POLL: Zou jij 'The Hobbit 3' of 'Batman v Superman' downloaden?

En wat is volgens jou het antwoord op illegaal downloaden?

Een paar dagen geleden is er met The Expendables 3 weer eens een grote Hollywood-film - met of zonder opzet - gelekt nog voor de film in de bioscoop in première is gegaan. Dit komt vrij weinig voor en de vraag is nu welke consequenties het lek heeft voor de (bioscoop)opbrengst van de film. De verwachting: vrij weinig. Deze POLL gaat over het illegaal downloaden van films. En dan vooral jouw gedrag en jouw gedachte over hoe het voorkomen kan worden.

Nu wil FilmTotaal illegaal downloaden zeker niet promoten, maar ondertussen is bij menig filmliefhebber bekend dat de meeste nieuwe films vrij snel online of via nieuwsgroepen te downloaden zijn. Na de première verschijnt er binnen een mum van tijd een CAM- of TS-versie, vaak gevolgd door een R5 of screener, een Dvd-versie en uiteindelijk vaak ook een HD-versie, allen afgeleverd inclusief Nederlandse ondertiteling. De HD-versie verschijnt vaak eerder online dan dat de Blu-Ray uitgave in het Nederlandse schap ligt. Naast de nieuwe films is er overigens ook het enorme aanbod van catalogus-titels.

Overigens wordt het downloaden van nieuwe titels wel steeds lastiger. De filmmaatschappijen en andere partijen pakken niet alleen de uploaders en professionele downloaders aan, ook websites en nieuwsgroepen worden steeds vaker doelwit van juridische afdelingen. De aanpak van de website The Pirate Bay en de nieuwgroep-portal FTD en de recente take downs van posts op nieuwsgroepen zijn hier de meest bekende voorbeelden van. In Nederland geldt sinds kort nog eens een downloadverbod.

Downloaden wordt ook op een andere - meer positieve - manier tegengegaan. Waar enerzijds de prijzen van bioscoopkaartjes gestaag blijven stijgen, is het anderzijds redelijk goedkoop en makkelijk om een film on demand te bekijken. Aanbieders als Netflix en HBO Go en de 'rode knop' van de Nederlandse kabelmaatschappijen bewijzen dat een huurfilm helemaal geen vijf euro (of meer) hoeft te kosten. Ook het aanbod van deze diensten wordt steeds breder, al is de film-/serieliefhebber nog niet helemaal overtuigd van het versnipperde aanbod.

En dan hebben we nog het gat van vier maanden tussen de bioscoop- en de Dvd/Blu-Ray release. Bij de allergrootste titels lijkt dit gat iets kleiner - zo releast Walt Disney haar titels na ongeveer drie maanden op schijf -, maar over het algemeen duurt het (flink) wat langer dan deze vier maanden. Tel hierbij op dat films elders in de wereld soms maanden eerder in de bioscoop en op schijf verschijnen en dan kan geconcludeerd worden dat een download-gevoelige filmliefhebber snel op de 'Download-knop' drukt.

En dan de vraag, hebben de maatschappijen financieel last van downloaden? Vooralsnog lijkt het er niet echt op, ook al wordt beweerd dat de Nederlandse filmindustrie jaarlijks 78,4 miljoen euro verliest door illegaal downloaden. Er worden miljarden verdiend aan bioscoopfilms en de (online) verhuur en verkoop en de opbrengsten/winsten nemen nog steeds toe. Daarnaast zorgt het illegale circuit voor voldoende mond-tot-mond reclame, waardoor zowel kleine als grote titels een soort van free publicity krijgen onder de mensen die niet downloaden.

De POLL bestaat uit twee delen. Ten eerste de gewetensvraag: zou jij je een nog voor de première gelekte film waar je erg naar uitkijkt downloaden? Dus ook bij films als The Hobbit, The Avengers en Batman v Superman? En als tweede een meer oplossingsgerichte vraag: wat is volgens jou de beste optie om illegaal downloaden te beperken?

UPDATE: Bekijk de uitslag en de extra POLL over jouw downloadgedrag!




NieuwsFilm

meest populair