FilmFacts: 'Transformers: Age of Extinction'

Een vernieuwde franchise mét dinosaurus-robots.

De voorpremières zijn al sinds 3 juli in de gang, maar komende donderdag komt Transformers: Age of Extinction officieel uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt.

Transformers: Age of Extinction


Duur: 165 minutenGenres Actie, Avontuur, Sci-Fi Budget: 210 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieMichael BayScenario Ehren KrugerMark Wahlberg Cade YeagerNicola Peltz Tessa YeagerJack Reynor Shane DysonKelsey Grammer Harold AttingerStanley Tucci Joshua Joyce
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Sinds de Slag om Chicago vier jaar geleden, is de jacht op alle Transformers, zowel Autobots als Decepticons, geopend. De strijd van de Amerikaanse overheid is enorm succesvol, want ze zijn nagenoeg van de Aarde verdwenen. Automonteur Cade Yeager (Wahlberg) en zijn dochter Tessa (Peltz) doen echter een bijzondere ontdekking, waardoor ze niet alleen te maken krijgen met Autobots en Decepticons, maar ook met de agenten in dienst van de regering. Tegelijkertijd probeert een kleine groep zakenmannen en wetenschappers de grenzen van de technologie verder te verleggen dan ooit te voren - verder dan ze zelf kunnen beheersen. Al snel breekt een epische strijd tussen goed en kwaad, vrijheid en slavernij, los.

Vernieuwde franchise

Tijdens de productie van Dark of the Moon lieten regisseur Michael Bay en hoofdrolspeler Shia LaBeouf beiden weten niet terug te keren voor een eventuele vierde film in de franchise. Maar, Michael Bay zou Michael Bay niet zijn als hij niet van gedachten zou veranderen. Zo geschiedde uiteindelijk ook: Naar eigen zeggen besloot Bay zijn beslissing terug te draaien toen hij zag hoe lang de rij mensen was die voor de nieuw geopende Transformers-attractie stond in het Universal Studios pretpark.

De intentie om de franchise van nieuwe flair te voorzien, vormde een ander deel van zijn motivatie om terug te keren. Zo kon volgens Bay een goed startschot gegeven worden voor een eventuele vervanger voor de geplande vijfde en zesde film. In de eerste interviews die Bay over de film gaf, maakte hij bekend echt alles opnieuw te willen ontwerpen. Hij vergeleek de film zelfs met Christopher Nolans Batman-trilogie, qua herontwerpen. Maar niet alleen de robots werden voorzien van een nieuw uiterlijk, er kwam ook een nieuwe cast. En natuurlijk nieuwe robotpersonages, namelijk de fan favoriete Dinobots.

Een vijfde film is tot slot ook al aangekondigd. Deze zal, mits alles goed gaat in 2016 in première gaan. Producent Lorenzo di Bonaventura vertelde daar al over dat hij hoopt Michael Bay terug te laten keren voor ook deze film. Die kans lijkt ook wel te bestaan, zolang Bay zin heeft in dit soort peperdure actiefilms.

Box office prestaties

Het openingsweekend van Age of Extinction liegt er niet om. De franchise is nog springlevend. In de Verenigde Staten verdiende de film in de eerste dagen maar liefst honderd miljoen dollar. Ondanks dat andere films in de franchise het in hun openingsweekenden beter deden, mogen Universal en Hasbro niet klagen over de verdiensten van dit product. Age of Extinction beleefde in de Verenigde Staten het beste openingsweekend van het jaar tot nu toe, beter zelfs dan Marvel-film Captain America: The Winter Soldier (met 95 miljoen dollar de vorige titelhouder). Verder opende de film wereldwijd nog in 37 andere landen. Daar verdiende de film nog eens 202 miljoen dollar, waarvan maar liefst 92 miljoen dollar uit China afkomstig was. Daarmee was het de grootste opening ooit daar voor een buitenlandse film. De kans dat deze film de grens van één miljard dollar bereikt en overschrijdt lijkt gigantisch.

Ook na de opening doet de film het nog goed. In de Verenigde Staten geeft de teller nu al 174,7 miljoen dollar aan en in de rest van de wereld nog eens 400,9 miljoen dollar. In totaal staat de film dus al op 575,6 miljoen dollar en is de grens van één miljard dollar al lang en breed in zicht.

Eerste reacties

Voordat we toekomen aan de reacties van de internationale filmpers, kunnen we eerst nog kijken naar onze eigen recensie. Thierry Verhoeven is in zijn recensie redelijk positief over de film. Bay lijkt geleerd te hebben van de grote kritiek op de vorige drie films uit de franchise. De actie is beter te volgen, doordat het camerawerk en de montage minder hyperactief zijn. Toch is de film overdreven lang en had het verhaal meer nieuw terrein mogen verkennen. Thierry gaf de film drie sterren. (Lees hier de volledige recensie.)

Internationaal werd er een stuk minder positief gereageerd op de film. Op RottenTomatoes scoort de film slechts een percentage van 17 procent, op basis van 143 recensies. Tot slot scoort de film op de IMDb tot nu toe een 6,4 op basis van 39.707 stemmen van gebruikers.

Trivia

Mark Wahlberg heeft 90% van de stunts die hij heeft in deze film zelf uitgevoerd. Oorspronkelijk had men een heel ander acteur in gedachten voor de rol die Wahlberg speelt. Niemand minder dan Dwayne Johnson kreeg de rol aangeboden. Hij moest weigeren, wegens verplichtingen aan Hercules. Voordat Bay besloot om terug te keren voor deze film, werden een aantal grote namen overwogen voor de regie. Het betrof Roland Emmerich, Joe Johnston, Jon Turteltaub, Stephen Sommers, Louis Leterrier en David Yates.

•

•



•






NieuwsFilm

meest populair