Alles over 'Fury'

Brad Pitt neemt het in een Sherman tank op tegen Nazi's.

Komende donderdag komt de film Fury uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze nieuwe rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 23 oktober in première.

Fury


Duur: 134 minutenGenre Actie, Drama, OorlogBudget: 68 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieDavid AyerScenario David AyerBrad Pitt Don 'Wardaddy' CollierShia LaBeouf Boyd 'Bible' SwanLogan Lerman Norman EllisonMichael Peña Trini 'Gordo' GarciaJohn Bernthal Grady 'Coon-Ass' Travis
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
April, 1945. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft een keiharde sergeant van het Amerikaanse leger, Wardaddy (Pitt), de leiding over een vijfkoppige crew. In een Sherman tank genaamd Fury gaan de soldaten op een levensgevaarlijke missie in vijandig gebied.

Productiegeschiedenis

De productie van Fury ging in februari 2013 van start. Toen meldde Deadline dat QED International de rechten op het project had gekocht en dat het scenario door David Ayer geschreven werd. Nog geen twee maanden later werd al begonnen met het casten van de hoofdrollen. Dat ging snel, want Brad Pitt tekende vrijwel direct voor de hoofdrol, nadat hij eerder een soortgelijke rol speelde in Quentin Tarantino's Inglourious Basterds.

Eind september 2013 gingen de opnames van de film van start, een proces dat niet helemaal zonder problemen verliep. Op 15 oktober raakte bijvoorbeeld een stuntman gewond tijdens oefeningen voor een scène. Zijn schouder werd doorboord door een bajonet, waarop hij naar het ziekenhuis moest. Nog zo'n ongeluk vond plaats in november.

Toen zorgde de film voor controverse in het Verenigd Koninkrijk. Figuranten waren voor bepaalde scènes gekleed in nazi-uniformen, maar die dag was het Remembrance Day, waarop de Gemenebest de slachtoffers van alle oorlogen en gewapende conflicten sinds de Eerste Wereldoorlog herdenkt. Daarna verliepen de zaken een stuk vlekkelozer en was de film klaar met de opnames. Een jaar later komt deze dus eindelijk uit in de bioscopen, na op een aantal festivals gedraaid te hebben.

Eerste reacties

De recensies van Fury zijn, blijkens de score op RottenTomatoes, positief. 144 recensies werden geteld en daarvan was volgens de site 81 procent positief. Er wordt vooral geschreven dat het acteerwerk sterk is en dat Fury een passend ruwe verbeelding van de gruwelen van oorlog is. Helemaal voldoen aan zijn hogere ambities doet de film echter niet.

Box office prestaties

Het openingsweekend in de Verenigde Staten van Fury was net iets minder goed dan voorspeld werd. Experts dachten dat de film zo'n 25 miljoen dollar zou verdienen, maar de verdiensten kwamen uiteindelijk neer op zo'n 23,5 miljoen dollar. Daarmee was de film de best verdienende productie van de week en lijkt het erop dat de film wel ongeveer aan de voorspelde totale opbrengsten zal voldoen. In de Verenigde Staten wordt een totale opbrengst van 93 miljoen dollar verwacht.

In Nederland deden eerdere, soortgelijke films met Pitt erin het vrijwel allemaal goed in de bioscoop. Zo was Inglourious Basterds goed voor een opbrengst van maar liefst 4,67 miljoen euro in Nederland. Ook wat recentere films, zoals World War Z (2,74 miljoen euro), deden het goed. De verwachting is dus dat Pitt niet teleur gaat stellen in Nederland en uiteindelijk goed zal zijn voor een totale verdienste van tussen de twee en drie miljoen euro.

Trivia

Shia LaBeouf zou een van zijn tanden hebben laten uittrekken om meer in zijn rol te komen. De acteur zou tijdens de opnames ook geweigerd hebben te douchen en zich bewust met een mes in zijn gezicht gesneden hebben.Fury is de eerste Tweede Wereldoorlog film ooit die gebruik maakt van een echte Tiger I tank. Sterker nog, de tank die gebruikt werd, is de enige volledig functionerende Tiger tank in de hele wereld.

•

•


•


NieuwsFilm

meest populair