FilmFacts: 'Godzilla'

Alles wat je moet weten over deze nieuwe film.

Komende donderdag komt de film Godzilla uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 15 mei in première.

Godzilla


Duur: 123 minutenGenres Actie, Avontuur, Sci-FiBudget: 160 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieGareth EdwardsScenario Max BorensteinAaron Johnson Lt. Ford BrodyElizabeth Olsen Elle BrodyBryan Cranston Joseph BrodyJuliette Binoche Sandra BrodySally Hawkins Dr. Vivienne Graham
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
De legendarische Godzilla van de Japanse Toho filmstudio komt opnieuw tot leven in deze spectaculaire actie-avonturenfilm van Warner Bros. Pictures en Legendary Pictures. Van visionair regisseur Gareth Edwards (Monsters) komt het indrukwekkende verhaal over moed en verzoening in een tijd van allesverwoestend natuurgeweld. De angstaanjagende Godzilla verrijst terwijl de mensheid machteloos toekijkt.

Achtergrond

De franchise bestaat sinds 1954, toen de film Godzilla, geregisseerd door Ishiro Honda, verscheen. Hij vond inspiratie voor het personage in de rerelease van het Amerikaanse King Kong. De populariteit van gigantische monsters is dan ook wat tot de introductie van Godzilla leidde.

Tegelijk was de film een sterke aanklacht tegen kernwapens. In die tijd vonden er veel kerntests plaats en vooral de Japanners waren bang voor de gevolgen daarvan. Het land was aan het einde van de Tweede Wereldoorlog nog getroffen door twee kernbommen. Het monster Godzilla ontstond door kerntests en de angst voor nucleaire aanvallen werd gereflecteerd in het feit dat het monster gigantische Japanse steden zoals Tokyo vernietigde.

Waar je zou denken dat er in al die jaren dat de franchise bestaat, er ook al flink wat Amerikaanse producties zijn verschenen, blijkt het tegendeel waar te zijn. In 1956 verscheen de eerste Amerikaanse productie, die mede geregisseerd werd door Honda. Daarna verschenen er nog maar twee andere Amerikaanse films over Godzilla, waarvan de laatste een fel bekritiseerd product van regisseur Roland Emmerich is.

Box office voorspelling

Godzilla zal volgens experts een mooi openingsweekend beleven. $75,000,000 dollar moet er verzameld worden aan de box office in de Verenigde Staten. Daarna zou positieve mond-op-mond reclame leiden tot nog veel hogere opbrengsten, tot een totaal van 235 miljoen dollar. Verder wordt er verwacht dat de film internationaal nog eens een mooie 600 miljoen dollar zal verdienen.

We hebben hoge verwachtingen van de prestaties in Nederland. Godzilla van Roland Emmerich verdiende zo'n 1,7 miljoen euro aan de Nederlandse box office en de verwachting is dat deze remake het ook zo goed gaat doen. Neem nog zo'n monsterfilm: Pacific Rim, die recent in première ging. Deze film verdiende uiteindelijk 1,4 miljoen euro. Genoeg reden dus om er vanuit te gaan dat Edwards voor flink wat vuurwerk zal zorgen in Nederland.

Eerste reacties (Let op: spoilers!)

Godzilla ontvangt tot dusverre zeer positieve reacties. De reboot doet volgens sommige recensenten herinneringen oproepen aan klassiekers als Jaws, Alien en Jurassic Park. Een belangrijke factor daarin is dat het monster vooral in het begin een grote afwezige is. Godzilla is ergens dan ook een echte karakterfilm, die ontwikkelde menselijke personages heeft.

Gelukkig hoef je niet alleen maar menselijke personages te verwachten. Vanaf een bepaald moment in de film is er uiteraard genoeg actie te zien. En dat is voor sommige recensenten wat vreemd: de personages komen op bepaalde momenten wel erg banaal over en laten soms te weinig ruimte over voor het titelmonster.

Trivia

Godzilla zit onder de keloïd littekens. Dat is afgeleid van de oorspronkelijke film, toen Godzillas uiterlijk gemodelleerd was naar de verwondingen van overlevenden van de kernaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. Zo roept het herinneringen op van Godzilla als een monster dat ontstaan is door kerntests. Nog zo'n verwijzing naar nucleaire wapens vind je in de eerste trailers. Daarin hoort je een monoloog van J. Robert Oppenheimer, die meewerkte aan de ontwikkeling van de atoombom. Guillermo del Toro werd overwogen voor de regiestoel. Hij was echter druk met een andere monsterfilm: Pacific Rim.

•




•


•



polls




NieuwsFilm

meest populair