Poll

POLL: Zou jij 'The Hobbit 3' of 'Batman v Superman' downloaden?

En wat is volgens jou het antwoord op illegaal downloaden?

door Bram de Groot op 27.07.2014 om 21:01 in Poll
Een paar dagen geleden is er met The Expendables 3 weer eens een grote Hollywood-film - met of zonder opzet - gelekt nog voor de film in de bioscoop in première is gegaan. Dit komt vrij weinig voor en de vraag is nu welke consequenties het lek heeft voor de (bioscoop)opbrengst van de film. De verwachting: vrij weinig. Deze POLL gaat over het illegaal downloaden van films. En dan vooral jouw gedrag en jouw gedachte over hoe het voorkomen kan worden.

Nu wil FilmTotaal illegaal downloaden zeker niet promoten, maar ondertussen is bij menig filmliefhebber bekend dat de meeste nieuwe films vrij snel online of via nieuwsgroepen te downloaden zijn. Na de première verschijnt er binnen een mum van tijd een CAM- of TS-versie, vaak gevolgd door een R5 of screener, een Dvd-versie en uiteindelijk vaak ook een HD-versie, allen afgeleverd inclusief Nederlandse ondertiteling. De HD-versie verschijnt vaak eerder online dan dat de Blu-Ray uitgave in het Nederlandse schap ligt. Naast de nieuwe films is er overigens ook het enorme aanbod van catalogus-titels.

Overigens wordt het downloaden van nieuwe titels wel steeds lastiger. De filmmaatschappijen en andere partijen pakken niet alleen de uploaders en professionele downloaders aan, ook websites en nieuwsgroepen worden steeds vaker doelwit van juridische afdelingen. De aanpak van de website The Pirate Bay en de nieuwgroep-portal FTD en de recente take downs van posts op nieuwsgroepen zijn hier de meest bekende voorbeelden van. In Nederland geldt sinds kort nog eens een downloadverbod.

Downloaden wordt ook op een andere - meer positieve - manier tegengegaan. Waar enerzijds de prijzen van bioscoopkaartjes gestaag blijven stijgen, is het anderzijds redelijk goedkoop en makkelijk om een film on demand te bekijken. Aanbieders als Netflix en HBO Go en de 'rode knop' van de Nederlandse kabelmaatschappijen bewijzen dat een huurfilm helemaal geen vijf euro (of meer) hoeft te kosten. Ook het aanbod van deze diensten wordt steeds breder, al is de film-/serieliefhebber nog niet helemaal overtuigd van het versnipperde aanbod.

En dan hebben we nog het gat van vier maanden tussen de bioscoop- en de Dvd/Blu-Ray release. Bij de allergrootste titels lijkt dit gat iets kleiner - zo releast Walt Disney haar titels na ongeveer drie maanden op schijf -, maar over het algemeen duurt het (flink) wat langer dan deze vier maanden. Tel hierbij op dat films elders in de wereld soms maanden eerder in de bioscoop en op schijf verschijnen en dan kan geconcludeerd worden dat een download-gevoelige filmliefhebber snel op de 'Download-knop' drukt.

En dan de vraag, hebben de maatschappijen financieel last van downloaden? Vooralsnog lijkt het er niet echt op, ook al wordt beweerd dat de Nederlandse filmindustrie jaarlijks 78,4 miljoen euro verliest door illegaal downloaden. Er worden miljarden verdiend aan bioscoopfilms en de (online) verhuur en verkoop en de opbrengsten/winsten nemen nog steeds toe. Daarnaast zorgt het illegale circuit voor voldoende mond-tot-mond reclame, waardoor zowel kleine als grote titels een soort van free publicity krijgen onder de mensen die niet downloaden.

De POLL bestaat uit twee delen. Ten eerste de gewetensvraag: zou jij je een nog voor de première gelekte film waar je erg naar uitkijkt downloaden? Dus ook bij films als The Hobbit, The Avengers en Batman v Superman? En als tweede een meer oplossingsgerichte vraag: wat is volgens jou de beste optie om illegaal downloaden te beperken?

UPDATE: Bekijk de uitslag en de extra POLL over jouw downloadgedrag!
58 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PRIME

Avatar

Kijk, die Expendables leak heb ik aan me voorbij laten gaan. Hij is toch bijna uit, en lijkt me leuker die in de bios te kijken (heb toch pathe unlimited)

Maar als Bat vs Supes een paar maanden voor releases zou lekker zou ik me niet kunnen beheersen.


''illegaal'' downloaden is naar mijn mening alleen te stoppen als een bedrijf als netflix hetzelfde aanbod heeft in elk land en ook de dag na een serie aflevering uit komt deze op netflix heeft.

Ik download geen films, maar als ik moet wachten tot series een keer uitkomen hier... pfff

Klapper

Avatar

Een film waar ik enorm veel zin heb om in de bios te zien, zoals the expendables 3 kijk ik gewoon in de bios.
Maar een film waar ik over twijfel download ik gewoon, als ie leuk genoeg is koop ik m toch wel.
En wat series betreft daar kan ik ook niet op wachten Smiley face

MikeyMo

Avatar

Op het moment da een film vrij te verkrijgen is en mensen hem gaan bespreken moet je wel heel erg je kop in het zand steken voor spoilers. Nou is dat met Expendables niet zo aan de orde, maar als mensen een film als The Matrix al helemaal gaan ontleden voordat jij hem gezien hebt dan wordt het wel erg lastig om te blijven wachten, helemaal als het een unaniem ophemelfestijn is.

David1

Avatar

Klinkt afwijkend, maar ik koop eigenlijk meer blu-ray's dankzij het downloaden. Films waar ik naar uitkijk ga ik altijd voor naar de bioscoop.

Downloaden, wel of niet. 't Blijft een altijddurende discussie.

Angelater

Avatar

De enige reden dat ik de Expendables 3 even gepindakaast hebt is om te zien of het echt zo'n goede versie is. Terug in 2009 deed ik hetzelfde met Wolverine, enkel omdat ik niet kon wachten om de film te zien. (Uiteindelijk was dat een hele maffe versie zonder CGI, dus daar schoot je ook niet veel mee op)

Expendables 3 was ik nooit van plan te kijken, maar stiekem de eerste zes minuten gekeken (als een soort preview maar rechtgesproken :E) en het voelt veel te vreemd aan. Ik voel me er gek genoeg niet comfortabel bij om al zoiets 'nieuws' in handen te hebben. De film wordt daarentegen compleet verwoest door mensen die hem wel inmiddels gezien hebben, maar desondanks wil ik hem in de bioscoop zien, omdat ik dat eenmaal doe. Met goede of met slechte films. Daarom ga je ten slotte ook zo'n film kijken; om te zien hoe die bevalt.

Nee, ik zou die films niet downloaden. Zeker niet omdat het, hoogstwaarschijnlijk, 'epische' films worden die je eigenlijk op het grote scherm of in IMAX moet zien. The Expendables 3 heeft zulke magie niet, maar toch ga ik netjes wachten Smiley face

Ereptile

Avatar

Ik vind dat je respect moet hebben voor de makers van een film. Die hebben jaren zitten werken aan hun productie, en dan wordt er opeens een download beschikbaar die al hun harde werk eigenlijk overbodig maakt.

Zelfs al zou je een film nog zo graag willen zien, heb geduld en bekijk het op de beste manier, namelijk in de bioscoop. Daar is het voor bedoeld.

Overigens zouden ze (in ieder geval hier) de kijker een keus moeten geven tussen 2D en 3D, en als het 3D is, de prijs van het kaartje hetzelfde maken als die van een 2D.

wezel

Avatar

Ik ga zelf best vaak naar de bioscoop. Maar dat zijn alleen de films die mij echt leuk lijken. Dotpoa heb ik dan ook twee keer gezien. En helaas is voor mij niet mogelijk om zo'n unlimteid kaart te kopen.

En ja ik download ook films. Want sommige zijn naar mijn mening niet de moeite waard om naar de bioscoop te gaan of op Blu-Ray te kopen. En het duurt nog rustig een jaar of langer voordat Netflix hem heeft. Dus het aanbod moet beter.

Voorbeeld: Gravity heb ik zowel in de bioscoop gezien en gekocht op Blu-Ray. Alleen 20 euro vind ik te duur voor één film en wacht meestal tot ze zakken in de prijs. En staat hij tussen zo'n 1000 andere films en tientallen series bij mij in de kast.

I, Frankenstein is een film waar ik het niet voor heb. Ik download die film wel. Alleen wel in Blu-Ray kwaliteit.

Serie kan ik niet op wachten. Al wordt het al beter. De tijd tussen Amerika en Nederland. Maar als ik kan streamen dan kan ik zelf bepalen wanneer ik de afleveringen kijk.

Stel dat bijvoorbeeld Interstellar een dikke maand voor de release in goede kwaliteit online komt. Hoop ik dat ik de verleiding kan weerstaan om hem niet kijken. Die film kijk ik wel in de Bios. Waarschijnlijk gaan we even een tripje naar A'dam maken voor Imax.

benjamin

Avatar

Mocht ik er echt naar uitkijken, zou ik wachten tot hij draait, want volgens mij is de bioscoop nog steeds dé plek om films te bekijken (en eerste beschikbare downloads hebben meestal geen optimale kwaliteit). Bij de nu gelekte Expendables 3 zou ik hoe dan ook wel niet gaan kijken, maar bon, dat heeft meer te maken met m'n verwachtingen bij de prent en dan heb ik ook niet zo veel interesse in de download.

Hoe je downloaden stopt? Wel, als het al te stoppen is, denk ik dat een handige oplossing zou zijn om de 'noodzaak' te verkleinen. In dit geval dus de keuze voor de goedkopere tickets: ik heb even gerekend en stel dat ik in het weekend naar The Hobbit 3 zou gaan in Kinepolis is dat 13,65 euro voor enkel mijn ticket - dat wordt wat te veel van het goede op die manier en dan snap ik wel dat cinema te duur kan worden voor mensen bij wie de passie voor film wat lager ligt.

nietselam

Avatar

Ik download best veel, de meeste films vind ik ook niet de moeite waard om in de bioscoop te zien, heb zelf een vrij grote tv en goede geluidsinstallatie dus bespaar ik mij vaak de moeite en tijd om naar de bios te gaan, je bent als je af en toe gaat toch al gauw 25 euro kwijt(parkeren 7 euro, kaartje 12,50 en nog wat eten/drinken) om dan in de meeste gevallen toch een middelmatige film te hebben gezien.
Moet ik wel zeggen dat door Netflix ik wel bijna zover ben te gaan stoppen met downloaden alleen moet het aanbod nog veel uitgebreider worden en een stuk recenter.
Batman en Superman is naar mijn mening ook echt een film die ik perse in de bios wil zien en dus absoluut niet zal bekijken voor de release datum maar bij de films waarover ik toch al twijfelde zal ik sowieso de eerste 20 minuten kijken, zijn die verassend goed zet ik hem uit en ga ik alsnog naar de bioscoop.
Sowieso verdienen ze aan mij ook nog wel ben namelijk de laatste periode naar xmen, transformers en apes geweest.

aspers

Avatar

Ik heb best een aardige collectie dvd's en blurays in de kast staan. Bepaalde films wil ik gewoon 'tastbaar' hebben.

Helaas heb ik the amazing-spiderman 2 in de bios gemist, een film die ik heel graag wilde zien. Toen die vervolgens deze week in dvd kwaliteit voorbij kwam bij de bekende sites, heb ik m ook meteen gedownload en bekeken. Als deze nu meteen een maand of twee na de bios release was uigekomen op bluray, had ik m zeker weten meteen aangeschaft. Dat zal ik nu waarschijnlijk alsnog doen, maar dan niet voor de volle 20,-.

Naar dat er mensen zijn die naar een crappy cam kwaliteit gaan zitten kijken, dat snap ik echt nog steeds niet. Dan heb je echt 0,0 repeecht voor een film. Die mensen zullen dus ook nooit een film kopen.

Frietgezicht

Avatar

Zulke films kijk ik natuurlijk in de bios maar The Expendables 3 kijk ik wel downloadje op tv zolang het goede kwaliteit is.
Ik hoef niet alles in de bios te zien.

Dat ik geld afpak enz boeit mij geen reet,dat gezeur van moraalridders.
Wij worden bij bijna alles genaaid,als ik bij een feest in de stad buiten biertje haal is het slootwater waar ik 3 euro voor dok,6 gulden minstens waar bier vroeger 2 gulden ofzo was.
De Euro is er nou eenmaal en begin er ook alleen nu over maar we zijn allemaal genaaid en alles is duurder geworden,ook de bioscoop.

Ben ik blij dat ik geen geld betaald heb voor zo'n matige film als The Amazing Spider-Man 2.
Maak maar goede films die goede recensies krijgen zoals 'Dawn' en Guardians of the Galaxy en dan ga ik naar de bioscoop.
Anders krijgen ze de tering maar.

Serfenia

Avatar

Indien Nederland voor downloaders kiest:
Ze moeten de downloaders net als in Duitsland aanpakken. Vriend van me woont in Duitsland en daar had een maat van hem via torrents toen hij bij hem was twee films gedownload. Twee weken later had hij twee boetes van duizenden euro's op de stoep. Op die manier stop je wel met illegaal downloaden.

Dit zal een kettingreactie krijgen richting de uploaders die geen vraag meer krijgen naar films.

Het zou een manier kunnen zijn, niet zeker natuurlijk of het 100% werkt. Er zal altijd wel weer een andere manier zijn.

FilmMaster

Avatar

Illigaal downloaden is niet te stoppen.

Het feit dat mensen een maand van tevoren downloaden heeft toch met de ticketprijs te maken.
Een ticket kost tegenwoordig tussen de 8 of 10 euro, dat is absurd natuurlijk, een kaartje mag niet duurder dan 5euro zijn ben ik van mening.

CineMan

Avatar

Ik heb niks tegen illegaal downloaden en ik denk dat ik de film industrie genoeg help met mijn bioscoop bezoeken en films die ik koop. Sommige films wil ik gewoon eerst bekijken voordat ik zeg ik vind t waard om deze op blu ray te halen, sommige haal ik gewoon standaard op blu ray en sommige download ik omdat die films goed zijn maar niet goed genoeg om zo vaak te kijken.

Dan is er nog t probleem dat er niet genoeg online aanbod is. Ik bezit een popcornhour a400 mediaspeler, hierop kan ik torrents downloaden. Als t mogelijk was om films te downloaden tegen een lagere betaling dan deed ik dat maar dat word niet aangeboden. Film is bv de google playstore zijn zo duur dat ik ze net zo goed op blu ray kan halen.
En films streamen via bv netflix vind ik niet fijn omdat je afhankelijk bent van je internet verbinding

peterus1994

Avatar

Ik ben echt een filmfreak heb een unlimited gold & alleen deze maand al 11x naar bios ook download ik maar ik heb een paar regels
1: hij moet uit de bioscoop zijn
2: als hij nog in de bioscoop is en alleen later dan 11u draait dan is het een uitzondering
3: als hij alleen in het nederlands gesproken is in bios
Zodra die uit de bios is download ik hem pas
En is het echt zo'n fantastische film dan koop ik hem op Dvd

JamesBond

Avatar

Zoals hierboven al gezegd wordt download ik zelf ook wel eens wat, maar alleen als de film al uit de bioscoop is, of gewoon niet te kijken is in een bioscoop bij mij in de buurt.

Maxxie03

Avatar

Hoe stop je downloaden? Prijskaartje goedkoper maken zal vast helpen ook denk ik dat de tussentijd tussen de US en NL release van films te lang is, gelukkig zijn er verschillende films die eerder uitkomen hier (Mocmingjay P1, Hobbit 3) en een weekje wachten vind ik ook niet erg maar er zijn films die 2 tot 4 maanden na de release in Amerika pas in Nederland uitkomen, als films zo snel mogelijk na de release in de US uitkomt zullen er minder downloads van goed kwaliteit beschikbaar zijn en zullen mensen de films in de bioscoop zien.

kaedir

Avatar

Zorg dat alles z.s.m op Netflix komt dan stopt het downloaden en dan mag de prijs wel 25 euro p/m zijn je kan het downloaden verminderen maar Hollywood slaapt nog steeds!!

Geranimous

Avatar

Ik download zelf geen films maar dat zou ook een beetje hypocriet zijn als filmproducer/scenarist. Downloaden stoppen zal erg lastig worden. Maar ik vind het wel een non-argument om te zeggen dat je download om eerst te kijken of de film goed genoeg is. Zo zit de wereld niet in elkaar. Je kan ook niet iets uit een winkel stelen en kijken of het wel wat voor jou is en als het product je bevalt kom je terug om geld te geven.

Natuurlijk lijdt de filmindustrie geen verlies. Maar als ik bij Bill Gates inbreek en 10.000 euro jat dan zal hij er absoluut geen last van hebben. Maakt dat het geoorloofd?

DutchOwnage

Avatar

Onzin, downloaden is niet te stoppen, daarvoor zijn er teveel non-filmliefhebbers die wel films kijken. Als echte filmliefhebber download ik ook wel (films die niet meer in de bios kan zien), maar de kwaliteit moet minstens HD zijn. Al die nepkijkers nemen al genoegen met slechtere rips, en dan daarna ook nog opscheppen dat ze de film al gezien hebben en dat het best redelijke kwaliteit was, Verschrikkelijk.

SanneWinchester

Avatar

Films download ik niet enorm vaak, het gaat mij toch echt om de series. de meeste series die ik kijk komen hier niet eens uit, komen ze wel uit, is het pas een jaar later. daar ga ik toch echt niet op zitten wachten. mochten ze hier op dvd uitkomen koop ik ze uiteraard wel, ook al heb ik alles online al gezien.

Nijhuus

Avatar

Naar mijn mening is het tijd dat de filmindustrie eerst maar weer eens wat creatiever moet gaan worden voordat ik weer naar de bios ga. Kijk naar The Hobbit waarom moet die in 3 delen daar is maar één reden voor meer CASH voor de studio omdat wij 3x een kaartje kopen. Of kijk naar de Robocop remake wat een belediging was dat voor het origineel. Of het zijn vervolgen of remakes...

Dus Hollywood geef talent een kans zodat er weer originele ideeën op het zilveren doek te zien zijn!

movieboy

Avatar

Illegaal downloaden kan men idd in de huidige tijd niet stoppen, bijna onmogelijk zelfs. Je kan het wel verminderen door alternatieven te nemen. Vb: door ticketprijzen van bioscopen te verlagen zullen meer mensen naar bio's gaan en meer films zien. Ik ga enkel naar de bio's als ik enorm uitkijk naar een film, film's als the hobbit, MOS, avengers enz. De rest.. dat kan je alvast raden.

Evermind

Avatar

Samengevat komt het voor mij erop neer dat het aanbod simpelweg niet goed genoeg is.

Ik ben de afgelopen jaren steeds meer uit de bioscoop gelopen met een gevoel van "waar heb ik naar zitten kijken..?". Misschien stel ik te hoge eisen, maar ik vind dat de kwaliteit gewoon middelmatig. Alles is remake, reboot, sequel of prequel, wat niet direct slecht hoeft te zijn, maar zodra er een euro winst is gemaakt, komt er een vervolg, bij iedere film! Ik heb er gewoon geen trek meer in. En als er dan films zijn die ik wel in de bioscoop wil bezoeken, want ik vind het nog steeds een leuk avondje uit, dan draaien ze alleen in dat vreselijke 3D, wat de prijs van zo'n kaartje omhoog schroeft, maar voor mij de ervaring naar beneden haalt. Zo heb ik vijf films dit jaar al laten varen omdat ze enkel in 3D vertoond werden... Helaas woon ik niet in de Randstad waar er meerdere versies van draaien op schappelijke tijden (of heerlijk zonder pauze), of waar je Unlimited-pasjes kan aanschaffen waardoor je makkelijker films gaat zien waar je in eerste instantie niet aan denkt. Dus ja, ik ben wel blij met downloaden, want voor mij is een bioscoop bezoek het gewoon niet meer waard.

Hetzelfde geldt voor series; ik ben dol op series, maar als je moet wachten tot iets in NL uberhaupt op de buis verschijnt, op onmogelijke tijdstippen, honderd keer onderbroken door reclame en maar hopen dat ze aflevering 2 na aflevering 1 uitzenden, je kan gewoon wachten tot je een ons weegt!! En de mogelijkheid van Binge-kijken lijkt daarbij ook nog niet aanwezig.
Netflix lijkt me een prima alternatief, ware het niet dat het huidige aanbod een jaar ofzo achterloopt en de keuze nog niet reuze is, waardoor vrijwel alles wat mij aanspreekt, ik eigenlijk al gezien heb.

Aanschaffen doe ik tegewoordig weinig, ik vind 20 euro voor een simpele schijf wel heel veel, en zonder een film gezien te hebben, dikke kans dat je middelmatige crap in huis haalt! In het dvd-tijdperk kocht ik heel veel, maar BR is gewoon nog steeds een stuk duurder. Uitzondering voor Game of Thrones, dat doet mijn verzamelhartje wel sneller kloppen Smiley face

Mocht Netflix (of soortgelijk) groeien en meer en sneller series aanbieden, dan sta ik absoluut open voor een abonnement. Hoop dat er ook zoiets voor films komt, want ook dan wil ik best wegblijven van de download-knop. Helaas, in de huidige situatie echter nog niet!!

PS: heerlijk om eens lekker gal te kunnen spuwen! Smiley face

Evermind

Avatar

Dus een film waar je naar uitkijkt downloaden voor de release? Tenzij de film in 2D draait én bij mij in de buurt, dan plan ik een lekker avondje uit! Zo niet, dan heb ik geen moeite om minimaal een 720p versie eerder te bekijken.

Downloaden te stoppen? Stoppen nooit, maar je kan wel verminderen door alternatieven aantrekkelijker te maken, opgenoemd in keuze 2, 3 en 4. Mochten die toegepast worden, dan wil ik wel anti-download worden!

ironboy

Avatar

FilmMaster "Illigaal downloaden is niet te stoppen.

Het feit dat mensen een maand van tevoren downloaden heeft toch met de ticketprijs te maken.
Een ticket kost tegenwoordig tussen de 8 of 10 euro, dat is absurd natuurlijk, een kaartje mag niet duurder dan 5euro zijn ben ik van mening."


een bioscoop verdiend niks aan kaartjes he, kaartverkoop gaat puur naar de personeelskosten huur van t pand etc etc.

bioscopen verdienen alleen maar aan het verkoop van eten en drinken.

ironboy

Avatar

Ik download ook nooit. ik ga gemiddeld 3 of 4 x per week naar de bios. en als de film goed is koop ik hem daarna op dvd.

bioscoop is eigenlijk helemaal niet zo duur. waar anders kun je je 3 uur lang vermaken voor 20 euro?

benjamin

Avatar

ironboy "bioscoop is eigenlijk helemaal niet zo duur. waar anders kun je je 3 uur lang vermaken voor 20 euro?"


Ja, het idee van downloaden is natuurlijk dat het nog goedkoper is.

SeanDeNiro

Avatar

Dat iedere film tegenwoordig te downloaden is, is inherent aan de belabberde kwaliteit. Hoeveel echt goede films (lees klassiekers) komen er nog uit? Kijk maar naar het filmnieuws alhier. Dat gaat 80% over superheldenfilms en andere fantasy. Een nieuwe film in de trant van Silence of the Lambs of Godfather zou een verademing zijn.
En als de kwaliteit goed is download ik alles wat los & vast zit. Als het echt goed is ga ik wel naar de bios. Lucy volgende week bijv.

TheMorry

Avatar

Ja, ik download alleen niet een paar dagen voor de release. Tegelijkertijd heb ik een pathe abo (onbeperkt na de film joehooe!) daarnaast koop ik films legaal als ze rond de 10 euro zijn. Het grootste probleem is dat winkels films tussen de 20 a 30 euro verkopen. Dit is gewoonweg te duur, als films rond de 10 euro zouden zijn zou er veel minder gedownload worden. De achterlijke lange wachttijd tot de dvd/bluray release helpt ook niet echt. Kortom, ik doe illegaal downloaden maar ik heb daar geen spijt van doordat ik de film industrie zoals hierboven beschreven al genoeg support.

Shifty777

Avatar

Voor mij als student is het veel te duur om alles wat ik wel zou willen zien in de bios te kijken, te huren of te kopen. Films die ik echt graag wil zien, bekijk ik in de bios. Films die ik echt tof vind, koop ik op dvd of blu-ray.

Thuis heb ik een overvolle kast met honderden films die ik aangekocht heb, daarnaast heb ik Netflix. Maar zoals velen al aangeven, is het aanbod vaak te klein of te traag. Daarnaast moet ik veel films voor mijn studie kijken, als ik die allemaal moet kopen wordt het een dure grap.

centr1no

Avatar

Het is toch allemaal niet zo moeilijk en ik snap ook niet waarom dit nog steeds gevraagd wordt.
De distributiemaatschappijen en internationale regeltjes en copyright flauwekul moet de 21e eeuw ingetrokken worden.
Door het internet is de potentiele afzetmarkt niet meer verdeeld in landen of werelddelen maar de hele wereld ineens.
Ten eerste: Een bioscooprelease van een blockbuster of alom geanticipeerde film moet wereldwijd op één en dezelfde dag gebeuren.
Het is te zot voor woorden dat ooit films in Amerika de Blu-Ray release al hebben gehad terwijl hij elders nog in de bioscoop moet draaien.
Ten tweede: Het gezeur over het downloaden van cam- en TS-versies moet ophouden. Iemand die genoegen neemt met het kijken naar het beeld van een met een camera opgenomen ander scherm, met meestal erbarmelijk geluid zijn of niet degenen die sowieso naar de bioscoop gaan of ze worden geïnspireerd alsnog de film met de juiste kwaliteit te gaan kijken.
Voor een film als The Hobbit wil ik naar de bioscoop en/of thuis een 1080p Blu-ray. Als je de mogelijkheid hebt neem je met minder toch geen genoegen ?
En wat ik ook steeds vaker zie; een film kijken op smartphone of laptop. Serieus kinderen.
Ten derde: Een DVD- of Blu-ray release dient wederom mondiaal op dezelfde dag te gebeuren. En belangrijker; er dient een digitale internetservice te komen die dan streams, maar ook downloads aanbied die kunnen concurreren met de downloads van nu.
D.w.z. goede kwaliteit (zowel beeld als geluid) in verschillende formats en resoluties zodat men kan kiezen, geen flauwekul voor of tijdens de film (Brein/BAF filmpjes, reclame, previews) en alles makkelijk bereikbaar en overzichtelijk op één plek (het begint er nu namelijk op te lijken dat er meerdere diensten komen met elk hun eigen content).

Het is ondertussen overduidelijk dat de oude maatschappijen compleet vastgeroest zitten en de nieuwe bedrijven wel willen maar nog steeds gehinderd worden door de oude manier.
Neem nu Netflix. Het klonk allemaal zo goed in het begin maar het wordt nu duidelijk dat ook dat niet wordt wat we er van verwacht hadden. Ze hebben grote problemen met het verkrijgen van de rechten van nieuwe films en series en moeten het op dit moment meer hebben van hun nieuwe, eigen series. In ieder artikel dat je over Netflix leest staat wel een zin als "we hopen dat dit in de nabije toekomst meer/beter wordt" maar als er niet iets drastisch verandert op mondiaal niveau zal dat natuurlijk niet gebeuren.

Iedereen moet in de gaten krijgen dat we nu in een tijd leven waar je met een vingerbeweging van alles op de hoogte bent en dat als je over iets leest of hoort dat je wilt hebben, dat product ook binnen een vingerbeweging beschikbaar moet zijn.
Als die 2e vingerbeweging een manier is om een product illegaal te verkrijgen dan kan ik alleen maar concluderen dat daar een heleboel bedrijven de bal hebben laten liggen.
Er worden miljoenen uitgegeven in de "strijd" tegen het downloaden en het lobbyen in de politiek om alles maar te houden zoals het was.
Als dat geld nu eens uitgegeven en invloed uitgeoefend werd om de internationale regeltjes te moderniseren......
En hier in Nederland is het op dit moment zo dubieus als het maar kan zijn.
Het ene moment download je hier legaal door een (overigens slecht geregeld) stichting thuiskopie, vervolgens wordt door Europa(?) bepaald dat dat niet kan/mag en wordt vervolgens de thuiskopieheffing niet afgeschaft. En een officieel standpunt van de regering blijft uit.
Ja Europa heeft bepaalt en ja het is nu verboden, maar we doen er niets mee, tenzij het ons uitkomt en stichting Brein laten we lekker hun gang gaan en we blijven lekker een heffing rekenen op alles met geheugenopslag. Is het nu verboden, gedoogd, wat?

Decepticon

Avatar

Geranimous "Ik download zelf geen films maar dat zou ook een beetje hypocriet zijn als filmproducer/scenarist. Downloaden stoppen zal erg lastig worden. Maar ik vind het wel een non-argument om te zeggen dat je download om eerst te kijken of de film goed genoeg is. Zo zit de wereld niet in elkaar. Je kan ook niet iets uit een winkel stelen en kijken of het wel wat voor jou is en als het product je bevalt kom je terug om geld te geven.

Natuurlijk lijdt de filmindustrie geen verlies. Maar als ik bij Bill Gates inbreek en 10.000 euro jat dan zal hij er absoluut geen last van hebben. Maakt dat het geoorloofd?"
Dit is ook het punt wat altijd maak, als het over dowloaden gaat, maar veel mensen zien de werled niet zo eerlijk.

Ik download niet en dat zal ook niet gauw gebeuren en ik zal al helemaal niet een film downloaden vlak voordat hij in de bios draait.
Zoals Benjamin zegt, een film hoor je eigenlijk in de bios te zien.

En daarmee kom je bij vraag 2, ik heb gestemd op punt 4, maar punt 1,2 en 3 had ik ook op kunnen stemmen en zijn net zo hard nodig om het illegaal dowloaden tegen te gaan.

Het bioscoopkaartje moet idd ook weer goedkoper worden. Als je bij JT naar een lange blockbuster als Transformers 4 wilt en ook nog in Dolby Atmos wilt beleven en je wilt zekerheid dat je een plek hebt en een reservering maakt, ben je 15euro armer voor een kaartje!!!! Ongelooflijk duur!!!!
2D en 3D prijzen dienen idd ook gelijk te zijn en men moet in heel NL. gewoon de keuze hebben.

Maar On-Demand is ook niet bepaald goedkoop. Bij ziggo kost een recente film in HD ook altijd nog 5,95! En een 3D versie zelfs 6,95 of 7,95!

Zoals Centr1no ook zegt, de window tussen bios en DVD/Blu-Ray moet dus simpelweg gewoon verdwijnen, films moeten in dit digitale tijdperk gewoon wereldwijd gelijktijdig gereleased worden! Zowel bioscoop als DVD/Blu-Ray.
Dit zijn dé 2 belangrijkste middelen die gehandhaafd dienen te worden, om het dowlnloaden te verminderen.

Want zoals door anderen al gezegd wordt, het is niet helemaal te stoppen, er zijn idd te veel nepfilmliefhebbers, die het geen hond uit maakt wat voor kwaliteit ze te zien krijgen, zo lang het maat zo snel mogelijk is, die ze dan ook nog eens op hun smartphone kijken, walgelijk dat soort mensen.

Banned

Avatar

1. de uploaders/aanbieders en downloaders aan te pakken 7% (43)
2. de ticketprijzen van bioscopen te verlagen 22% (136)
3. het aanbod op On Demand-diensten te verbeteren 17% (109)
4. het gat tussen bioscoop- en retailrelease (Dvd/Blu-Ray/On demand) te verkleinen 16% (99)

Hiermee stopt je het illegaal downloaden… niet met 1 ding.

MagicMichiel

Avatar

Voor zo ver ik weet heb zelf nog nooit iets illegaals gedownload op wat muziekjes na.
Toen ik in Engeland was ging ik regelmatig naar de plaatselijke dvd, blue-ray, cd ect.. winkel (een soort Free Record shop maar die is er niet meer). Daar kon je sommige dvd's zoals bijvoorbeeld de x-men voor maar 1£(pond) kopen. De wat nieuwere films waren ietsjes duurder maar het meeste was nog goedkoper dan dat je een dvd in Nederland zou huren. Moet je nagaan wat ons aangedaan word!}:

Frietgezicht

Avatar

ironboy "
bioscoop is eigenlijk helemaal niet zo duur. waar anders kun je je 3 uur lang vermaken voor 20 euro?"


Wat een balhaar. Ik kom net uit Avifauna en daar heb ik mij 5 uur vermaakt voor 15 eurie..

Turbowizard

Avatar

Ik download ook gewoon maar zeker niet als ik me er op verheug en de film drie weken later in de bios komt. Ik had lang geleden fast furious 3 al liggen voordat hij in de bios was maar gewoon gewacht.

Ze zeggeb wel dat downloaden studio s geld kost maar als ik een film echt wil zien ga ik naar de bios en als de blu ray geen 23 euro of zo is maar gewoon een leuke tien euro koop ik hem.

Kocht vroeger heel veel dvd s omdat ik niet kon dowloadenm maar dan betaalde ik soms 17 euro en dN blijkt de film klote te zijn. Dat had ik bijv met skyline pff en laatst had ik atm gedownload. Trailer leek super spannend maar wat een slechte film. Gelukkig geen 16 euro boor betaald en gelijk de dvd weg gegooit. Studios verdienen aan mij als af en toe downloader genoeg doordat ik nog steeds 1 x per maand naar de bios ga. Vaker kan niet ivm baby en ik ook vaak dd blu rays koop.

Trouwns als je ziet dat film als ironman 3 en avenger beide 1,5 miljard ophalen. En de oobrengsten van films al transformers etc etc moeten de studio s niet zeuren.

Ed Crane

Avatar

Aangaande de vraag uit de titel. The Hobbit 3 ga ik in HFR Imax 3D kijken en daarna niet kopen of downloaden, want net als de vorige twee Hobbit-films zal blijken dat het derde deel in HFR Imax 3D geweldig is omdat het zo'n vreemde nieuwe kijkervaring is, maar buiten HFR Imax 3D mogen de films me gestolen worden en ik ga ze dus zeker ook niet downloaden.

Batman v Superman is een ander verhaal, tenminste als ze je in 2016 hier in Nederland nog niet vervolgen voor downloaden van één filmpje. Ik verwacht die film twee (allicht drie) keer in de bios te zien, waaronder in Imax 3D. Dan zou ik er daarná over denken de film te downloaden totdat die op BluRay wordt uitgebracht en dan koop ik'm. Dan heeft men dus voor die ene film al vele euri aan me verdiend en toch zouden sommige lui me graag een boete van een paar duizend euro opleggen O+

En over dat ze in duitsland duizenden euro's boetes geven voor het enkel downloaden van twee of drie filmpjes, dat zijn nazipraktijken. :+

johanmeesters

Avatar

Simpel: gat verkleinen tussen bioscoop en thuis release en veel lagere adviesprijzen voor blu-ray's. Ik bedoel als je een film niet in de bios hebt gezien, en je moet er bij de blu-ray release 20 euro voor neer tellen terwijl je niet weet of het een blijvertje is...

Prijs nieuwe blu-ray release: ongeveer 7 euro lijkt mij veel aantrekkelijker ook voor minder die hard filmliefhebbers...
Verlaag de prijs, dat verhoogt de afzet

Pedrobear

Avatar

Ik kon the Raid 2 al in april downloaden... maar ik had gewoon geduld omdat ik die graag in de bios wou zien... wat dacht je van BvS... haha als die nu al zou uitkomen in blu ray kwaliteit, en ik moest nog 2 jaar wachten.. dan zou ik die 2 jaar gewacht hebben.

centr1no

Avatar

Ed Crane "
En over dat ze in duitsland duizenden euro's boetes geven voor het enkel downloaden van twee of drie filmpjes, dat zijn nazipraktijken. :+"


Inderdaad zijn het exorbitante boetes met het doel om af te schrikken.
Het is totaal niet gebaseerd op wat voor eerlijk boetesysteem dan ook.
En in andere landen (lees Amerika) maakten ze het nog veel bonter met die miljoenenclaims. Het heeft tot 2012 geduurd tot ze doorhadden dat die idiote claims alleen maar contraproductief werkten en ze stopten met mensen individueel aan te klagen.
En het ergste is dan nog dat in Duitsland de privacywetgeving heilig geacht wordt, maar om een of andere reden is dat niet van toepassing op het moment dat je een MP3-tje download. Vreemd is dat.
Ze vergelijken het toch zo graag met diefstal? Laat ze het dan ook beboeten als een winkeldiefstal. Dan zou je hier in Nederland een boete krijgen van € 210.

iza

Avatar

Persoonlijk blijf ik ergens toch bang dat de overheid vroeg of laat het downloaden actief gaat beboeten. Beetje bij beetje komen ze dichterbij en vanwege het feit dat 't al 'illegaal' is lijkt het mij een kwestie van tijd.

Torrents te zijde - Welke site/forum je ook gebruikt voor downloads, er zijn volgens mij maar 2 veel gebruikte share hosts. Welke site je ook gebruikt, alle links gaan via dezelfde file share host. Tevens stond er op tweakers.net een maand geleden al een bericht dat google alle links van die share host blokkeert/verwijderd. Nu lukt het nog met Yahoo maar hoelang blijft dat nog?

Wanneer ze die share/upload hosts verbieden & blokkeren is het over?
Het zal ongetwijfeld per land verschillen maar ik zie het somber in.

In het geval dat downloaden onmogelijk word ga ik de 'streaming video on demand' (= get fcked) van netflix wel opnemen.

aspers "Bepaalde films wil ik gewoon 'tastbaar' hebben."

Ed Crane

Avatar

centr1no "Inderdaad zijn het exorbitante boetes met het doel om af te schrikken.
Het is totaal niet gebaseerd op wat voor eerlijk boetesysteem dan ook.
En in andere landen (lees Amerika) maakten ze het nog veel bonter met die miljoenenclaims. Het heeft tot 2012 geduurd tot ze doorhadden dat die idiote claims alleen maar contraproductief werkten en ze stopten met mensen individueel aan te klagen.
En het ergste is dan nog dat in Duitsland de privacywetgeving heilig geacht wordt, maar om een of andere reden is dat niet van toepassing op het moment dat je een MP3-tje download. Vreemd is dat.
Ze vergelijken het toch zo graag met diefstal? Laat ze het dan ook beboeten als een winkeldiefstal. Dan zou je hier in Nederland een boete krijgen van € 210."


Precies, dat soort boetes zijn buiten alle proporties. Zo ruïneer je iemands leven voor een klein, onbelangrijk vergrijpje. Dat zijn boetes die horen bij het downloaden van kinderporno, niet een gewone film, maar volgens mij komen downloaders van kinderporno er nog beter mee weg. Zoals jij al zegt, meer dan een boete voor winkeldiefstal lijkt me onnodig. Om mensen af te schrikken, ja zo kun je ook boeten van duizenden euro's geven voor te hard rijden, daar kunnen tenminste nog doden door vallen maar dat zou zelfs nergens op slaan. Je zou denken dat hier een bizarre lobby achter zit. Die mensen die dit soort bedragen moeten betalen zouden eens een proefproces moeten beginnen om deze wet aan de grondwet/ door de senaat (als Duitsland die heeft) te laten toetsen, zou die wellicht zo de prullenmand in kunnen.

Ed Crane

Avatar

Kijk ik geef al flink veel geld uit aan film, dus mij aanpakken slaat nergens op. Ze mogen best eens thuis komen kijken en dan zien ze vier kasten met dvd's, een paar planken BluRays en ik heb zelfs nog twee dozen onscure videobanden bewaard. Ik heb zelfs nog zo'n 2view videoband! :P Maar downloaden hoeft niet om nieuwe/ grote films te draaien. Want hoe moet je aan obscure dingen komen die je niet zo even betaald kunt downloaden/ streamen/ kopen? Wat ze eigenlijk zeggen is "hier heb je een klein beperkt aanbod en als je naar iets anders op zoek bent dan is dat er gewoon, maar toch heb je pech."

IMAX3D

Avatar

Slechte film expendables3, zal me niks verbazen als ze deze zelf hebben laten lekken om een smoes te hebben op de verwachte slechte kijkcijfers

bioshock300

Avatar

No way!! zo'n film moet je gewoon in de bios ervaren geniet je er het meeste van.

Roeltje

Avatar

Als een film waar ik al heel erg lang naar uitkijk een MAAND voor de premiere uitlekt zou ik er nog niet eens over durven nadenken om het te kijken. Als de film zo erg de moeite waard voor me zou zijn, waarom zou ik dan niet een maandje wachten voor de bios? Of als het echt heel erg bijzonder is: IMAX?

Teknootje

Avatar

Ik download voornamelijk de films, die hier in NL alleen in 3D te zien zijn. Ik kan daar absoluut niet tegen.

Dus zolang ik die keus niet krijg tussen 2D en 3D, zal er een filmpje hier en daar extra gedownload worden. En als die dan goed bevalt, dan komt die toch wel in huis op bluray.

Oboema

Avatar

Ik download zowat alles en ga slechts af en toe naar de bios. Alleen de juweeltjes koop ik daarna op schijf.

Waarom zou je een film in de bios kijken, daarna op dvd kopen om vervolgens 10 jaar later voor de 3e keer (!) voor de film te betalen door de bluray kopen? ... en misschien nog eens een keer als we allemaal aan de 4K gaan.

Daarnaast kan je je afvragen of het aanbod de laatste tijd kwalitatief de moeite is om in de bios te kijken of op schijf te hebben.

horizon

Avatar

Vinden mensen 15 euro echt veel voor ~90 tot 180 minuten kijk plezier?
Goedkoper mag altijd, maar het is niet overdreven veel als je gaat vergelijken.

Uurtje karten of wat anders is veel duurder. Een muziek concert van twee uur ben je ook zo 50 euro kwijt.

De beste oplossing zal ondemand zijn.
Als je bijvoorbeeld een dvd koopt krijg je vaak een code voor online kijken erbij.
Maak die code als filmmaatschappij gewoon voor ~2,50/5,- te koop ofzo.

Zortmania

Avatar

Downloaden is hetzelfde als stelen. Zo bezien ben ik het er mee eens dat er een downloadverbod is. Dit is natuurlijk heel zwart-wit gezegd, want waarom wordt er veel gedownload? Een klein groepje mensen is absoluut nooit geneigd om ook maar ergens voor te betalen. De rest download omdat ze wel willen betalen, maar de prijs van een blu-ray te hoog vinden.
Filmmaatschappijen zouden de rechten voor hun films eerder open kunnen stellen aan bijvoorbeeld Netflix, UPC of Ziggo. Zo zouden mensen de film of serie eerder kunnen zien. Nu duurt het nog maanden (of jaren!) voordat een film of serie op bovengenoemde streamingsites komt.
Naar mijn idee is dit een van de opties om het downloaden tegen te gaan, ik vind namelijk de reden dat de maatschappijen toch al te veel verdienen, geen reden om te downloaden. Je steelt toch ook niet uit een winkel omdat die winkel toch al genoeg verdient?

Voor creatieve oplossingen zouden de maatschappijen ook naar de band 'Iron Maiden' kunnen kijken. Deze britse metal band kijkt waar hun muziek het meest illegaal wordt gedownload en geeft daar extra concerten.
http://www.nu.nl/tech/3662081/iron-maiden-plant-tour-basis-van-locatie-bittorrent-downloaders.html

Kort gezegd: ik zou 'The Hobbit 3' of 'Batman v Superman' niet downoaden.

Fredius

Avatar

De Expendables heb ik inmiddels gezien en weet nu zeker dat ik hem nog een keer ga zien als deze in de bios uit is. Zo'n film als dit MOET je gewoon groot zien. Ik ga veel naar de bioscoop en kijk idd ook het online aanbod. Maar toch koop ik ook nog steeds de bluray van de films die ik in de bios gezien heb of online heb gezien. Waarom? Omdat ik een echte filmliefhebber ben en ook altijd de making of wil zien en wil genieten van het beste beeld en geluid.

Stom? Misschien wel maar net als muziek valt er over smaak te twisten en een film kijk of beleef je nog altijd voor jezelf. Transformers4 heb ik met de premiere gezien in IMAX te A'dam. Wat een belevenis. Mooier kan niet. Nu heb ik hem afgelopen vrijdag NOG een keer gezien maar dan in D-box omdat ik dat ook wilde meemaken. D-box is dat je stoelen mee bewegen en trillen voor de mensen die dat niet weten.

Kortom, ik denk dat de Expendables 3 straks gewoon goeie boxoffice heeft en zou me niet verbazen dat het de best bezochte van de drie gaat worden. Met een paar weekjes weten we het...

En ja, als hij op bluray uitkomt koop ik die ook. Waarom? Omdat ik mijn collectie compleet wil houden. Tja, een beetje filmfan laat zich toch niet stoppen bij een download?

Ed Crane

Avatar

rubikon "Dus ik pindakaas of kijk een film niet."


:?

Joyrider

Avatar

Denk dat er meerdere manieren zijn om het downloaden tegen te gaan.

Allereerst stoppen met de meeste films in 3D te gaan vertonen. Dit is pure geldklopperij voor de filmmaatschappijen. Daarbij wordt de consument gedwongen om het maar te accepteren films in 3D te gaan kijken. Dat is een reden waarom ik veel films aan mij voorbij laat gaan.
Daarnaast zou de prijs van 'n kaartje voor de bios ook wel ietsjes omlaag mogen gaan. Vroeger (in 2006) betaalde ik voor 'n kaartje €7,50. Nu is dat al gauw (bijna) meer als €10,- voor hetzelfde.

De prijs en aanbod van DVD/Blu-Ray beter maken. Blu-Ray is destijds bedoeld voor veel opslagruimte. Als je tegenwoordig het aanbod ziet dan staat er niet of nauwelijks extra's op terwijl wel de volle prijs gevraagd wordt. Extra's zijn voor mij 'n motivatie om 'n Blu-Ray te gaan kopen. Hoe meer extra's, hoe meer ik evt. de volle prijs wil gaan betalen. Waarom moeten Blu-Ray's ook zo prijzig zijn als deze later (bijv. paar maanden verder) stukken goedkoper zijn en in bijv. een actie van 3 voor €30,- kunnen zitten.
Hetzelfde met Tv-series - met name de Nederlandse. Daar staan eigenlijk niet of nauwelijks extra's op terwijl ook hier wederom de volle prijs voor betaald moet worden. Maak het voor de consument interessant/leuker en vergroot je aanbod.

Ik denk overigens dat je downloaden nooit helemaal kan tegen gaan. Als men weer iets tegen downloaden weet is er altijd 'n groep die 'n manier vinden om 't te ontwijken. Hetzelfde als in de muziek. Destijds bedachten ze Open Disc - tegen kopiëren. Achteraf schijnt het 'n flop te zijn geweest, want het kopiëren ging gewoon door.

Hogader

Avatar

Een zeer goed begin zou zijn om eens die grote verschillen tussen landen wereldwijd volledig van de kaart te gooien. Oftewel 1 release datum (muv filmfestivals) voor de bioscoop en 1 voor de dvd/blu-ray. Daarnaast dus ook 1 aanbod over de gehele wereld op streamingsdiensten als Netflix.

De enige personen die atm namelijk profiteren van die hele warboel aan releasedates is de downloadende medemens.

Prijzen zijn atm niets mis mee. Zeker voor de abonnementsdiensten als PUC en Netflix. Echter zal de dvd/blu-ray verkoop wel baat bij hebben als de prijzen van die media naar beneden gaan. Een krappe 25 euro betalen voor een nieuwe blu-ray is gewoon van de zotten.

Terminatrix

Avatar

Ik download niet eigenlijk, vind wel leuk een dvd collectie te hebben, de bioscoop ervaring en anders af en toe op de tv iets kijken,.

Frietgezicht

Avatar

Terminatrix "Ik download niet eigenlijk, vind wel leuk een dvd collectie te hebben, de bioscoop ervaring en anders af en toe op de tv iets kijken,."


Ik heb anders kasten vol dvd's waarvan ook zat gedownload. Hoesie eromheen en net echt.
Jij dacht dat downloaden betekent via de computer kijken en daar opslaan?Ja ok

NieuwsFilm

meest populair