Alfred Hitchcock seizoen op de BBC

Onder meer Notorious, Spellbound en Rope te zien op de Britse zender.

Rond de feestdagen pakt de BBC vaak uit met mooie klassiekers en deze week is dat zeker het geval. Dit jaar hebben ze op BBC2 een heel programma van Alfred Hitchcock films. Zo was afgelopen week I Confess te zien en staan komende week elke dag op oudejaarsavond na rond middernacht een van de films van The Master of Suspense op het programma.

Maandag 29 december en dinsdag 30 december staan met Notorious en Spellbound twee van de films met Ingrid Bergman als 'Hitchcock blonde' op het programma. Met name Notorious is zeker de moeite waard om voor op te blijven (de film begint om 01.00 's morgens), want het behoort tot de beste films die Hitchcock gedurende zijn lange carrière maakte. Hierin speelt Bergman de dochter van een opgepakte Duitse spion, die Grant ontmoet op een feestje. De vonk slaat over, maar hij werkt voor de CIA en vraagt haar mee te werken aan een gevaarlijke opdracht. Dit houdt in, dat ze het moet aanleggen met een andere vent om zo achter informatie te komen.

Een van de bekendste scènes vormt die waarin Cary Grant en Ingrid Bergman elkaar gedurende 2,5 minuut zoenen. In die tijd mocht er volgens de kuisheidsregels waar films aan moesten voldoen niet zolang gezoend worden. Daarom liet Hitchcock de scene elke drie seconden onderbreken. Zo kreeg hij het door de censuur heen, omdat het in feite een lange reeks van korte zoenscènes waren.

Ook Rope en Frenzy zijn deze week te zien.



NieuwsFilm

meest populair