Featured

FEATURED: Tien horrorfilms die je gezien moet hebben

Welke horrorfilms behoren echt tot de klassiekers?

door Jim Pedd op 25.06.2014 om 09:43 in Featured
Het horrorgenre is alive and kicking. Vooral het found footage genre heeft filmstudio's de afgelopen jaren vele miljoenen dollars opgebracht. Maar er zijn daarnaast natuurlijk nog veel andere horrorfilms verschenen, zoals de recente remake van Evil Dead en wat te denken van Sinister of The Conjuring? Hieronder een lijst van tien horrorfilms die je gezien moet hebben. Welke films zou jij nog meer op de lijst willen zien?

A Nightmare on Elm Street (1984)

Regisseur: Wes CravenCast:

John Saxon | Ronee Blakley | Heather Langenkamp | Amanda Wyss

Negen films verschenen er al in deze horrorfranchise, waarvan in 1984 het startschot gegeven werd. De franchise werd begonnen door Wes Craven en de hoofdrol daarin is weggelegd voor het personage Freddy Krueger. De eerste film was extreem succesvol, werd voor 1,8 miljoen dollar gemaakt en bracht aan de box office 25,5 miljoen dollar op. Niet slecht dus en zo gezien is het ook niet vreemd dat er zoveel vervolgen gemaakt zijn. Het uitgangspunt van de film is het onderscheid tussen dromen en de realiteit. In de film volgen we Nancy (Langenkamp), die bizarre nachtmerries heeft over een afschuwelijk verminkt figuur. Hij draagt een handschoen met superscherpe messen. Al snel komt ze erachter dat haar vrienden dezelfde dromen hebben en dat het geen gewone dromen zijn. Eén voor één sneuvelen haar vrienden en moeten de kinderen van Elm Street een plan bedenken om te overleven.

» Bekijk de trailer


Das Cabinet des Dr. Caligari (1920)

Regisseur: Robert WieneCast:

Werner Krauss | Conrad Veidt | Friedrich Feher | Liv Dagover

Das Cabinet des Dr. Caligari draait om een sinistere hypnotiseur, dr. Caligari (Krauss) en zijn assistent-waarzegger Cesare (Veidt). In een klein Duits stadje, waar zij pas net gearriveerd zijn, breekt plotseling een reeks moorden uit. Als de beste vriend van Francis (Feher) vermoord wordt, gaat hij samen met zijn geliefde Jane (Dagover) op onderzoek uit. Al snel ontdekt het duo dat Caligari er iets mee te maken had, maar er is meer in het spel... Het einde van de film kent een twist en wordt geroemd als de productie die het twist-einde, waar regisseur M. Night Shyamalan om bekend staat, aan de filmindustrie introduceerde. Critici noemen het een van de beste horrorfilms ooit gemaakt. De zeer invloedrijke film heeft maar liefst een percentage van 100 procent op Rotten Tomatoes en wordt door critici geprezen om zijn angstaanjagende uitgangspunt en de prachtige gestileerde sets.

» Bekijk de trailer


Night of the Living Dead (1978)

Regisseur: George A. RomeroCast:

Duana Jones | Judith O'Dea | Karl Hardman | Marilyn Eastman

... of the Dead is een horrorfranchise van George A. Romero, die bestaat uit zes films. De eerste daarvan is Night of the Living Dead, die het startschot geeft voor de franchise. In de film breekt er een zombie-epidemie uit. We volgen Ben Huss (Jones), Barbra (O'Dea) en vijf anderen, die gevangen zitten in een boerderij op het platteland van Pennsylvania. Daar proberen ze de nacht de overleven, terwijl ze continu aangevallen worden door zombies. De film werd na de release fel bekritiseerd; het geweld zou veel te expliciet zijn. Toch was het een succes, want Night of the Living Dead werd voor iets meer dan honderdduizend dollar gemaakt en verdiende aan de wereldwijde box office zo'n 42 miljoen dollar.

» Bekijk de trailer


Friday the 13th (1980)

Regisseur: Sean S. CunninghamCast:

Betsy Palmer | Adrienne King | Harry Crosby | Laurie Bartram

Het succes van John Carpenters Halloween (later op deze lijst), maakte dat studio's Paramount Pictures en Warner Bros. deze film groen licht gaven. Ook deze werd in eerste instantie negatief ontvangen wegens het geweld, maar verdiende veel geld aan de box office en wist uiteindelijk zelfs een cultschare te verzamelen. De franchise telt ondertussen twaalf films, een televisieserie, boeken, comics en merchandise. Niet slecht dus, voor een franchise die zich concentreert op het fictieve personage Jason Voorhees. Friday the 13th speelt zich af op het zomerkamp Crystal Lake, dat voor het eerst in jaren heropend is. Lang geleden verdronk er door verwaarlozing van de staf een onschuldig kind. Nu is het kamp dus opnieuw open en blijkt er een kracht aan het werk die één voor één de aanwezigen vermoordt. In de eerste film speelt Jason geen grote rol, maar later gingen films om hem draaien. Ook werd er een crossover gemaakt, met Freddy Krueger erin.

» Bekijk de trailer


Halloween (1978)

Regisseur: John CarpenterCast:

Donald Pleasence | Jamie Lee Curtis | Nancy Kyes | P.J. Soles

Halloween was een kassucces, dat zoals we eerder al vertelden, leidde tot vele andere horrorfilms. De film werd voor slechts 325.000 dollar gemaakt en verdiende wereldwijd een prachtige 70 miljoen dollar. Het is een van de vele films die geïnspireerd is op Alfred Hitchcocks Psycho uit 1960. In Halloween steekt de zesjarige Michael Myers zijn oudere zus neer met een keukenmes. Vijftien jaar later, op dertig oktober 1978, ontsnapt hij uit Warren County Smith's Grove Sanitarium, waar hij sinds het plegen van de moord verkeert. De 21-jarige Michael slaat de volgende dag, op Halloween door en vermoordt verschillende mensen, terwijl hij achtervolgd wordt door zijn behandelend arts. Er verschenen tot nu toe tien films in de franchise, de meest recente in 2009.

» Bekijk de trailer


The Cabinet in the Woods (2011)

Regisseur: Drew GoddardCast:

Sigourney Weaver | Kristen Connolly | Chris Hemsworth | Anna Hutchison

Met The Cabin in the Woods hadden schrijver en regisseur Drew Goddard en Joss Whedon een pareltje in handen. Onze eigen recensent Kaj van Zoelen noemde de film nog "een van de beste en zowaar origineelste Amerikaanse horrorfilm[s] van de afgelopen jaren." De film is humorvol, maar slaagt er tegelijk in eng te blijven. The Cabin in the Woods is volgens het duo Goddard en Whedon in slechts drie dagen tijd geschreven en een poging om het slasher film genre nieuw leven in te blazen. Het diende verder nog als een kritische satire op de martelporno van films als Saw en Hostel. In The Cabin in the Woods reizen vijf vrienden naar een afgelegen huisje in de bossen. Daar willen ze een vakantie vieren. Al snel blijkt dat ze meer krijgen dan waar ze op gehoopt hadden en moeten ze proberen het werkelijke verhaal achter het hutje te ontdekken.

» Bekijk de trailer


The Evil Dead (1981)

Regisseur: Sam RaimiCast:

Bruce Campbell | Ellen Sandweiss | Richard DeManincor | Betsy Baker

In 2013 kwam nog een remake uit in de Evil Dead-franchise, onder regie van Fede Alvarez. Het origineel was een low-budget horrorfilm, die te zien was tijdens het Film Festival van Cannes in 1982. Een zeer positieve recensie van horrorschrijver Stephen King hielp de film aan de nodige publiciteit en maakte het een kassucces. In de film bezoeken vijf vrienden een afgelegen hut, midden in de bossen. Bij aankomst ontdekken ze een vreemd boek met een bandrecorder erbij. Als ze de band afspelen, komt er een demonische kracht vrij. Het gevolg: dood en verderf. De film kreeg nog twee vervolgen en vorig jaar verscheen een remake. Nu is het de bedoeling om een vierde film te maken, die volgt op de in 1992 verschenen Army of Darkness. Opmerkelijk is dat tegelijkertijd nog gewerkt wordt aan een vervolg op de reboot.

» Bekijk de trailer


The Exorcist (1973)

Regisseur: William FriedkinCast:

Ellen Burstyn | Max von Sydow | Lee J. Cobb | Kitty Winn

In 1949 behandelde de katholieke kerk de zaak van het (anonieme) jongetje Roland Doe. Hij werd volgens de kerk bezeten door demonen en een priester verjoeg volgens de kerk die kwade krachten. De gebeurtenissen en dan vooral de claims van bovennatuurlijke krachten, inspireerden William Peter Blatty tot het schrijven van een boek dat in 1971 uitkwam. In '73 verscheen de eerste van vier films gebaseerd op het boek. In de film wordt het 14-jarige meisje Regan (Linda Blair) bezeten door een demon. Haar moeder besluit een priester in te schakelen, die ervan overtuigd raakt dat zij bezeten wordt door een demon. Aan Priester Merrin (Von Sydow) de taak de duistere kracht te verjagen, maar tijdens hun strijd lijden zowel de priester als het meisje onder gruwelijke gebeurtenissen. De cultklassieker leidde tot drie vervolgen: The Heretic (1977), The Exorcist III en The Beginning.

» Bekijk de trailer


The Shining (1980)

Regisseur: Stanley KubrickCast:

Jack Nicholson | Shelley Duvall | Danny Lloyd | Scatman Crothers

Jack Torrance (Nicholson) krijgt een baan in een hotel in de bergen. Hij moet samen met zijn gezin het in de winter verlaten hotel bewaken. Als een sneeuwstorm de familie van de buitenwereld afsluit, ontdekt Jacks zoontje Danny (Lloyd) dat hij bovennatuurlijke krachten heeft. Hij is helderziend en bezit telepathische krachten, die maken dat hij al snel ontdekt dat er geesten in het hotel rondspoken. Die geesten, en dan vooral de geest van de vorige bewaker van het hotel, maken Jack langzaam gek. Wat volgt is een gruwelijke strijd om te overleven. Opmerkelijk is dat Stephen King niet blij is met de verfilming van zijn boek, terwijl de film door critici geweldig beoordeeld wordt. Hij vertelde ooit: "Wat mis is met Kubrick's versie van The Shining, is dat het een film is van een man die teveel denkt en te weinig voelt; en dat is waarom, ondanks al zijn virtuoze effecten, de film je nooit helemaal bij de keel grijpt en blijft hangen zoals echte horror dat zou doen."

» Bekijk de trailer


The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Regisseur: Tobe HooperCast:

Marilyn Burns | Allen Danziger | Paul A. Partain | William Vail

Sinds 1974 bestaat de Texas Chain Saw Massacre franchise, waarin ondertussen zeven films zijn verschenen. Het origineel stamt uit 1974 en werd geschreven en geregisseerd door Tobe Hooper. De film focust zich op het fictieve, maar op de werkelijke moordenaar Ed Gein geïnspireerde, gezin van Leatherface. Een groepje vrienden komt al snel in aanraking met hem, met dodelijke gevolgen. De film was zo gewelddadig, dat hij in verschillende landen verboden werd. Daarnaast stopten vele bioscopen met het vertonen van de film, wegens klachten over de zeer gewelddadige gebeurtenissen. In de jaren na zijn release groeide The Texas Chain Saw Massacre uit tot een cultfilm, die geroemd wordt als een van de beste horrorfilms die ooit verschenen is.

» Bekijk de trailer


BONUS: Psycho (1960)

Regisseur: Alfred HitchcockCast:

Anthony Perkins | Janet Leigh | Vera Miles | John Gavin

Psycho is van de meest herkenbare films in de geschiedenis en waarschijnlijk de meest bekende film die Hitchock ooit maakte en kon dan ook niet ontbreken in deze lijst. Vooral ook niet omdat Psycho gezien wordt als de eerste in het slasher-genre en omdat deze vele films, waaronder Halloween, Scream en High Anxiety, inspireerde. In Psycho krijgt Marion Crane (Leigh), een eenvoudige en arme vrouw, van haar baas de opdracht een grote hoeveelheid geld weg te brengen. In plaats daarvan slaat ze op de vlucht en gaat ze overnachten in het Bates Motel. Dat bleek al snel geen slimme keuze, want uitbater Norman Bates (Perkins), die het hotel samen met zijn obsessieve moeder leiding geeft, houdt er vreemde praktijken op na. De film kreeg drie vervolgen en twee televisieseries, maar eigenlijk is het vooral het nalatenschap dat maakt dat Psycho zo veel geprezen wordt.

» Bekijk de trailer

69 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Sjaak_Polak

Avatar

Heeft de schrijver van dit artikel The Texas Chainsaw Massacre wel gezien? De plotbeschrijving klopt van geen kant ;)

Frietgezicht

Avatar

Friday the 13th heeft een klassieke status maar is bagger.

Waar zijn films als Alien, Aliens, The Thing & Let the Right One In?
Ook Jaws zou erin kunnen.

Persoonlijk vind ik The Shining een psychologische thriller en geen horror.

Pete_027

Avatar

Airbender "Meer moderne horrorfilms in de lijst zou fijn zijn..."


Ik hoop niet dat je hiermee die remake rommel van de laatste jaren bedoelt.

Pete_027

Avatar

Airbender "En is The Ring ook een remake?"


Ja, van het Japanse Ringu.

Pete_027

Avatar

Airbender "Dat dacht ik al. Snyder's Dawn of the Dead vind ik trouwens ook geniaal."


Die is inderdaad goed en The Ring ook, maar het merendeel van de remakes is rotzooi. Vooral die door Michael Bay zijn geproduceerd .

horizon

Avatar

^lol. Altijd weer de producer de schuld geven, nooit de regisseur. Behalve bij Transformers, daar krijgt de regisseur de schuld en nooit de producer.


Enfin, lollers,

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens hoort als klassieker op de lijst.

Let the right one in (of zelfs de goede andere verfilming let me in) als moderne vampier film.

Blockbuster

Avatar

Alle films die voor een schijntje zijn gemaakt en cultstatus verkregen en daardoor ook weer tot eindeloze vervolgen leiden horen in deze lijst. Hellraiser, idd. Maar ook Child's Play, Poltergeist, An Arerican Werewolf In Paris, The Omen, From Dusk Till Dawn, House. Vergeet ook niet Braindead, en de Dead-films van Romero. The Blair Witch Project mag ook best, maar die kan mss in een volgend lijstje, die van meest angstaanjagende, verontrustende films. Controverse dus, waarbij mensen halverwege misselijk uit de bioscoop renden. De psychologische horror's zijn het engst, dus waarin haast niks gebeurd, zoals Paranormal Activity, The Others, Frailty, Cujo. En Let Me In is net zo goed als het origineel.

xarkov

Avatar

Frietgezicht "Persoonlijk vind ik The Shining een psychologische thriller en geen horror."


True
en ben het eens met wat de meeste hier zeggen (mis alleen Braindead nog):

Redelijke lijst maar een paar zouden vervangen kunnen worden: Zoals friday the 13th, Cabin in the Woods (hoe tof ook) door bv: Alien, The Thing, Braindead, Hellraiser & Nosfuratu ipv. Dr. Caligari

xarkov

Avatar

En mss Eden Lake?

Pete_027

Avatar

horizon "^lol. Altijd weer de producer de schuld geven, nooit de regisseur. Behalve bij Transformers, daar krijgt de regisseur de schuld en nooit de producer.
"


Ook als producent want hij heeft ook alle Transformer films geproduceerdSmiley face

horizon

Avatar

Pete_027 "Ook als producent want hij heeft ook alle Transformer films geproduceerdSmiley face"


Althans, daar waren steeds vier anderen die hoger in de rangorde stonden.

;)

Zoals Spielberg die zei:
Sam moet Megatron "killen" in deel 1 en niet Optimus.
Megan Fox moet opzouten omdat ze Bay een Hitler vond.


Over horror:
een persoonlijke favoriet is nog altijd In the Mouth of Madness, maar ik kan begrijpen dat die niet in zo een lijstje wordt opgenomen. Wel een aanrader!

SciFiFanaat

Avatar

Birdemic.

Een horror film die je gezien MOET hebben.

Vergeet al die remakes...vergeet Asylum...vergeet Sharknado en ga het zien.

SciFiFanaat

Avatar

Phenomena van Dario Argento
Scanners, The Fly en Videodrome van David Cronenberg
The Descent, 1 van de beste "moderne" horrors

Kan wel effe doorgaan, niets mis met bovenstaand lijst maar het zijn wel weer "the usual suspects'.

JamesBond

Avatar

Er staat een fout in de lijst. Het is 'The Cabin In The Woods' en niet 'The Cabinet In The Woods' Smiley face

Verder prachtige lijst. Nog lang niet alle tien gezien, maar nu weet ik dus welke ik sowieso nog moet kijken :D Zoals Pete zegt hoort 'Hellraiser' inderdaad ook op deze lijst Smiley face

aspers

Avatar

Tja, het is natuurlijk maar vermaak zo'n lijst, maar toch.... Het zijn een beetje van die inkoppers. Oude klassiekers krijgen meteen het label 'must see'. En het slaat eigenlijk nergens op...

'Das Cabinet des Dr. Caligari' krijgt dan inderdaan wel een 100 op Rotten Tomatoes, maar daar hebben slechts 37 reviews. 'Let the right one in' (2008) heeft bijvoorbeeld 176 reviews. Daar hoeft maar een enkele negatieve review tussen te zitten (en die kans is dan meteen véél groter), en je gaat omlaag in de lijst. Maar dat vond ik dus echt een 'must see'. Briljante film!!
Die past naar mijn mening véél beter in het lijstje dan 'Cabin in the woods'. Was voor mij de tegenvaller van de eeuw!

Ach, smaken verschillen zullen we maar zeggen. Smiley face

johnwayne

Avatar

Sjaak_Polak "Heeft de schrijver van dit artikel The Texas Chainsaw Massacre wel gezien? De plotbeschrijving klopt van geen kant ;)"


Ik heb de film wel gezien en de beschrijving klopt toch aardig (hoewel ik het woord 'gezin' zou vervangen door familie).

The Night of the Living Dead is overigens al uit 1968 en niet uit 1978.
Ik mis nog enkele grote klassiekers in deze lijst:

Bride of Frankenstein (de eerste horror-komedie)
Dracula (de 'Hammer-classic" met Christopher Lee uit 1958 is beter, enger en bloederiger dan de Bela Lugosi-versie)
Poltergeist (Spoken à la Spielberg)
The Omen (de meest klassieke onthoofdingscène uit de filmgeschiedenis)
An American Werewolf in London (de beste weerwolffilm)
Suspiria (een klassieker van Dario Argento)
The Wicker Man (1973) (vergeet die troep met Nicolas Cage, deze film geldt al beste Britse horrorfilm)
The Mist (beste horrorverfilming van een Stephen King-boek)
The Sixth Sense (Shamalanadingdong heeft het niveau van deze film niet meer kunnen evenaren, vaak geïmiteerd maar zonder meer onovertroffen)
Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (Max Schreck als Graf Orlock is een iconisch beeld)
El Orfanato (de beste spookfilm van de laatste 10 jaar)

Olrik

Avatar

Friday the 13th is een erg iconische en vermakelijk horrorfilm, maar zeker niet een van de beste horrorfilms die er zijn.
Toch mis ik titels als Rosemary's Baby, Jaws, Alien, Poltergeist en El Orfanato.

jeroen92

Avatar

Van a nightmare on elm street is ook een serie gemaakt.
En ik mis phantasm. Booooooooy !

Bilbo

Avatar

Ik mis hier heel erg The Haunting van Robert Wise, mijn favoriete horror. De sfeer is goed en deze film bevat één van de meest creepy momenten ooit:En Nosferatu: Eine Symphonie Des Grauens mist hier ook, al is het enkel om graaf Orlok...

Pete_027

Avatar

horizon "In the Mouth of Madness"


Geweldige ondergewaardeerde film van John Carpenter:W
Vooral bij onderstaande scene schrok ik me de t*ring als klein jochie;
afbeelding

Pete_027

Avatar

horizon "Althans, daar waren steeds vier anderen die hoger in de rangorde stonden.

;)

Zoals Spielberg die zei:
Sam moet Megatron "killen" in deel 1 en niet Optimus.
Megan Fox moet opzouten omdat ze Bay een Hitler vond.
"


Dit geeft ook maar weer eens aan dat Spielberg al lang over zijn top heen is. Om het on-topic te houden, van de horror remakes van de laatste jaren is, denk ik, A nightmare on Elm Street wel een van de allerslechtste en die is o.a. geproduceerd door Bay.

Rob

Avatar

Leuk lijstje.

Ik zou er wel nog in de bonus een Japanner en iets van Argento tegenaan gooien. (Ju-On, Ringu, Suspiria, deep red)

jeroen92

Avatar

Pete_027 "Dit geeft ook maar weer eens aan dat Spielberg al lang over zijn top heen is. Om het on-topic te houden, van de horror remakes van de laatste jaren is, denk ik, A nightmare on Elm Street wel een van de allerslechtste en die is o.a. geproduceerd door Bay."


ze hadden moeten weten dat zonder robert englund a nightmare on elm street niet werkt

benjamin

Avatar

horizon "^lol. Altijd weer de producer de schuld geven, nooit de regisseur. Behalve bij Transformers, daar krijgt de regisseur de schuld en nooit de producer. "


Euh, sorry maar er staat toch

Pete_027 "maar het merendeel van de remakes is rotzooi. Vooral die door Michael Bay zijn geproduceerd ."


wat volgens mij gewoon twee zaken aanhaalt: namelijk de naam van de producer en de kwaliteit zonder een verband te leggen.

Terminatrix

Avatar

Airbender "Meer moderne horrorfilms in de lijst zou fijn zijn..."


Er zijn niet echt veel goede moderne horrors..

Niet gek op horror maar American Psycho past misschien nog ertussen?? Misschien ook The Ring?

SunChaser

Avatar

The Beyond
(nooit gezien)

Sleepkills

Avatar

Beetje vreemd lijstje, voelt wat random aan.

En beetje gek om verkeerde stills bij de films neer te zetten. Bij Halloween staat een still van Halloween 4, bij The Evil Dead een still van Evil Dead 2 en bij Texas Chainsaw Massacre een still uit de remake.

Yor=

Avatar

The 'cabinet' in the woods lijkt me wel een spannende film. Gaat vast over een eng kastje dat ergens midden in het bos staat ;)

NWRfan

Avatar

aspers "
'Das Cabinet des Dr. Caligari' krijgt dan inderdaan wel een 100 op Rotten Tomatoes, maar daar hebben slechts 37 reviews. 'Let the right one in' (2008) heeft bijvoorbeeld 176 reviews. Daar hoeft maar een enkele negatieve review tussen te zitten (en die kans is dan meteen véél groter), en je gaat omlaag in de lijst. "


Naast dat het de grondlegger van het genre is, is Das Cabinet des Dr. Caligari een fenomenale film voor zijn tijd. De film luidde het tijdperk van het (zeer invloedrijke) Duitse Expressionisme in. De film was vernieuwend, zowel op gebied van montage als mise-en-scène en narratief. Deze hoort zeker in deze lijst te staan.
Ik mis wel Nosferatu. Verder vind ik het een prima lijst! (originele) Texas Chainsaw Massacre blijft geweldig.

Kamehameha

Avatar

Ben geen horror fan maar kijk er wel graag naar, maar dan wel in kleur en niet die ouwe klassiekers in zwart/wit. Mis alleen nog wel Hellraiser.

Kamehameha

Avatar

Ben geen horror fan maar kijk er wel graag naar, maar dan wel in kleur en niet die ouwe klassiekers in zwart/wit. Mis alleen nog wel Hellraiser.

Gigan72

Avatar

Airbender "Meer moderne horrorfilms in de lijst zou fijn zijn..."

Horror uit de jaren 80 en begin jaren 90 zijn veel beter dan wat er nu uit komt.

Gigan72

Avatar

Hellraiser 1 en 2
House By The Cemetery
En 1 van de beste horror films ooit gemaakt The Thing ( 1982 )
Die kunnen ook zo op de lijst van beste horror films

Gigan72

Avatar

Pete_027 "Dit geeft ook maar weer eens aan dat Spielberg al lang over zijn top heen is. Om het on-topic te houden, van de horror remakes van de laatste jaren is, denk ik, A nightmare on Elm Street wel een van de allerslechtste en die is o.a. geproduceerd door Bay."


The Fog remake die is nog slechter

Chrischzz

Avatar

Ik vond Cabin in the woods te ver gezocht..

Tuurlijk is het een "parodie" op sommige genres.. En het begin is allemaal wel ok en cliche.. maar naar het eind toe wordt het minder.. Vooral met Cronos die graag wil dat er doden vallen omdat tie anders weer de aarde gaat regerenTexas Chainsaw Massacre..
Tja.. de film heeft wel een lekker sfeertje.. maar het is natuurlijk niet echt een bloederige film.. Dat maakt hem dan wel weer ok.. maar hij dankt zn cult status meer aan het onterecht "geroddel" dat hij echt eng en bloederig zou zijn.

The Shining vond ik maar een saaie film.. Ja hij is eng, met schrik effecten enzo.. maar het leek wel alsof die film 6 uur duurde.. Hij is zooo traag..

Frietgezicht "Waar zijn films als Alien, Aliens, The Thing & Let the Right One In?
Ook Jaws zou erin kunnen.
Persoonlijk vind ik The Shining een psychologische thriller en geen horror."


Die film die je opnoemt zijn dan ook niet allemaal echte horrors.. Een goede horror is eng, heeft schrik momenten en de nodige (niet in overvloed) gore.. Alleen the Thing en Alien zijn dat dan.. maar dan nog vindt ik ze eigenlijk geen echte horrors.. Net als Sixth Sense.. is ook geen horror..Airbender "Dat dacht ik al. Snyder's Dawn of the Dead vind ik trouwens ook geniaal."


Was niet slecht en had leuke momenten.. maar ik kan er niet tegen als zombies harder kunnen rennen als mensen.. het waren allemaal Usain Bolts..Verder lijkt een top tien horrors alleen uit cult statussen te bestaan..

Spawn999

Avatar

Leuke lijst ;)
The Thing, Suspiria, Alien en The Fly mis ik alleen.

Havoc

Avatar

Excorcist en The Shining vond ik beide zo enorm saai... Misschien dat ze tof waren in de tijd dat ze uitkwamen, maar wauw... Had moeite om wakker te blijven..

Gigan72

Avatar

Chrischzz "
Was niet slecht en had leuke momenten.. maar ik kan er niet tegen als zombies harder kunnen rennen als mensen.. "


Een hoop vinden dat niets en roepen zombies die rennen niet dat was in de jaren 80 ook niet zo bla bla.

Dan moeten ze toch eens kijken naar het meester werk The Return Of The Living Dead uit 1985
Op Tarman na ( de zombie in de kelder ) rennen de zombies ook.

Chris23

Avatar

Gigan72 "Een hoop vinden dat niets en roepen zombies die rennen niet dat was in de jaren 80 ook niet zo bla bla.

Dan moeten ze toch eens kijken naar het meester werk The Return Of The Living Dead uit 1985
Op Tarman na ( de zombie in de kelder ) rennen de zombies ook."


En Nightmare City uit 1980(!) (de eerste zombie film die ik ooit (s`nachts stiekum ;) toen m`n ouders uit waren) gezien heb. (op Telstar TV, een haagse tv-piraat.))

(Ik hou zelf ook meer van langzame (dode) zombies trouwens)

Gigan72

Avatar

Chris23 "En Nightmare City uit 1980(!) (de eerste zombie film die ik ooit (s`nachts stiekum ;) toen m`n ouders uit waren) gezien heb. (op Telstar TV, een haagse tv-piraat.))

(Ik hou zelf ook meer van langzame (dode) zombies trouwens)"


haha ik ken het zo heb ik heel stiekum toen House By The Cemetery gezien had ik dus niet moeten doen durfde gelijk de kelder niet meer in :E

Mijn voorkeur gaat ook na lanzame zombies maar ik heb niets tegen als ze rennen dat kan soms best cool zijn ( Dawn of the dead uit 2004 vindt ik echt super cool)

Chris23

Avatar

Gigan72 "( Dawn of the dead uit 2004 vindt ik echt super cool)"

Idd, en 28 weeks later, REC 1 en 2 en La Horde en nog een paar vind ik ook vet.

Verder mis ik hier Martyrs, en my personal favorite, House of 1000 Corpses nog. (de regisseur van Martyrs is trouwens ook een Lucio Fulci fan ; Catriona MacColl (The Beyond, The House by the Cemetery en City of the Living Dead) speelt ook in een van zijn films)

Gigan72

Avatar

Chris23 "Idd, en 28 weeks later, REC 1 en 2 en La Horde en nog een paar vind ik ook vet.

Verder mis ik hier Martyrs, en my personal favorite, House of 1000 Corpses nog. (de regisseur van Martyrs is trouwens ook een Lucio Fulci fan ; Catriona MacColl (The Beyond, The House by the Cemetery en City of the Living Dead) speelt ook in een van zijn films)"


Ik kan wel een lijst maken met 100 horror films er zijn er zo veel die goed zijn.

Catriona MacColl dat vondt ik vroeger best een lekker ding.
En Barbara Crampton uit Re-Animator en From Beyond was ook wel leuk.

Re-Animator
From Beyond
Night of the Creeps die kunnen ook op de lijst.

Chris23

Avatar

Gigan72 "
Catriona MacColl dat vondt ik vroeger best een lekker ding.
"


Vroeger ja.
Deze wel s gezien? :

Gigan72

Avatar

Chris23 "Vroeger ja.
Deze wel s gezien? :
"


Tja nu lijk ze zelf wel een beetje op Dr Freudstein.

Chris23

Avatar

Gigan72 "Tja nu lijk ze zelf wel een beetje op Dr Freudstein."

lol, wel leuk dat ze nog een beetje aan ons denkt ;)

Gigan72

Avatar

Chris23 "lol, wel leuk dat ze nog een beetje aan ons denkt ;)"


ja is wel grappig

bigmichiel

Avatar

Stiekem een behoorlijke slechte lijst. De helft zijn thriller of slasher films, geen horror. En dan vooral de cult hits die stiekem eigenlijk niet goed zijn maar een bepaalde status hebben gekregen...

Gigan72

Avatar

bigmichiel "Stiekem een behoorlijke slechte lijst. De helft zijn thriller of slasher films, geen horror. En dan vooral de cult hits die stiekem eigenlijk niet goed zijn maar een bepaalde status hebben gekregen..."


Slasher = geen horror :|

Slasher films zijn echt wel horror films het is een sub gerne in het horror gerne net als zombie films vampier films enzo enzo.

Pete_027

Avatar

bigmichiel "Stiekem een behoorlijke slechte lijst. De helft zijn thriller of slasher films, geen horror.."


Wat is dan jou definitie van Horror:?

NWRfan

Avatar

bigmichiel "Stiekem een behoorlijke slechte lijst. De helft zijn thriller of slasher films, geen horror. En dan vooral de cult hits die stiekem eigenlijk niet goed zijn maar een bepaalde status hebben gekregen..."


Slasher films geen horror :?
Slasher film is misschien wel het grootste subgenre van horror :S

Goov25

Avatar

Horror. Nooit echt aan mij besteed. Ik kijk films voor m'n plezier of interesse, ik hoef geen doodsangsten uit te staan. Als dat al gebeurt, want vaak zijn het wat schrikeffecten, en verder vooral gebrek aan creativiteit en originaliteit. Daarnaast vind ik het occulte/paranormale niet zo chill, als christen. Vind alleen de horror leuk die je ook thriller zou kunnen noemen, zoals You're Next of The Purge. Van deze lijst alleen The Cabin In The Woods gezien, die was niet heel eng, maar wel creatief ;)

Gigan72

Avatar

Pete_027 "Wat is dan jou definitie van Horror:?"


als die maar niet zeg Twilight:E

Vleeshaak

Avatar

Goede lijst, het zijn allemaal klassiekers in het genre en ik kan ze iedereen van harte aanraden. Wel een beetje jammer van die paar verkeerde plaatjes. :P

KeesjeNL

Avatar

Vrij nieuwe films als Insidious en Woman in the Black vindt ik ook goede horror-filmsSmiley face. Eden Lake is hier ook eerder genoemd, al zie ik die fantastische film niet als een typische horror (net als Blair Witch Project en The Ring).

YOLO

Avatar

Shit. Ik heb The Exorcist nog nooit gezien. :|
De subtitel op DVD The Version You've Never Seen! Dat klopt voor mij als een zwerende vinger.

En wat betreft zombies. Slome zombies :O :Z zeer slaapwekkend. Totaal niet bedreigend. Snelle rennende zombies daartegen. T+) Dawn of the Dead uit 2004 veel beter dan de orginele overrated Romero versie.

Frietgezicht

Avatar

Yor= "The 'cabinet' in the woods lijkt me wel een spannende film. Gaat vast over een eng kastje dat ergens midden in het bos staat ;)"


Haha en nog is het niet veranderd.

DanielC

Avatar

Cabin in the Woods.... meh... ik mis The Blair Witch in het lijstje. Heeft een hoop (vaak matige) geinspireerd, en het blijft een uiterst effectieve film!

Gigan72

Avatar

DanielC "Cabin in the Woods.... meh... ik mis The Blair Witch in het lijstje. Heeft een hoop (vaak matige) geinspireerd, en het blijft een uiterst effectieve film!"


Ik vindt The Blair Witch echt 1 van de slechtse horror films ooit gemaakt echt mega boring die hoort echt niet in deze lijst eerder op de lijst van slechtste horror ooit.

Chris23

Avatar

Pete_027 "Wat is dan jou definitie van Horror:?"


Horror : Een bovennatuurlijk kracht/wezen is de badguy.
Thriller : Een mens is de badguy.(hoe gruwelijk dat mens ook te werk gaat)

B.V. Hostel : Mensen zijn de badguys , dus een thriller.
Cabin fever : Het virus is een niet bestaand virus, dus een horror.

Mooiste twijfelgeval : Martyrs : Het gene wat Anna aan Mademoiselle vertelde op het einde zou beslissend zijn of het een horror of thriller was, maar dat krijg je niet te weten.

===

YOLO "
En wat betreft zombies. Slome zombies :O :Z zeer slaapwekkend. Totaal niet bedreigend."


Bedoel je met (slome) zombies, door een virus geinfecteerde mensen of door demonen geanimeerde lijken?
Want de door demonen geanimeerde lijken (uit b.v. Lucio Fulci`s films) waren scary as hell vond ik.(Al waren die nog langzamer dan romero`s geinfecteerden, ze kregen je altijd wel te pakken zeg maar.>Smiley face )

Pete_027

Avatar

Chris23 "Horror : Een bovennatuurlijk kracht/wezen is de badguy.
Thriller : Een mens is de badguy.(hoe gruwelijk dat mens ook te werk gaat)

B.V. Hostel : Mensen zijn de badguys , dus een thriller.
Cabin fever : Het virus is een niet bestaand virus, dus een horror.

Mooiste twijfelgeval : Martyrs : Het gene wat Anna aan Mademoiselle vertelde op het einde zou beslissend zijn of het een horror of thriller was, maar dat krijg je niet te weten."


Dat is niet mijn definitie van Horror:N

"Een bovennatuurlijk kracht", dit zou je ook onder het genre Fantasy kunnen plaatsen.

Horror is veel meer dan alleen een wezen/monster als de slechterik. Zo heb je de 'Psychologische horror', Horror waarbij het de bedoeling is de toeschouwer als vorm van amusement angst probeert aan te jagen. Bijvoorbeeld Halloween en daar is niet eens bloed in te zien!

ik ga je spoiler niet lezen want ik heb Martyrs, nog, niet gezienSmiley face

Chris23

Avatar

Pete_027 "Dat is niet mijn definitie van Horror:N

"Een bovennatuurlijk kracht", dit zou je ook onder het genre Fantasy kunnen plaatsen.

Horror is veel meer dan alleen een wezen/monster als de slechterik. Zo heb je de 'Psychologische horror', Horror waarbij het de bedoeling is de toeschouwer als vorm van amusement angst probeert aan te jagen. Bijvoorbeeld Halloween en daar is niet eens bloed in te zien!
ik ga je spoiler niet lezen want ik heb Martyrs, nog, niet gezien.
"


Het is i.d.d. ook mijn eigen definitie, die ik gebruik om mijn filmverzameling in te delen.
Maar veel fantasy films hebben idd ook horror elementen.
Veel fantasy festivals hebben ook horror films of andersom.
En ik ken een goede horrorfilmmaker die nu goede fantasyfilms maakt.
Die fantasyfilms die hij maakt vind ik vooral goed doordat de horrorelementen goed zijn.
Trouwens, wat jij psychologische Horror noemt ( de bedoeling is de toeschouwer als vorm van amusement angst probeert aan te jagen.) heet(te) Terror volgens mij.(Die term hoor je tegenwoordig niet vaak meer, maar toch.)

Anyway , genoeg genitpick.
Zoals ik al zei , ik gebruik mijn definitie eigenlijk alleen om mijn films duidelijk in te delen, anders moet ik vaak zoeken. ;)

Enne , veel "plezier" bij Martyrs >Smiley face (vergeet niet daarna m`n spoiler nog `s op te zoeken)

Gigan72

Avatar

Chris23 "Bedoel je met (slome) zombies, door een virus geinfecteerde mensen of door demonen geanimeerde lijken?
Want de door demonen geanimeerde lijken (uit b.v. Lucio Fulci`s films) waren scary as hell vond ik."


Wat is Dr Freudstein nou eigelijk een zombie een demon of gewoon een mens van 150 jaar die er uit ziet als een zombie door al die operaties die hij bij zich zelf heeft gedaan zo dat hij niet dood gaat.

Ik denk zelf het laatse want ik zie een zombie of een demon geen operaties op zich zelf uitvoeren.

Chris23

Avatar

Idd, hij is het Monster van Freudstein en Dr.Feudstein. :E

NWRfan

Avatar

YOLO "Dawn of the Dead uit 2004 veel beter dan de orginele overrated Romero versie."


De film uit 2004 is misschien spannender (ook vanwege je huidige referentiekader waarin films veel kortere shotlengtes hebben etc.), maar het origineel van Romero is niet een gewone zombiefilm. De films van Romero zijn ook een kritiek op de Amerikaanse samenleving. Heb onlangs een essay gelezen waarin dit zeer uitvoerig beschreven wordt. Als ik de link kan vinden zal ik hem nog even plaatsen. Maar de film(s) van Romero bevatten, ondanks dat ze binnen het horror genre vallen, een veel mooiere thematiek dan de remake.

edit: Kon het originele essay niet meer vinden, maar hier een link waarin ook het een en ander wordt uitgelegd. Zeer interessant artikel Smiley face
klik

YOLO

Avatar

Ik weet dat Romero en zijn Amerikaanse samenleving. Vooral de bekende "large shopping mall" spreekt voor zich. Echter Dawn of the Dead uit 2004 heeft voor mij een hogere entertainmentwaarde.

Mbt de kritiek op de Amerikaanse samenleving vind ik Verhoeven RoboCop veel beter uit de bus komen. Daar waar RoboCop als film beter op zijn plaats is voor die kritiek op Amerikaanse samenleving. Die essay kan mij niet overtuigen dat Romero volledig de plank misslaat.

NieuwsFilm