Featured

FilmFacts: 'How to Train Your Dragon 2'

Hiccup en Toothless zijn terug voor een nieuw spannend avontuur.

door Jim Pedd op 30.06.2014 om 20:08 in Featured
Komende woensdag komt de film How to Train Your Dragon 2 uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze nieuwe rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 2 juli in première.

How to Train Your Dragon 2


Duur: 102 minutenGenre Animatie, Actie, AvontuurBudget: 145 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieDean DeBloisScenario Dean DeBloisJay Baruchel HiccupCate Blanchett ValkaGerard Butler StoickCraig Ferguson GobberAmerica Ferrera Astrid
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Vijf jaar nadat de draken en Vikingen verenigd zijn, houden Hiccup, Toothless, Astrid, Stormfly en de rest van de bende zich voornamelijk bezig met drakenracen, de populairste sport op het eiland. Hiccup en Toothless gaan liever op zoek naar onbekende gebieden en nieuwe werelden. Tijdens een van die avonturen ontdekt het onafscheidelijke duo een geheimzinnige ijsgrot, waar honderden wilde draken leven, en een mysterieuze drakenrijder. Hiccup en Toothless raken verzeild in een strijd om de vrede en moeten zich sterk maken voor hun idealen. Alleen samen zijn ze sterk genoeg om de toekomst voor mens en draak veilig te stellen.

Boekenreeks & filmfranchise

De How to Train Your Dragon films zijn gebaseerd op een boekenreeks. Het eerste deel in die reeks, die ondertussen uit twaalf boeken bestaat, verscheen in 2003. Elk boek is geschreven door Cressida Cowell en draait net als de films om de avonturen van de jonge Viking Hiccup en zijn draak Toothless. Verschillen met de boeken zijn er genoeg. Het plot van de eerste film verschilt bijvoorbeeld bijna compleet van het eerste boek. Ook hebben de Vikingen totaal andere tradities. Oorspronkelijk hebben ze het gebruik om draken te trainen, terwijl de eerste film juist draait om de oorlog tussen mens en draak. Verder is Toothless in het boek een kleine draak van een ander ras en bestaat het personage Astrid, dat ingesproken wordt door America Ferrera helemaal niet.

Toch is schrijfster Cowell niet ontevreden over de verfilming van haar werk. "Wat ik vooral wilde, was dat DreamWorks een prachtige film zou maken. Dus ik stond open voor het idee om veranderingen aan te brengen, vooral omdat de film trouw blijft aan de sfeer en de boodschap van het boek, de relatie tussen Stoick en Hiccup en de personages en de wereld die ik bedacht heb."

Toekomst

De tweede film in de franchise zal niet bepaald de laatste zijn. Zo bevestigde DreamWorks CEO Jeffrey Katzenberg al in december 2010 dat er een derde film zou komen in de franchise. Dit werd later ook bevestigd door Dean DeBlois, de schrijver en regisseur van de tweede en derde film. Hij vertelde destijds dat How to Train Your Dragon 2 bewust geschreven werd als de tweede akte van een trilogie. "Er zijn bepaalde personages en situaties die in de tweede film voorkomen, en die een veel belangrijkere rol hebben in de derde."

Verder zal er naast die aangekondigde en bevestigde derde film mogelijk ook een vierde film komen. Dit bleek uit een interview met de componist van de films. Het is ook niet vreemd, als je kijkt naar de opbrengst van het eerste deel en het feit dat de tweede film het ook niet bepaald slecht heeft gedaan tot nu toe. Duidelijk is verder dat er naar een gesloten einde toegewerkt wordt. Volgens schrijfster Cowell en volgens scenarist (en regisseur) DeBlois bestaan er aan het einde geen draken meer.

Box office voorspelling

Tot nu toe staat de opbrengst van How to Train Your Dragon 2 op een totaal van 227,9 miljoen dollar wereldwijd. Iets meer dan de helft van die opbrengst, 121,8 miljoen dollar, komt uit de Verenigde Staten. Of deze in de Verenigde Staten de opbrengst van het origineel zal evenaren is moeilijk te voorspellen, maar het lijkt er niet op. Daar draait de film al sinds 13 juni in de bioscopen en is de 200 miljoen dollar nog lang niet in zicht, waar de eerste film die grens wel bereikte en zelfs ver overschreed.

De box office prestaties in Nederland zullen waarschijnlijk niet tegenvallen. De vorige film in de franchise verdiende een erg mooie 2,9 miljoen euro aan de Nederlandse box office en dit vervolg zal waarschijnlijk ongeveer hetzelfde verdienen. Toch is er stevige concurrentie van Transformers: Age of Extinction, hoewel die film weer een ander publiek aanspreekt.

Eerste reacties

How to Train Your Dragon 2 wordt zeer positief gerecenseerd. Op RottenTomatoes scoort deze een percentage van maar liefst 92 procent. Daarbij baseert de website zich op 120 recensies, waarvan er 110 positief waren. De consensus: "Spannend en emotioneel resonerende en prachtig geanimeerd. 'How to Train Your Dragon 2' bouwt voort op de successen van zijn voorganger, precies zoals een vervolg dat moet doen."

Trivia

Cate Blanchett deed mee aan de film voor haar drie kinderen, die de eerste film geweldig vonden.How to Train Your Dragon 2 speelt zich vijf jaar na het origineel af, zodat er frisse nieuwe problemen zouden zijn voor Hiccup en Toothless. Als de film direct na het einde van deel een verder zou gaan zou het kunstmatig voelen, omdat Hiccup net al zijn problemen opgelost had. Dean DeBlois schreef het scenario op voorwaarde dat hij ook het vervolg mocht schrijven.

•

••
7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Brein8998

Avatar

Heb al kaartjes besteld voor woensdag. Gelukkig draIt ie bij pathé ook nog in de engelse versie.
Heb hier echt superveel zin in en ik ben erg fan van de eerste dus ik kan niet wachten.

Er staat trouwens een trailer van jersey boys onderaan :?

benjamin

Avatar

Was even bang dat deze prent echt geen vervolg nodig had en dit dus zou aanvoelen als een simpele manier om geld binnen te halen zonder meer, maar zeer tof dat dit niet het geval blijkt.

IvarW

Avatar

Na 4 jaar wachten is 'ie er dan ook eindelijk :D

KeesjeNL

Avatar

Brein8998 "Heb al kaartjes besteld voor woensdag. Gelukkig draIt ie bij pathé ook nog in de engelse versie.
Heb hier echt superveel zin in en ik ben erg fan van de eerste dus ik kan niet wachten.

Er staat trouwens een trailer van jersey boys onderaan :?"
Sinds 'The Lion King' nooit meer een vertaalde film gekeken. Wie zit er boven de twaalf jaar oud nou te wachten op Hoe-train-je-een-draak-2?

Brein8998

Avatar

KeesjeNL "Sinds 'The Lion King' nooit meer een vertaalde film gekeken. Wie zit er boven de twaalf jaar oud nou te wachten op Hoe-train-je-een-draak-2?"

Nog erger: Hoe TEM je een draak 2 O+

Sherlock

Avatar

Er zijn 10 boeken dus materiaal zat :P De engelse luisterboeken zijn tof trouwens! (Worden voorgelezen door David 'Doctor Who' Tennant)

KeesjeNL

Avatar

Brein8998 "Nog erger: Hoe TEM je een draak 2 O+"
Ja precies, vreselijke naam inderdaad (terwijl trainen volgens mij gewoon een Nederlands woord is en veel beter staat in de vertaling).

NieuwsFilm

meest populair