Meer 'Lord of the Rings'-films op komst?

Ian McKellen gelooft van wel.

De promotiecampagne van The Hobbit: The Battle of the Five Armies is vrij helder: de zesde Midden-Aarde film van regisseur Peter Jackson zou de laatste zijn. Maar als we Ian McKellen, die zesmaal de rol van Gandalf speelde, moeten geloven, zal dat toch niet het geval zijn.

Volgens de acteur is de kans groot dat er nog eens teruggekeerd wordt naar de wereld van schrijver J.R.R. Tolkien. Tijdens de première van de film in Londen vertelde hij: ”Peter vertelde me in 2001 dat we het einde bereikt hadden, dat het helemaal voorbij was.” Maar: ”hier staan we weer, dertien jaar later. Dus ik geloof niet dat dit perse het einde van de reis moet zijn.”

Maar regisseur Jackson besloot gisteren de geruchten snel neer te schieten. ”Het is een juridisch ding. De erfgenamen van Tolkien hebben de rechten in handen. The Hobbit en de Lord of the Rings waren door Professor Tolkien verkocht, eind jaren zestig,” aldus Jackson. ”Maar dat zijn de enige twee werken van hem die verkocht zijn. Dus zonder de medewerking van de Tolkiens, zullen er niet meer films komen.”

Ondanks dat McKellen alleen maar speculeert en Jackson zijn verhaal neerschiet, lijkt de kans groot dat er inderdaad ooit nog eens een filmreeks gemaakt wordt die zich in Midden-Aarde afspeelt. Zoals al uit de woorden van Jackson blijkt, is er nog veel materiaal om te verfilmen. Zo zouden de makers zich kunnen wenden tot de Silmarillion.

De bemoeilijkende factor in dit alles is vooral Tolkiens zoon Christopher, die niet blij is met de verfilmingen die gemaakt zijn van zijn vaders boeken. Hij vindt ze teveel blockbusters en te weinig van de thematiek behandelen en heeft al meermaals laten weten niet de rechten te willen verkopen. Toch zullen de filmstudio’s er waarschijnlijk alles aan doen hem over te halen, er toch films van te mogen maken. Tot nu toe werd er bijna vijf miljard dollar verdiend met slechts vijf films en dus lijkt het niet onwaarschijnlijk dat er uiteindelijk meer films gemaakt worden.



NieuwsFilm

meest populair