Zweedse actrice Anita Ekberg overleden

Werd wereldberoemd door de fonteinscène in Federico Fellini's La Dolce Vita.

De Zweedse actrice Anita Ekberg, die een eeuwige plek verwierf in de filmgeschiedenis met haar fonteinscène in Federico Fellini's La Dolce Vita, is op 83-jarige leeftijd overleden. De actrice was al een tijd ziek, berichtte People, en overleed in Italië.

Anita Ekberg werd als Kerstin Anita Marianne Ekberg geboren in het Zweedse Malmö. Op haar twintigste werd ze gekroond tot Miss Zweden en deed ze in Atlantic City mee aan de Miss Universe verkiezing. Ze won er niet, maar kreeg wel een filmcontract in Hollywood. In 1956 ontving ze de Golden Globe voor meest veelbelovende nieuwkomer en speelde ze rollen als femme fatale tegenover een aantal van de meest populaire leading men van Hollywood zoals Frank Sinatra en John Wayne. Toch was het de rol in Federico Fellini's La Dolce Vita die haar een ster maakte. De scène waarin ze in een strapless jurk door de Trevi fontein waadt, is een van de meest iconische uit de filmgeschiedenis. Het filmen in Italië beviel haar zo goed, dat ze er bleef wonen. Ze maakte daarna nog een twintigtal films. Deze waren echter niet spraakmakend. Met Federico Fellini maakte ze nog twee films; I clowns in 1972 en Intervista in 1986.

Op persoonlijk vlak zou ze affaires hebben gehad met veel bekende filmsterren zoals Frank Sinatra, Errol Flynn, Tyrone Power en Yul Brynner. Ze trouwde tweemaal. Eerst met de Britse acteur Anthony Steel van 1956 tot 1959 en vervolgens met de Amerikaanse acteur Rik van Nutter van 1963 tot 1975.



NieuwsFilm

meest populair