FEATURED: Tien horrorfilms die je gezien moet hebben

Welke horrorfilms behoren echt tot de klassiekers?

Het horrorgenre is alive and kicking. Vooral het found footage genre heeft filmstudio's de afgelopen jaren vele miljoenen dollars opgebracht. Maar er zijn daarnaast natuurlijk nog veel andere horrorfilms verschenen, zoals de recente remake van Evil Dead en wat te denken van Sinister of The Conjuring? Hieronder een lijst van tien horrorfilms die je gezien moet hebben. Welke films zou jij nog meer op de lijst willen zien?

Bekijk de afbeelding

A Nightmare on Elm Street (1984)

Regisseur: Wes CravenCast:

John Saxon | Ronee Blakley | Heather Langenkamp | Amanda Wyss

Negen films verschenen er al in deze horrorfranchise, waarvan in 1984 het startschot gegeven werd. De franchise werd begonnen door Wes Craven en de hoofdrol daarin is weggelegd voor het personage Freddy Krueger. De eerste film was extreem succesvol, werd voor 1,8 miljoen dollar gemaakt en bracht aan de box office 25,5 miljoen dollar op. Niet slecht dus en zo gezien is het ook niet vreemd dat er zoveel vervolgen gemaakt zijn. Het uitgangspunt van de film is het onderscheid tussen dromen en de realiteit. In de film volgen we Nancy (Langenkamp), die bizarre nachtmerries heeft over een afschuwelijk verminkt figuur. Hij draagt een handschoen met superscherpe messen. Al snel komt ze erachter dat haar vrienden dezelfde dromen hebben en dat het geen gewone dromen zijn. Eén voor één sneuvelen haar vrienden en moeten de kinderen van Elm Street een plan bedenken om te overleven.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Das Cabinet des Dr. Caligari (1920)

Regisseur: Robert WieneCast:

Werner Krauss | Conrad Veidt | Friedrich Feher | Liv Dagover

Das Cabinet des Dr. Caligari draait om een sinistere hypnotiseur, dr. Caligari (Krauss) en zijn assistent-waarzegger Cesare (Veidt). In een klein Duits stadje, waar zij pas net gearriveerd zijn, breekt plotseling een reeks moorden uit. Als de beste vriend van Francis (Feher) vermoord wordt, gaat hij samen met zijn geliefde Jane (Dagover) op onderzoek uit. Al snel ontdekt het duo dat Caligari er iets mee te maken had, maar er is meer in het spel... Het einde van de film kent een twist en wordt geroemd als de productie die het twist-einde, waar regisseur M. Night Shyamalan om bekend staat, aan de filmindustrie introduceerde. Critici noemen het een van de beste horrorfilms ooit gemaakt. De zeer invloedrijke film heeft maar liefst een percentage van 100 procent op Rotten Tomatoes en wordt door critici geprezen om zijn angstaanjagende uitgangspunt en de prachtige gestileerde sets.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Night of the Living Dead (1978)

Regisseur: George A. RomeroCast:

Duana Jones | Judith O'Dea | Karl Hardman | Marilyn Eastman

... of the Dead is een horrorfranchise van George A. Romero, die bestaat uit zes films. De eerste daarvan is Night of the Living Dead, die het startschot geeft voor de franchise. In de film breekt er een zombie-epidemie uit. We volgen Ben Huss (Jones), Barbra (O'Dea) en vijf anderen, die gevangen zitten in een boerderij op het platteland van Pennsylvania. Daar proberen ze de nacht de overleven, terwijl ze continu aangevallen worden door zombies. De film werd na de release fel bekritiseerd; het geweld zou veel te expliciet zijn. Toch was het een succes, want Night of the Living Dead werd voor iets meer dan honderdduizend dollar gemaakt en verdiende aan de wereldwijde box office zo'n 42 miljoen dollar.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Friday the 13th (1980)

Regisseur: Sean S. CunninghamCast:

Betsy Palmer | Adrienne King | Harry Crosby | Laurie Bartram

Het succes van John Carpenters Halloween (later op deze lijst), maakte dat studio's Paramount Pictures en Warner Bros. deze film groen licht gaven. Ook deze werd in eerste instantie negatief ontvangen wegens het geweld, maar verdiende veel geld aan de box office en wist uiteindelijk zelfs een cultschare te verzamelen. De franchise telt ondertussen twaalf films, een televisieserie, boeken, comics en merchandise. Niet slecht dus, voor een franchise die zich concentreert op het fictieve personage Jason Voorhees. Friday the 13th speelt zich af op het zomerkamp Crystal Lake, dat voor het eerst in jaren heropend is. Lang geleden verdronk er door verwaarlozing van de staf een onschuldig kind. Nu is het kamp dus opnieuw open en blijkt er een kracht aan het werk die één voor één de aanwezigen vermoordt. In de eerste film speelt Jason geen grote rol, maar later gingen films om hem draaien. Ook werd er een crossover gemaakt, met Freddy Krueger erin.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Halloween (1978)

Regisseur: John CarpenterCast:

Donald Pleasence | Jamie Lee Curtis | Nancy Kyes | P.J. Soles

Halloween was een kassucces, dat zoals we eerder al vertelden, leidde tot vele andere horrorfilms. De film werd voor slechts 325.000 dollar gemaakt en verdiende wereldwijd een prachtige 70 miljoen dollar. Het is een van de vele films die geïnspireerd is op Alfred Hitchcocks Psycho uit 1960. In Halloween steekt de zesjarige Michael Myers zijn oudere zus neer met een keukenmes. Vijftien jaar later, op dertig oktober 1978, ontsnapt hij uit Warren County Smith's Grove Sanitarium, waar hij sinds het plegen van de moord verkeert. De 21-jarige Michael slaat de volgende dag, op Halloween door en vermoordt verschillende mensen, terwijl hij achtervolgd wordt door zijn behandelend arts. Er verschenen tot nu toe tien films in de franchise, de meest recente in 2009.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

The Cabinet in the Woods (2011)

Regisseur: Drew GoddardCast:

Sigourney Weaver | Kristen Connolly | Chris Hemsworth | Anna Hutchison

Met The Cabin in the Woods hadden schrijver en regisseur Drew Goddard en Joss Whedon een pareltje in handen. Onze eigen recensent Kaj van Zoelen noemde de film nog "een van de beste en zowaar origineelste Amerikaanse horrorfilm[s] van de afgelopen jaren." De film is humorvol, maar slaagt er tegelijk in eng te blijven. The Cabin in the Woods is volgens het duo Goddard en Whedon in slechts drie dagen tijd geschreven en een poging om het slasher film genre nieuw leven in te blazen. Het diende verder nog als een kritische satire op de martelporno van films als Saw en Hostel. In The Cabin in the Woods reizen vijf vrienden naar een afgelegen huisje in de bossen. Daar willen ze een vakantie vieren. Al snel blijkt dat ze meer krijgen dan waar ze op gehoopt hadden en moeten ze proberen het werkelijke verhaal achter het hutje te ontdekken.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

The Evil Dead (1981)

Regisseur: Sam RaimiCast:

Bruce Campbell | Ellen Sandweiss | Richard DeManincor | Betsy Baker

In 2013 kwam nog een remake uit in de Evil Dead-franchise, onder regie van Fede Alvarez. Het origineel was een low-budget horrorfilm, die te zien was tijdens het Film Festival van Cannes in 1982. Een zeer positieve recensie van horrorschrijver Stephen King hielp de film aan de nodige publiciteit en maakte het een kassucces. In de film bezoeken vijf vrienden een afgelegen hut, midden in de bossen. Bij aankomst ontdekken ze een vreemd boek met een bandrecorder erbij. Als ze de band afspelen, komt er een demonische kracht vrij. Het gevolg: dood en verderf. De film kreeg nog twee vervolgen en vorig jaar verscheen een remake. Nu is het de bedoeling om een vierde film te maken, die volgt op de in 1992 verschenen Army of Darkness. Opmerkelijk is dat tegelijkertijd nog gewerkt wordt aan een vervolg op de reboot.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

The Exorcist (1973)

Regisseur: William FriedkinCast:

Ellen Burstyn | Max von Sydow | Lee J. Cobb | Kitty Winn

In 1949 behandelde de katholieke kerk de zaak van het (anonieme) jongetje Roland Doe. Hij werd volgens de kerk bezeten door demonen en een priester verjoeg volgens de kerk die kwade krachten. De gebeurtenissen en dan vooral de claims van bovennatuurlijke krachten, inspireerden William Peter Blatty tot het schrijven van een boek dat in 1971 uitkwam. In '73 verscheen de eerste van vier films gebaseerd op het boek. In de film wordt het 14-jarige meisje Regan (Linda Blair) bezeten door een demon. Haar moeder besluit een priester in te schakelen, die ervan overtuigd raakt dat zij bezeten wordt door een demon. Aan Priester Merrin (Von Sydow) de taak de duistere kracht te verjagen, maar tijdens hun strijd lijden zowel de priester als het meisje onder gruwelijke gebeurtenissen. De cultklassieker leidde tot drie vervolgen: The Heretic (1977), The Exorcist III en The Beginning.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

The Shining (1980)

Regisseur: Stanley KubrickCast:

Jack Nicholson | Shelley Duvall | Danny Lloyd | Scatman Crothers

Jack Torrance (Nicholson) krijgt een baan in een hotel in de bergen. Hij moet samen met zijn gezin het in de winter verlaten hotel bewaken. Als een sneeuwstorm de familie van de buitenwereld afsluit, ontdekt Jacks zoontje Danny (Lloyd) dat hij bovennatuurlijke krachten heeft. Hij is helderziend en bezit telepathische krachten, die maken dat hij al snel ontdekt dat er geesten in het hotel rondspoken. Die geesten, en dan vooral de geest van de vorige bewaker van het hotel, maken Jack langzaam gek. Wat volgt is een gruwelijke strijd om te overleven. Opmerkelijk is dat Stephen King niet blij is met de verfilming van zijn boek, terwijl de film door critici geweldig beoordeeld wordt. Hij vertelde ooit: "Wat mis is met Kubrick's versie van The Shining, is dat het een film is van een man die teveel denkt en te weinig voelt; en dat is waarom, ondanks al zijn virtuoze effecten, de film je nooit helemaal bij de keel grijpt en blijft hangen zoals echte horror dat zou doen."

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Regisseur: Tobe HooperCast:

Marilyn Burns | Allen Danziger | Paul A. Partain | William Vail

Sinds 1974 bestaat de Texas Chain Saw Massacre franchise, waarin ondertussen zeven films zijn verschenen. Het origineel stamt uit 1974 en werd geschreven en geregisseerd door Tobe Hooper. De film focust zich op het fictieve, maar op de werkelijke moordenaar Ed Gein geïnspireerde, gezin van Leatherface. Een groepje vrienden komt al snel in aanraking met hem, met dodelijke gevolgen. De film was zo gewelddadig, dat hij in verschillende landen verboden werd. Daarnaast stopten vele bioscopen met het vertonen van de film, wegens klachten over de zeer gewelddadige gebeurtenissen. In de jaren na zijn release groeide The Texas Chain Saw Massacre uit tot een cultfilm, die geroemd wordt als een van de beste horrorfilms die ooit verschenen is.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

BONUS: Psycho (1960)

Regisseur: Alfred HitchcockCast:

Anthony Perkins | Janet Leigh | Vera Miles | John Gavin

Psycho is van de meest herkenbare films in de geschiedenis en waarschijnlijk de meest bekende film die Hitchock ooit maakte en kon dan ook niet ontbreken in deze lijst. Vooral ook niet omdat Psycho gezien wordt als de eerste in het slasher-genre en omdat deze vele films, waaronder Halloween, Scream en High Anxiety, inspireerde. In Psycho krijgt Marion Crane (Leigh), een eenvoudige en arme vrouw, van haar baas de opdracht een grote hoeveelheid geld weg te brengen. In plaats daarvan slaat ze op de vlucht en gaat ze overnachten in het Bates Motel. Dat bleek al snel geen slimme keuze, want uitbater Norman Bates (Perkins), die het hotel samen met zijn obsessieve moeder leiding geeft, houdt er vreemde praktijken op na. De film kreeg drie vervolgen en twee televisieseries, maar eigenlijk is het vooral het nalatenschap dat maakt dat Psycho zo veel geprezen wordt.

» Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair