De beste films van Mike Nichols

Tien van de beste films van overleden regisseur Mike Nichols.

Mike Nichols was een veelzijdig regisseur met een oeuvre vol uiteenlopende films. Hier een overzicht van een aantal van zijn beste.

1. The Graduate
De bekendste film van Mike Nichols is waarschijnlijk The Graduate. Deze film lanceerde Dustin Hoffman als leading man en het succes werd enkel geëvenaard door de populariteit van de soundtrack van Simon & Garfunkel. Leuk detail is dat Hoffman improviseerde op het moment dat hij in de hotelkamer de borst grijpt van Anne Bancroft (Mrs Robinson). Nichols moest daarop lachen, waarop Hoffman ook in de lach schoot. Hij draaide zich daarom om, liep naar de muur en bonkte daartegen met zijn hoofd om op te houden met lachen. Nichols vond het eindresultaat zo goed, dat dit is wat je in de film ziet.

2. Who' s Afraid of Virginia Woolf
Dit emotionele drama vormde het filmregiedebuut voor Nichols en werd de eerste film die bij de Academy Awards werd genomineerd in elke categorie waar het voor in aanmerking kwam. Nichols won niet voor de regie, maar kreeg de Oscar een jaar later wel voor The Graduate.

3. Closer
Relationeel drama met een vierhoeksverhouding tussen Julia Roberts, Clive Owen, Natalie Portman en Jude Law. De vier hoofdpersonen lijken niet te weten wat ze willen, maar verwoorden hun onvrede en zoek naar liefde op een prachtige manier door middel van heftige dialogen. Geen vrolijke film, maar wel een vol steengoede acteerprestaties en een geweldige soundtrack.

4. Working Girl
Working Girl was indertijd (1988) een enorme hit, maar is een van Nichols vergeten successen. Hierin speelt Melanie Griffith als de ambitieuze Tess McGill de beste rol van haar carrière tegenover Harrison Ford en Sigourney Weaver. Alleen al de moeite waard, omdat het zo een treffend tijdsbeeld geeft van de eighties.

5. Primary Colors
Deze film is duidelijk (losjes) gebaseerd op de affaire van President Clinton met ' that woman'. Een goede rol van John Travolta als gouverneur die iets teveel van vrouwen houdt en Emma Thompson als zijn echtgenote die hem door dik en dun steunt.

6. Charlie Wilson' s War
Charlie Wilson is een Amerikaans congreslid. Hij heeft een reputatie als rokkenjager en dronkelap, maar weet als geen ander het politieke spel te spelen. Deze onderhoudende satire zit vol bekende gezichten zoals Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman en Julia Roberts. Het zou de laatste film van Nichols blijken te zijn. Hij regisseerde hierna nog wel voor het toneel en won daar in 2012 nog een Tony Award voor.

7. Wolf
Jack Nicholson verandert in deze geslaagde horror in een weerwolf, na gebeten te worden door een wolf. Nichols wilde dat tegenspeler Michelle Pfeiffer voor de laatste scènes een rood jasje zou dragen, maar zij weigerde omdat ze dacht dat dit de geloofwaardigheid van de film zou aantasten. Voor de rol van Charlotte (gespeeld door Kate Nelligan) overwoog Nichols eerst Mia Farrow, maar er werd besloten dat zij een te controversiële keuze zou vormen aangezien het schandaal rond Woody Allen en Soon-Yi op dat moment (1994) op zijn hoogtepunt was.

8. The Birdcage
Robin Williams maakt deze komedie over een homoseksueel echtpaar, dat gaat proberen te doen alsof ze hetero zijn wanneer de zoon van een van hun gaat trouwen. Nichols kreeg hiervoor een schouderklopje van homorechtenorganisatie GLAD, omdat de homoseksuele personages in de film als echte personen werden neergezet in plaats van eendimensionale typetjes.

9. Postcards from the Edge
De tweede samenwerking tussen Meryl Streep en Nichols vormde hun beste. Streep speelt een actrice die na een tijdje in rehab te hebben gezeten tijdelijk bij haar moeder moet inwonen om haar leven op een rijtje te krijgen. Niet echt ideaal aangezien haar moeder vroeger een ster was en graag in het middelpunt van de belangstelling staat, vaak ten koste van haar dochter. Streep is (zoals altijd) goed, maar Shirley MacLain steelt de show als de theatrale moeder. Het scenario werd geschreven door Carrie Fisher, die zich hiervoor liet inspireren door haar eigen relatie met haar moeder Debbie Reynolds.

10. Catch-22
Last but not least is deze film met Alan Arkin als bommenwerper die probeert zich tijdens de Tweede Wereldoorlog gek te laten verklaren, zodat hij geen vliegmissies meer hoeft te ondernemen. Een geweldige verfilming van het gelijknamige boek.

Mike Nichols overleed woensdag 19 november op 83-jarige leeftijd.



NieuwsFilm

meest populair