vandaan dat geluidsfilms even duur waren als films zonder, dat kleurenfilms niet duurder waren, dat je niet meer betaalde voor een widescreenfilm? Want dat was wel het geval. En niet iedereen was het ermee eens dat die zaken een verbetering waren. En ook in 2D worden nog steeds films uitgebracht, voorzover ik weet, maar misschien is dat iets dat míj niet meer opvalt. :P

patrick_h

Avatar

Angelater "Misschien dat het een leeftijds-ding is of dat het aan de tijd ligt waarin je opgroeit, maar heb persoonlijk gewoon moeite met het inzien van de productiviteit van 3D. Kijk een 3D film in 2D, en niets veranderd werkelijk. Hetzelfde kan je niet over geluid (en mogelijk kleur) zeggen."
De mogelijkheid is er dat de beleving tussen 2D en 3D verschilt. Evenzo zijn er films zijn waarin het gebruik van kleur, geluid of breedbeeld juist niks wezenlijks toevoegt.

benjamin

Avatar

Denk dat het belangrijkste feit als ik het zo hoor allemaal is dat de titel wel eens verkeerde ideeën kan geven over de screentime van bepaalde zaken. Of om iets minder cryptisch (en dus spoileriger) te zijn: dat er niet zo veel Godzilla zit als je zou denken, verwacht vrij gemengde reacties op de prent.

Roeltje

Avatar

Angelater "Dus omdat het 'lastig' is 2D naar 3D om te zetten moet je dat respecteren? Echt waar? Het is gewoon pure verminking van een beeld dat decennia-lang in normaal 2D te bewonderen was. En nu krijg je dat 3D in je bakkes geschoven... Juist, ja. Het feit dat je geforceerd wordt om een film te kijken met een bril op is ook abominabel. En nee; dankzij die 'briljante' 3D-zittingen zijn er te veel bioscopen (waaronder dus de mijne) die de 2D-versies opzij schuiven voor wat eurootjes. Niet iedereen krijgt dus de keuze die er wel zou moeten zijn."


Ik begrijp ook wel dat wij het ergens anders over hebben, als ik jou was zou ik alleen niet zeggen dat het voor luie mensen is die niet in een film kunnen leven. Daar kleineer jij ook een groep mee. Ik word regelmatig meegesleurd in 3D- ervaringen waar 2d niet in de buurt komt.

Off Topic:

Ik heb nog een 3D afbeelding geprobeerd te maken, en hij is nu wel voor het grootste deel gelukt, het kostte me een paar uur. ;)

BGMO

Avatar

Niet alle recensies zijn positief.. Die van nu.nl beweert zelfs dat de godzilla van emmerich niet eens zo slecht was vergeleken met deze godzilla! http://www.nu.nl/filmrecensies/3775001/godzilla---gareth-edwards.html

Ben erg benieuwd naar andere recensies!

Banned

Avatar

BGMO "Niet alle recensies zijn positief.. Die van nu.nl beweert zelfs dat de godzilla van emmerich niet eens zo slecht was vergeleken met deze godzilla! http://www.nu.nl/filmrecensies/3775001/godzilla---gareth-edwards.html

Ben erg benieuwd naar andere recensies!"


Volgens is het voor die recensent al lang geleden dat ie Godzilla uit 97 nog eens heeft gezien.

NieuwsFilm

meest populair