Gouden Kalveren niet meer door jury uitgereikt

Nederlands Filmfestival zal overstappen op een academymodel.

Het Nederlands Film Festival gaat de Gouden Kalveren vanaf dit jaar laten kiezen door professionals in filmvakgroepen in plaats van door een jury. Hiermee hoopt het te concurreren met prijsuitreikingen als de Oscars en de BAFTA's, aldus de Volkskrant.

Tot nu toe waren de leden van de Dutch Academy For Film samen en eerdere winnaars van het NFF en andere festivals van hetzelfde niveau verantwoordelijk voor de toekenning van de prijzen. Vanaf 2015 zullen ze professionals voor de vakgroepen selecteren op basis van hun kennis en ervaring en zo overstappen op een academymodel. Deze vakgroepen zullen eerst de nominaties kiezen en vervolgens voor de finale keuze daarbinnen een winnaar bepalen.

Het betekent een verandering in de mogelijke winnaars van de Gouden Kalveren. Tot nu toe kon een film, die in première ging op het NFF een Gouden Kalf winnen. Binnen dit nieuwe model zullen de vakgroepen de films eerder moeten zien dan de start van het NFF om nominaties te kunnen bepalen.

Vooralsnog zullen alleen de categorieën speelfilm en lange documentaire door het academymodel bepaald worden. De andere Gouden Kalveren worden in 2015 nog door de jury bepaald.



NieuwsFilm

meest populair