Egyptische actrice Faten Hamama overleden

Icoon van de Arabische cinema overleed op 83-jarige leeftijd.

Faten Hamama, een van de bekendste Egyptische actrices en een icoon in de wereld van de Arabische cinema is overleden op 17 januari op 83-jarige leeftijd. De actrice speelde haar eerste rol op het witte doek al als kind en maakte daarna meer dan honderd films.

Haar doorbraak in de Arabische wereld kwam op 15- jarige leeftijd met het melodrama Malak al-Rahma van Youssef Wahbi. Het jaar erop maakte ze nog drie films met Wahbi, die haar populariteit bevestigden. Met de jaren vijftig brak de gouden tijd aan voor de Egyptische cinema, waar Hamama ook een groot aandeel in had. Ze speelde in 1952 de hoofdrol in Lak Yawm Ya Zalem en in 1954 in Sira' Fi Al-Wadi, die beiden werden genomineerd voor de Prix International op het Cannes Filmfestival. Hamama maakte zelf ook de overstap naar Hollywood met de misdaadfilm Cairo tegenover George Sanders.

De actrice met de bijnaam Lady of the Arabic Screen trouwde in 1955 met acteur Omar Sharif. Gedurende hun twintig jaar durende huwelijk maakten de twee vele films samen en waren ze een van de meest bekende koppels uit de filmwereld. Zo speelden ze onder meer in de film River of Love, gebaseerd op Anna Karenina. Ondanks hun scheiding in 1974 noemde Sharif haar later zijn enige echte liefde.

In haar latere jaren maakte Hamama minder films. Rollen die ze koos, hadden vaak een boodschap waarin rechten voor vrouwen en sociaal onrecht centraal stonden.



NieuwsFilm

meest populair