Alles over 'Boyhood'

Een zeer uitzonderlijk project, met dezelfde acteurs over een periode van twaalf jaar opgenomen.

Komende donderdag komt de film Boyhood uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 31 juli in première.

Boyhood


Duur: 165 minutenGenre DramaBudget: 2,4 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieRichard LinklaterScenario Richard LinklaterEllar Salmon MasonPatricia Arquette MomEthan Hawke DadElijah Smith TommyLorelei Linklater Samantha
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Een uniek project dat zijn weerga in de filmgeschiedenis niet kent. Gefilmd over een periode van 12 jaar met dezelfde acteurs, vangt Richard Linklater met Boyhood tot in detail de jongensjaren van Mason (Ellar Coltrane). In dit coming-of-age verhaal zien we Mason letterlijk voor onze ogen opgroeien van jongen tot man. We volgen ook zijn zus Samantha (Lorelei Linklater) en hun gescheiden ouders, Olivia (Patricia Arquette) en Mason Sr. (Ethan Hawke). Terwijl de jaren voorbij glijden, zien we hoe elk van hen omgaat met nieuwe fases in hun leven en hoe hun banden onderling veranderen. Een prachtig, herkenbaar en hartverwarmend portret over opgroeien, het vormen van een eigen identiteit, het familieleven en het genadeloze verstrijken van de tijd.

Uitzonderlijk project

Met zijn Before Sunrise, Sunset en Midnight-trilogie, waarin de relatie van Jesse (Hawke) en Celne (Julie Delpy) met tussenpozen van negen jaar gestalte kreeg, liet regisseur Richard Linklater al zien een echte langetermijndenker te zijn. In 2002 bedacht hij nog een dergelijk langetermijnproject: Boyhood. In dat jaar zocht hij een cast en crew bij elkaar die bereid waren mee te werken aan een uitzonderlijk project, dat over een tijdspanne van twaalf jaar gemaakt werd. In die periode werden dezelfde acteurs gevolgd, die hun personages elk jaar weer enkele dagen moesten spelen om wat scènes te filmen.

In een interview met Indiewire over het project. "Richard Linklater en ik hebben de afgelopen elf jaar elk jaar weer een korte film gemaakt, en er moet er nog een gemaakt worden. De film volgt de ontwikkeling van een jongetje van zijn zesde tot zijn achttiende levensjaar. Ik speel de vader en het is Tolstoj-achtig in schaal. Ik dacht dat de 'Before' reeks het meest unieke was waar ik deel van ben geweest, maar Rick heeft hiermee iets veel vreemders gemaakt. Een scène opnemen met een jongetje van zeven, waarin hij vraagt waarom wasberen sterven en dan op zijn twaalfde, waarin hij praat over videospellen en op zijn zeventiende waarin hij me vraagt naar meisjes, en dat het dan dezelfde acteur is... Zijn lichaam en stem zien veranderen, het is een beetje alsof je een timelapse opname maakt van een mens."

En concluderend: "Na ongeveer twintig minuten, begin je gewoon tranen in je ogen te krijgen en weet je niet eens waarom. Het gaat om de natuur van de tijd en hoe het ons allemaal overvalt."

Box office prestaties

Boyhood werd voor 2,4 miljoen dollar gemaakt en leverde in de Verenigde Staten sinds 11 juli zo'n 4,1 miljoen dollar op. Tel daar in de rest van de wereld nog zo'n 2,9 miljoen dollar bij en je ziet dat de film zijn budget in ieder geval al terugverdiend heeft.

De film zal in Nederland, afhankelijk van hoe groot de verwachte hype van deze film wordt, niet veel verdienen. Eerdere films van Linklater die in Nederland draaien, verdienden niet meer dan 250.000 euro en het is maar de vraag of Boyhood het veel beter gaat doen. Laten we het maar hopen, dit soort projecten verdienen veel.

Eerste reacties

Op dit moment heeft de film een uitzonderlijke score op RottenTomatoes, van 99 procent, gebaseerd op 141 recensies. Daarvan waren er slechts 2 negatief, de overige 139 waren positief. De film wordt episch in technische schaal genoemd, maar adembenemend intiem als je kijkt naar het narratief. Boyhood is volgens critici een bijzonder onderzoek naar de menselijke natuur.

De enige negatieve punten die genoemd worden komen van twee recensenten af. Matt Pais vindt de uitvoering van de film prachtig, maar mist een centraal conflict. De film is meer een herhaling van belangrijke gebeurtenissen dan een reflectie op het leven. Ook Rebecca Cusey mist dat centrale conflict en vindt dat jammer, voor een film van dergelijke epische schaal.

Daar tegenover staat dat vele critici de film aanhalen als een van de meest bijzondere projecten van de afgelopen jaren. Boyhood is zo'n project dat zelden ondernomen wordt, waarvoor zoveel omstandigheden goed moeten vallen, dat het alleen al bijzonder is dat de film gemaakt kon worden. En het geheel wordt onthaald als één van de beste films van het jaar.

Trivia

De film zou eigenlijk 12 Years heten, maar toen Richard Linklater erachter kwam dat 12 Years a Slave er kwam, veranderde hij de titel. Het project werd gemaakt met de insteek elk jaar een aantal korte films van tien à vijftien minuten te maken, om eenmaal samengevoegd het verhaal van het opgroeien van een jongen te vormen. De dochter van Richard Linklater, Lorelei, is te zien als Samantha. Na drie of vier jaar had ze er geen zin meer in en wilde ze dat haar personage dood zou gaan. Dat vond haar pa te gewelddadig, dus het filmen ging door. Uiteindelijk kreeg ze haar interesse gelukkig weer terug...

•


•



•






NieuwsFilm

meest populair