Algemeen

Streamingdiensten evenaren omzet 'fysieke markt'

De NVPI vindt dat het downloadverbod strikter gehandhaafd moet worden.

door Koen Friederichs op 29.01.2015 om 14:09 in Algemeen
De dalende verkoopcijfers van dvd's en Blu-Ray's in 2014 zijn voor het eerst bijna volledig gecompenseerd door de stijgende populariteit van Video on Demand (VoD). Dat meldde brancheorganisatie NVPI afgelopen woensdag op basis van cijfers van onderzoeksbureau GfK.

In 2014 zagen we de dalende verkoopcijfers van dvd's en Blu-Rays verder doorzetten. In totaal leverde deze 'fysieke markt' nog 129,3 miljoen euro op, 23 procent minder dan in 2013.

De VoD-markt heeft in 2014 de opbrengsten van de fysieke markt geëvenaard. De digitale markt zag in 2014 een groei van 36,7 procent, resulterend in een jaaromzet van 121 miljoen euro. De NVPI verklaart deze tendens door het groeiende aanbod van legale alternatieven (bijv. Netflix en Videoland) die zijn ontstaan naast de mogelijkheid om illegaal te downloaden. De brancheorganisatie van de entertainmentindustrie verwacht dat de fysieke markt in 2015 minder snel zal krimpen. De sterke krimp in 2014 wordt onder andere toegeschreven aan de teloorgang van Free Record Shop.

Ten slotte roept de NVPI de Nederlandse overheid op om het downloadverbod strikter te handhaven. De NVPI geeft wel toe dat ook voorlichting aan consumenten daarbij een belangrijke rol moet spelen.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Porter

Avatar

Dus de stijging van streaming is hoger dan de daling van fysieke content.
Oftewel er word meer legaal gekeken.

Wat is dan de reden om illegaal downloaden harder aan te pakken precies?

meanrat

Avatar

Voorlichting m'n r***. Ik weet alles al en heb een keer geprobeerd te downloaden via legale bron. Huilen met de pet op. Geen full-hd (terwijl dat wel zo verkocht werd) en alleen afspeelbaar op mijn laptop op bepaalde software. Als je zo gebonden bent aan software en apparatuur als je download, dan verliest de legale download het gewoon nog steeds van de illegale bronnen.

Voorlichting hebben 'wij' niet nodig. Wel een degelijke dienst die vergelijkbaar is met ThePiratebay, maar dan netjes, betaald en zonder pornoadvertenties.

geertvdheide

Avatar

Porter "Dus de stijging van streaming is hoger dan de daling van fysieke content.
Oftewel er word meer legaal gekeken.

Wat is dan de reden om illegaal downloaden harder aan te pakken precies?"

Omdat ze graag nog meer geld zouden verdienen. De industrie lijkt te willen geloven dat elke download gelijk staat aan een gemiste verkoop, en vanuit dat waanbeeld lijkt het alsof zij een hoop geld mislopen. Ze lopen ook wel geld mis per saldo, maar lang en lang niet zoveel als ze beweren.

De volgende stappen zouden volgens mij moeten zijn:

1. De streaming-diensten zouden veel meer content moeten gaan aanbieden, en ook recentere content. En natuurlijk in 1080p en waar voorhanden 4K.

2. Meer overgaan van betalen per gestreamde film naar een abonnement voor onbeperkt kijken (à la Netflix).

3. Het aantal streaming-diensten sterk terugbrengen en meer samenwerking tussen de contentmakers / -aanbieders. Het is nu veel te versplinterd, en consumenten willen niet meerdere diensten combineren (is duurder en minder makkelijk). Net zolang totdat er een heel klein aantal diensten over is, waar dan alles te vinden is wat kijkers willen zien.

4. Gelijktijdige releases wereldwijd. Nu wordt piraterij in de hand gewerkt omdat een film soms al uit is op bluray in de VS, terwijl hij hier nog niet eens in de bios draait. Gelukkig is een deel van de releases nu al wereldwijd tegelijk, en de effecten daarvan zijn positief.

5. Kortere wachttijd tussen bioscoop en streaming, met uiteindelijk een gelijktijdige release op beide. Mensen zouden naar de bios moeten gaan omdat het een gezellig uitje is, en vanwege de unieke ervaring van het grote scherm, goed geluid en samen kijken. Niet omdat een film alleen maar in de bios te zien is. Die exclusiviteit is klantonvriendelijk, inflexibel en werkt piraterij in de hand.

Al deze ontwikkelingen samen zouden volgens mij zorgen voor een veel beter klimaat voor film en tv. Mensen zullen veel minder snel naar piraterij grijpen als de legale alternatieven een hoger niveau van dienstverlening en een groter aanbod bereiken. Een deel van de downloaders zal altijd illegaal blijven downloaden, maar een groter deel is volgens mij prima te porren voor de legale alternatieven, zodra die een vergelijkbaar niveau en een nette prijs neerzetten.

DVD en Bluray zal uiteindelijk alleen nog voor de verzamelaars relevant zijn, en om eens een cadeau te geven misschien. Ik hoop dat er nog lang opties zullen bestaan voor wie graag een fysieke schijf bezit, maar persoonlijk koop ik ze al vele jaren niet meer.

jaime91

Avatar

geertvdheide "......"Ik ben het helemaal met je eens. Maar ik zie dat niet snel gebeuren. Ik vrees dat ze downloaden steeds harder gaan aanpakken, en dat er verder weinig zal veranderen. Ja misschien zal Netflix in de toekomst sneller aan content kunnen komen, dat zal nog wel gaan veranderen. Als je bijv kijkt naar Better Call Saul wat weliswaar een Netflix exclusive is volgens mij, die verschijnt een dag na de US release al op de Nederlandse Netflix. Daarnaast zijn er af en toe wel vaker nieuwe films te vinden. Hopelijk naarmate Netflix steeds groter wordt gaat daar verandering in komen.

Ik vind het trouwens wel vreemd dat er ook zo'n verschil zit in de US Netflix en de Europese. Is dat niet 1 groot bedrijf? Waarom biedt Netflix niet wereldwijd dezelfde content aan? Heeft dat iets met rechten te maken? Dat het wel in de US aangeboden mag worden maar (nog) niet in Europa. Wat is dat voor een onzin?

Maar wat jij zegt dat al die on demand diensten als NL Ziet, Netflix etc samen zouden moeten werken dat gaat denk ik (als het al ooit gebeurt) nog jaren duren. Dat zijn concurrenten van elkaar. Misschien een rare vergelijking, maar als je kijkt naar de consolemarkt, daar zul je ook nooit zien dat Microsoft en Sony elkaar de hand schudden en samen gaan werken. Ik kan er helemaal naast zitten, maar zo zie ik het.

Nogmaals je hebt helemaal gelijk. En het zou fantastisch zijn als dat allemaal ooit zal gebeuren. Maar op de een of andere manier, staren die mensen zich blind op het downloaden en dat zo snel mogelijk proberen te verbieden en te bannen. Dan dat ze eens naar zichzelf kijken om te zien waarom mensen überhaupt downloaden. Ik zie daar echt geen verandering in komen, jij wel?

geertvdheide

Avatar

jaime91 "..."

Ik zie de film- en tv-wereld ook niet zo snel veranderen inderdaad. Ze staan bekend als een branche die verandering juist wil tegengaan en ze denken alleen maar in restrictie en blokkering, in plaats van openheid, innovatie en samenwerking. Dus helemaal eens met je realistische blik hierop.

Ik ben er van overtuigd dat de veranderingen die ik suggereerde uiteindelijk ook voor de industrie zelf positief uit zullen pakken. Maar zolang zij dat zelf niet inzien, zal het moeizaam blijven. Misschien dat een partij als Netflix dusdanig het goede voorbeeld kan geven, dat anderen zich er mondjesmaat bij aansluiten of hun voorbeeld gaan volgen. Vooral als Netflix miljardenwinsten gaat noteren, zullen de hoge piefen in dit wereldje daar aandacht voor gaan krijgen. Maar de komende jaren zullen alle zenders en producenten vooral hun eigen ding blijven doen, helaas.

De producenten van film en tv zijn inderdaad onderlinge concurrenten, maar qua distributie zouden ze alsnog kunnen samenwerken. Vergelijkbaar met Steam voor games, waar vele uitgevers en ontwikkelaars via één kanaal hun producten aan de man brengen. Heel vreemd is dat niet, ware het niet dat deze branche alleen het eigen eilandje wil beschermen, zonder daarbij te kijken naar veranderende wensen en gewoonten van de kijker.

Wat betreft het Netflix-aanbod in verschillende landen: Dit heeft inderdaad alles te maken met distributierechten. Die moeten gekocht worden per land, en soms zijn die rechten voor een bepaalde film al exclusief vergeven aan één partij, waardoor anderen 'm niet meer kunnen vertonen (of later pas). Een typisch voorbeeld van dat restrictieve denken in de branche. Het lijkt voordelig voor hen, maar het is het - naar mijn mening - niet.

jaime91

Avatar

geertvdheide "...."


Thanks voor je uitleg. Hopelijk gaat er dan ooit een moment komen dat al die on demand diensten samen gaan werken. Ik vraag me dan wel af hoe, jij zegt dat er inderdaad steam is voor games maar als er zoiets voor films/series moet komen moet er dus nog een dienst bijkomen. Want als je nu al ziet dat RTL ook weer met een eigen on demand dienst komt terwijl je hun programma's ook al kunt kijken met een abbo op NL Ziet zie ik het niet gebeuren dat RTL gaat zeggen we schaffen het allemaal af en gaan het aanbieden op Netflix of op weer een andere dienst. Netflix gaat zeer zeker zijn content niet afstaan, waarom zouden ze? Dus wie zal de eerste stap zetten? Dat is de grote vraag. Naarmate er maar nieuwe on demand diensten blijven ontstaan wordt het alleen maar lastiger naar mijn idee dat ze ooit 1 geheel zullen gaan vormen.

Het is gewoon heel triest hoe dat allemaal werkt en geregeld is. Maar de wereld draait nu eenmaal om geld. En inderdaad iedereen vecht voor het zijne. Al is het nog maar zo'n beetje, ze zullen er inderdaad nogmaals alles aan doen om zelfs dat beetje wat ze mislopen binnen te halen. Geld komt eerst en pas later komt de consument.

Papandreas

Avatar

90% van de films is mij geen 15 euro waard dus ga je streamen. Mockingjay part 1 wil ik graag zien maar ga daar zijn echt geen geld aan uit geven. En zo denken veel mensen.

Terecht punt dat ze zichzelf rijk rekenen. Niet elke download zou een verkoop zijn. Ik denk dat je een 50/1 verhouding of zelfs hoger kan aanhouden. Elke 50 downloads zou 1 sale zijn.

Zolang het aanbod zwak blijft qua keus, kwaliteit en snelheid waarmee iets beschikbaar is zal de illegale weg altijd de voorkeur houden.

Ik vind films via Netflix nog echt zwaar onder de maat. LOTR is de eerste te zien maar 2 & 3 niet en zo zijn er meer voorbeelden. De nieuwste film die er op staat is volgens mij Planes....dus...

Vleeshaak

Avatar

Papandreas "De nieuwste film die er op staat is volgens mij Planes....dus..."


Er staan ook al films uit 2014 op. o.a. Captain America: The Winter Soldier, Muppets Most Wanted....dus... :P

Toegegeven, het nieuwst van het nieuwste staat er niet meteen op, maar dat ligt meer aan de vastgeroeste filmwereld dan aan Netflix. En voor die 8/9 euro per maand krijg je heel wat waar voor je geld.

Ik snap trouwens wel dat de fysieke verkopen achteruit rennen. Probeer nog maar eens een winkel te vinden die meer dan 50 films op voorraad heeft.

eltorro

Avatar

Ze blijven zeuren...
Ik blader netflix niet voor de leukigheid door. Ik wil gewoon een bepaalde film en bied netflix hem aan dan kijk ik hem op netflix, maar bied alleen piratebay hem aan dan download ik hem. En laat de Nederlandse Netflix nou net een te kleine aanbod hebben. Dus ik hoop dat netflix niet te sterk doorzet op het blokkeren van de buitenlandse Netflix. Want dan houd het natuurlijk wel een keer op.

meanrat "Voorlichting m'n r***. Ik weet alles al en heb een keer geprobeerd te downloaden via legale bron. Huilen met de pet op. Geen full-hd (terwijl dat wel zo verkocht werd) en alleen afspeelbaar op mijn laptop op bepaalde software. Als je zo gebonden bent aan software en apparatuur als je download, dan verliest de legale download het gewoon nog steeds van de illegale bronnen.

Voorlichting hebben 'wij' niet nodig. Wel een degelijke dienst die vergelijkbaar is met ThePiratebay, maar dan netjes, betaald en zonder pornoadvertenties."

Addblock blokkeerd bijna al het troep.

kaedir

Avatar

Ik zag een grafiek op Nu.nl en wat mij opviel is dat Blu-ray nooit echt van de grond is gekomen.

Maar goed Netflix of anders illegale bronnen. Ik ga niet betalen voor dvd of blu-ray heb er sowieso geen plek voor.

NieuwsFilm

meest populair