Algemeen

Richard Attenborough overleden

De bekende acteur/regisseur overlijdt op 90-jarige leeftijd.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bram de Groot op 25.08.2014 om 11:24 in Algemeen
Regisseur en acteur Lord Richard Attenborough (1923) is op 90-jarige leeftijd overleden, vermoedelijk op natuurlijke wijze.

Al meer dan zestig jaar zat de Engelsman Attenborough is het vak. Hij begon als acteur en nam vele jaren later ook plaats in de regiestoel voor zijn regiedebuut Oh! What a Lovely uit 1969. Daarna volgden titels als de biopic Young Winston, de oorlogsfilm A Bridge Too Far en de horrorfilm Magic (1978).

Voor zijn biopic Gandhi (1982) won Attenborough Oscars voor Beste film en Beste regie en de film overwon in nog eens zes andere categorieën, waaronder Beste mannelijke hoofdrol (titelrol Sir Ben Kingsley). Tien jaar later regisseerde hij de biopic Chaplin (1992), waarvoor Robert Downey Jr. een Oscarnominatie kreeg. In 2007 maakte Attenborough zijn laatste film, het romantische drama Closing the Ring met o.a. Shirley MacLaine en Christopher Plummer.

Als acteur wist hij indruk te maken in films als Brighton Rock (1947), The League of Gentlemen (1960), The Sand Pebbles (1966) en Doctor Dolittle (1967). Op latere leeftijd speelde hij de rol van Dr. John Hammond in Steven Spielbergs Jurassic Park (1993) en de opvolger. Ook had hij rollen in de remake Miracle on 34th Street (1994) en de film Elizabeth (1998). Zo'n tien jaar geleden stopte Attenborough met acteren.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet eens wist dat deze man zo'n legendarische regisseur was. Ik ken hem vooral dankzij Jurrasic Park en ik denk dat veel mensen van mijn generatie hem vooral daarvan kennen.

Ik moet dan ook veel van zijn films nog steeds zien.

Hij heeft in ieder geval een mooie leeftijd bereikt, maar toch is dit wel heel triest.

R.I.P

Angelater

Avatar

Wat Jaime91 zegt, heb er niets op aan te melden.

R.I.V.

Olrik

Avatar

Kende hem enkel voor zijn rol in Jurassic Park en het regisseren van Gandhi en Chaplin, maar dat wilt niet zeggen dat hij geen goede acteur was, want dat was hij zeker.

R.I.P.

Ereptile

Avatar

Ik kende de beste man ook alleen van Jurassic Park en The Lost World. Maar hij heeft meerdere geweldige dingen achtergelaten! En 90 is een mooie leeftijd! Bovendien kennen we zijn broer David Attenborough natuurlijk van de natuurdocu's.

R.I.P :N

benjamin

Avatar

Is niet van mij, maar van Stuckmann, maar vond het wel mooi gezegd en daarom hier nog eens aangehaald

"RIP Richard Attenborough. Wherever you are now I hope someone welcomed you there as beautifully as you welcomed us to Jurassic Park."

Blockbuster

Avatar

Mooie leeftijd hoor, maar alsnog zonde. Een grootheid die niet alleen acteur is maar ook een verdienstelijk regisseur. Ben benieuwd of er een zender is die één dezer dagen Gandhi gaat uitzenden. Waarschijnlijk heeft zijn dood minder impact dan die van Robin Williams.

Terminatrix

Avatar

benjamin "

"RIP Richard Attenborough. Wherever you are now I hope someone welcomed you there as beautifully as you welcomed us to Jurassic Park.""


Mooi!

RIP! Kende hem ook alleen van Jurassic Park, al wist ik wel dat hij waarschijnlijk veel meer grote dingen had gedaan. Maar hij had dan ook een grote rol in Jurassic Park, een enorme iconische en geliefde film, dus hij word groot herinnerd. Wel mooie leeftijd, maar altijd zonde.

Frietgezicht

Avatar

RIP.

Het was maar een karakter maar Jurassic Park was wel zijn droom.
Hoop dat ze in de nieuwe film wel erin verwerken dat het park mede of vooral door hem er gekomen is. Niet eens alleen omdat de acteur overleden is als een soort kleine ode maar anders had ik dat ook al graag gezien.

bramme

Avatar

Frietgezicht "RIP.

Het was maar een karakter maar Jurassic Park was wel zijn droom.
Hoop dat ze in de nieuwe film wel erin verwerken dat het park mede of vooral door hem er gekomen is. Niet eens alleen omdat de acteur overleden is als een soort kleine ode maar anders had ik dat ook al graag gezien."

Hammond zal wel vermeld worden, maar dat zal niet in een positief daglicht zijn denk ik. Dat personage was in feite een enorme eikel en door zijn schuld is het zo fout gelopen met het park. In het boek hebben de wetenschappers namelijk de mogelijkheid om de dino's enorm tam te maken , maar Hammond wil de dieren zo realistisch mogelijk waardoor t dus uit de hand loopt.

Anyway, had ook graag een cameotje van Attenborough gezien, maar vrees er dus wat voor.
Een overlijden is altijd triest, maar hij werd 90 jaar en had n geweldige carrière, de man heeft een mooi leven gehad :)

Zijn overlijden zal ws aanleiding geven om de man zijn klassiekers als Gandhi en Chaplin nog eens te vertonen, een mooi eerbetoon en leuk voor iedere filmliefhebber.

Bilbo

Avatar

Hij heeft wat geweldige dingen achtergelaten.

RIP

Moviemagic

Avatar

Ik heb veel van de man gezien en met plezier. 90 is een mooie leeftijd, maar toch is het jammer. RIP †

Timme

Avatar

R.I.P

DrGrant

Avatar

R.I.P Mr Hammond. Wist ook niet dat hij zo'n glansrijke carrière had. Vanavond Jurassic Park dan maar

YOLO

Avatar

RIP Richard Attenborough.
Jammer dat hij hier wordt herinnerd als Mr. Hammond, terwijl hij een glansrijke carriere achter de rug heeft gehad. Shadowlands & Cry Freedom mogen ook wel vermeld worden.

DrGrant

Avatar

YOLO "RIP Richard Attenborough.
Jammer dat hij hier wordt herinnerd als Mr. Hammond, terwijl hij een glansrijke carriere achter de rug heeft gehad. Shadowlands & Cry Freedom mogen ook wel vermeld worden."


Natuurlijk mogen zijn zeer geslaagde regie prestaties niet vergeten worden en zeker al niet ongemeld. Maar voor velen was zijn inleving in de rol van Mr. Hammond een jeugdsentment. Zo erg is het niet lijkt me, om als man van eeuwig jeugdsentiment herinnerd te worden. Ook al is het voornamelijk het personage wat ik me dan zal herinneren, het is de man die het personage neerzet. Maar dat is puur mijn mening.

Hercule

Avatar

bramme "Hammond zal wel vermeld worden, maar dat zal niet in een positief daglicht zijn denk ik. Dat personage was in feite een enorme eikel en door zijn schuld is het zo fout gelopen met het park. In het boek hebben de wetenschappers namelijk de mogelijkheid om de dino's enorm tam te maken , maar Hammond wil de dieren zo realistisch mogelijk waardoor t dus uit de hand loopt.

"

De film en boek versies van Hammond zijn niet te vergelijken. Boek hammond is een nare man terwijl de film hammond meer een excentrieke opa is.

nieuwslaatste nieuws

meest populair