Featured

FilmFacts: 'Transformers: Age of Extinction'

Een vernieuwde franchise mét dinosaurus-robots.

door Jim Pedd op 07.07.2014 om 19:07 in Featured
De voorpremières zijn al sinds 3 juli in de gang, maar komende donderdag komt Transformers: Age of Extinction officieel uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt.

Transformers: Age of Extinction


Duur: 165 minutenGenres Actie, Avontuur, Sci-Fi Budget: 210 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieMichael BayScenario Ehren KrugerMark Wahlberg Cade YeagerNicola Peltz Tessa YeagerJack Reynor Shane DysonKelsey Grammer Harold AttingerStanley Tucci Joshua Joyce
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Sinds de Slag om Chicago vier jaar geleden, is de jacht op alle Transformers, zowel Autobots als Decepticons, geopend. De strijd van de Amerikaanse overheid is enorm succesvol, want ze zijn nagenoeg van de Aarde verdwenen. Automonteur Cade Yeager (Wahlberg) en zijn dochter Tessa (Peltz) doen echter een bijzondere ontdekking, waardoor ze niet alleen te maken krijgen met Autobots en Decepticons, maar ook met de agenten in dienst van de regering. Tegelijkertijd probeert een kleine groep zakenmannen en wetenschappers de grenzen van de technologie verder te verleggen dan ooit te voren - verder dan ze zelf kunnen beheersen. Al snel breekt een epische strijd tussen goed en kwaad, vrijheid en slavernij, los.

Vernieuwde franchise

Tijdens de productie van Dark of the Moon lieten regisseur Michael Bay en hoofdrolspeler Shia LaBeouf beiden weten niet terug te keren voor een eventuele vierde film in de franchise. Maar, Michael Bay zou Michael Bay niet zijn als hij niet van gedachten zou veranderen. Zo geschiedde uiteindelijk ook: Naar eigen zeggen besloot Bay zijn beslissing terug te draaien toen hij zag hoe lang de rij mensen was die voor de nieuw geopende Transformers-attractie stond in het Universal Studios pretpark.

De intentie om de franchise van nieuwe flair te voorzien, vormde een ander deel van zijn motivatie om terug te keren. Zo kon volgens Bay een goed startschot gegeven worden voor een eventuele vervanger voor de geplande vijfde en zesde film. In de eerste interviews die Bay over de film gaf, maakte hij bekend echt alles opnieuw te willen ontwerpen. Hij vergeleek de film zelfs met Christopher Nolans Batman-trilogie, qua herontwerpen. Maar niet alleen de robots werden voorzien van een nieuw uiterlijk, er kwam ook een nieuwe cast. En natuurlijk nieuwe robotpersonages, namelijk de fan favoriete Dinobots.

Een vijfde film is tot slot ook al aangekondigd. Deze zal, mits alles goed gaat in 2016 in première gaan. Producent Lorenzo di Bonaventura vertelde daar al over dat hij hoopt Michael Bay terug te laten keren voor ook deze film. Die kans lijkt ook wel te bestaan, zolang Bay zin heeft in dit soort peperdure actiefilms.

Box office prestaties

Het openingsweekend van Age of Extinction liegt er niet om. De franchise is nog springlevend. In de Verenigde Staten verdiende de film in de eerste dagen maar liefst honderd miljoen dollar. Ondanks dat andere films in de franchise het in hun openingsweekenden beter deden, mogen Universal en Hasbro niet klagen over de verdiensten van dit product. Age of Extinction beleefde in de Verenigde Staten het beste openingsweekend van het jaar tot nu toe, beter zelfs dan Marvel-film Captain America: The Winter Soldier (met 95 miljoen dollar de vorige titelhouder). Verder opende de film wereldwijd nog in 37 andere landen. Daar verdiende de film nog eens 202 miljoen dollar, waarvan maar liefst 92 miljoen dollar uit China afkomstig was. Daarmee was het de grootste opening ooit daar voor een buitenlandse film. De kans dat deze film de grens van één miljard dollar bereikt en overschrijdt lijkt gigantisch.

Ook na de opening doet de film het nog goed. In de Verenigde Staten geeft de teller nu al 174,7 miljoen dollar aan en in de rest van de wereld nog eens 400,9 miljoen dollar. In totaal staat de film dus al op 575,6 miljoen dollar en is de grens van één miljard dollar al lang en breed in zicht.

Eerste reacties

Voordat we toekomen aan de reacties van de internationale filmpers, kunnen we eerst nog kijken naar onze eigen recensie. Thierry Verhoeven is in zijn recensie redelijk positief over de film. Bay lijkt geleerd te hebben van de grote kritiek op de vorige drie films uit de franchise. De actie is beter te volgen, doordat het camerawerk en de montage minder hyperactief zijn. Toch is de film overdreven lang en had het verhaal meer nieuw terrein mogen verkennen. Thierry gaf de film drie sterren. (Lees hier de volledige recensie.)

Internationaal werd er een stuk minder positief gereageerd op de film. Op RottenTomatoes scoort de film slechts een percentage van 17 procent, op basis van 143 recensies. Tot slot scoort de film op de IMDb tot nu toe een 6,4 op basis van 39.707 stemmen van gebruikers.

Trivia

Mark Wahlberg heeft 90% van de stunts die hij heeft in deze film zelf uitgevoerd. Oorspronkelijk had men een heel ander acteur in gedachten voor de rol die Wahlberg speelt. Niemand minder dan Dwayne Johnson kreeg de rol aangeboden. Hij moest weigeren, wegens verplichtingen aan Hercules. Voordat Bay besloot om terug te keren voor deze film, werden een aantal grote namen overwogen voor de regie. Het betrof Roland Emmerich, Joe Johnston, Jon Turteltaub, Stephen Sommers, Louis Leterrier en David Yates.

•

••


14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PRIME

Avatar

Hahaha, behalve misschien David Yates vind ik al die regisseurs echt niet geschikt voor TF films.

En nu Wahlberg erin zit en ze The Rock wilden voor deel 4, laat dat dan maar in deel 5 gebeuren Smiley face

weszz

Avatar

Desondanks alle negatieve recensies, blijft deze film het goed doen. Het lijkt haast wel alsof we allemaal hoge verwachtingen hebben en achteraf met een nare nasmaak zitten. Ik zelf heb genoten van de film.

horizon

Avatar

weszz "Desondanks alle negatieve recensies, blijft deze film het goed doen. Het lijkt haast wel alsof we allemaal hoge verwachtingen hebben en achteraf met een nare nasmaak zitten. Ik zelf heb genoten van de film."

Nee hoor, er zijn veel mensen die een verwachting hebben en Bay vult dat precies in.
Makkelijk plot en grote explosies. Ultieme popcorn vermaak.

Voor het prijswinnende acteerwerk en diepgravend script ga ik een andere film bekijken.

Pete_027

Avatar

"Hij vergeleek de film zelfs met Christopher Nolans Batman-trilogie, qua herontwerpen."

O+

JamesBond

Avatar

Waarom nou per se deze blockbuster zoveel moet opbrengen is mij altijd nog de vraag. Een film als 'Edge Of Tomorrow' verdient het veel meer, maar na vier films moet deze franchise eens een keertje ophouden, want vier keer dezelfde film is iets teveel van het slechte...

Chrischzz

Avatar

JamesBond "maar na vier films moet deze franchise eens een keertje ophouden, want vier keer dezelfde film is iets teveel van het slechte..."


Nou.. Opzich kan een franchise als Transformers gewoon wel een paar films meegaan.. Alleen had het voor het verhaal en het soort film beter geweest als Bay eruit was gestapt en er geen grote speelgoed fabrikant op de achtergrond meedoet.

Nu hebben we 3 films gehad die bijkans alle 3 het zelfde zijn. Langdradig, bomvol de zelfde soort actie, vol met plot gaten en verhalen die te moeilijk willen zijn voor het soort film.

bigmichiel

Avatar

Ach, veel grote franchises zijn stiekem heel erg slecht. Zijn we inmiddels wel gewend toch? ;)

marvepro

Avatar

Ik had geen hoge verwachtingen en die werden volledig waargemaakt! Smiley face

Thiver

Avatar

nicolaas1982 "Is hij 3D?"

:Y

nicolaas1982 "Weet iemand dat?"

Ik wel. 8-)

Gigan72

Avatar

nicolaas1982 "Is hij 3D?
Weet iemand dat?"

Check de poster

Angelater

Avatar

nicolaas1982 "Is hij 3D?
Weet iemand dat?"

Er moet een soort god zijn, want bij Schouwburgplein draait hij (de begin van deze week, althans) ook in normaal 2D. In de grote zaal nog wel.

Muufley

Avatar

horizon "Voor het prijswinnende acteerwerk en diepgravend script ga ik een andere film bekijken."


Kan je een dommere comment plaatsen? Ieder domme kloot weet volledig wat de transformers films, na 3 eerder films, inhouden en de verwachtingen zijn dan meestal ook realistisch. Echter wat bij deze film opvalt, nog meer als bij de vorige films, is dat er heel veel teleurstelling te horen is. En teleurstelling komt vaak wanneer verwachtingen niet ingelost worden.

En voor diegen die hier komen lullen over hoeveel de film opbrengt, box office opbrengsten zijn in geen geval een indicator van een sterke en goede film.

horizon

Avatar

Van de mensen die het werk van Bay waarderen en Transformer fans hoor ik juist dat Age of Extinction een van de betere Transformer films is.
En aan die mening hecht ik meer waarde. ;)

Daarnaast is mijn comment niet dom, het is 100% waar. Smiley face

"Hij vergeleek de film zelfs met Christopher Nolans Batman-trilogie, qua herontwerpen."

Gelukkig was dat een grapje van Bay. Mag ik hopen. Tim Burton's Batman ftw! ;)

NieuwsFilm

meest populair