FilmFacts: 'Jersey Boys'

Alles wat je moet weten over deze nieuwe film.

Komende donderdag komt de film Jersey Boys uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze nieuwe rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 19 juni in première.

Jersey Boys


Duur: 134 minutenGenre Biografie, Drama, MusicalBudget: onbekend
...
...
...

Cast & Crew:
RegieClint EastwoodScenario Marshall Brickman, Rick EliceJohn Lloyd Young Frankie ValliErich Bergen Bob GaudioVincent Piazza Tommy DeVitoMichael Lomenda Nick MassiChristopher Walken Gyp DeCarlo
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Jersey Boys vertelt het verhaal van vier jonge mannen uit New Jersey die zijn opgegroeid aan de verkeerde kant van het spoor. Dit viertal richt de beroemde band The Four Seasons op. Het verhaal over hun beproevingen en successen wordt begeleid door hun wereldberoemde liedjes als Sherry, Big Girls Don't Cry, Walk Like a Man, Dawn, Rag Doll, Bye Bye Baby, Who Loves You, en nog vele andere.

Gecancelled?

In november 2012 meldde Variety dat de film, die oorspronkelijk gemaakt zou worden door Warner Bros. niet door zou gaan. Bronnen van het toonaangevende blad meldden dat Warner graag samen zou willen werken met Graham King en Tim Headington, de studiohoofden van GK Films, maar had het project nooit echt interessant gevonden. Omdat de film verder weinig aantrekkingskracht zou hebben bij een internationaal publiek, werd Jersey Boys dan ook gecancelled.

Dat Warner de film liet vallen bleek te kloppen, waardoor de oorspronkelijk beoogde regisseur, Jon Favreau, het project aan zich voorbij moest laten gaan. Uiteindelijk bleek in mei 2013 dat het project toch door zou gaan, uit een bericht van zanger Frankie Valli, die vertelde dat er gezocht werd naar een nieuwe regisseur.

Box office voorspelling

De grote vraag die wij ons stellen voor Jersey Boys, is of deze het succes van musicalfilms als Mamma Mia! en Chicago volgt, of dat de film het voorbeeld van Rock of Ages zal volgen. Wij gokken op het eerste. De musical, waar de film op gebaseerd is, draait al sinds 2005 en is een groot succes. De verwachting is dat Jersey Boys in ieder geval in de Verenigde Staten een groot publiek weet te amuseren.

15 miljoen dollar zou het openingsweekend daar moeten opbrengen, om later te eindigen op een totale opbrengst van 47 miljoen dollar. Dat is nog een conservatieve schatting, want stel dat de film het succes van Mamma Mia! volgt, dan komt de totale opbrengst in de VS uit op 144 miljoen dollar. Wereldwijd zou de opbrengst mogelijk op zo'n 140 miljoen dollar uitkomen, waarmee de film in totaal 190 miljoen dollar zou opleveren.

Tot slot zou de opbrengst in Nederland twee kanten op kunnen. Kijken we naar de drie eerder genoemde musicals, zien we gemengde opbrengsten. Mamma Mia! bracht in totaal 6,6 miljoen euro op in de Nederlandse bioscopen. Maar aan die film was het merk Abba verbonden en dat kan natuurlijk niet gezegd worden van Jersey Boys. Chicago deed het al minder goed, met een opbrengst van slechts 655.000 euro. En Rock of Ages bracht nog minder op: 135.345 euro. De kans lijkt ons groot dat Jersey Boys ergens tussen Rock of Ages en Chicago uit komt.

Eerste reacties

Er zijn nog maar een paar recensies van Jersey Boys binnen. Deze schrijven dat de film absoluut geen musical in de traditionele zin van het woord genoemd kan worden. De belangrijkste nummers komen voorbij, maar allemaal niet helemaal zoals je dat zou verwachten. Verder slaat de film door de dramatische toon van films van Clint Eastwood hier en daar een plank mis.

Trivia

John Lloyd Young speelde de rol van Frankie Valli eerder in de Broadway-musical. Verder spelen ook Donnie Kehr en Erica Piccinni de rollen die zij in de musical speelden. Clint Eastwood koos hiervoor omdat hij ervaren theaterspelers voor de rollen van de bandleden wilde. In het begin waren Paul Dano, Dominic Cooper en James Badge Dale als hoofdrolspelers aan de film verbonden.

•


•


•





NieuwsFilm

meest populair