Arthouse

Film noir- actrice Lizabeth Scott overleden

Overleed op 92- jarige leeftijd in LA.

door Michelle Iwema op 07.02.2015 om 09:54 in Arthouse
Actrice Lizabeth Scott, bekend van rollen in tal van noirs in de jaren veertig en vijftig, is op 31 januari overleden op 92- jarige leeftijd, aldus de New York Times. Het Cedars-Sinai ziekenhuis in LA bevestigde de dood van de actrice, maar het is niet bekend wat de doodsoorzaak was.

Scott werd ontdekt door producent Hal B. Wallis van de Paramount Filmstudio toen ze op Broadway speelde in The Skin of Our Teeth. Na het tekenen van een contract werd Scott gelanceerd in de jaren veertig als een nieuwe Lauren Bacall of Veronica Lake. Ze kreeg rollen in films als Dead Reckoning (haar doorbraak), The Strange Love of Martha Ivers en Pitfall en speelde tegenover acteurs als Robert Mitchum, Humphrey Bogart, Kirk Douglas en Burt Lancaster. In de meeste films zette ze een typische femme fatale neer; iemand die blond en sensueel was en hiermee gevaarlijk voor de mannen die ze wist te verleiden, maar die daaronder ook een hart had.

De film noir- carrière van Scott spande eigenlijk maar tien jaar. In de jaren vijftig werd de noir minder populair en maakte ze meer melodrama's, die niet zo' n succes hadden. In 1954 leed haar carrière ernstige schade, toen er in het roddelblad Confidential werd geïnsinueerd dat ze lesbisch was. Scott begon in 1955 een rechtszaak tegen het blad waarbij ze 2.5 miljoen dollar schadevergoeding eiste. Dit werd buiten de rechtszaal afgehandeld en hoeveel Scott kreeg werd niet naar buiten gebracht.

Maar Scott kwam niet meer terug van het schandaal. Ze maakte in de jaren vijftig nog twee onsuccesvolle films en stopte er daarna mee. Ze was op tv wel eens te zien in dramaseries en deed werk voor de radio. In 1972 maakte ze haar laatste film Pulp met Michael Caine en Mickey Rooney. De laatste decennia van haar leven was ze uiterst privé en gaf ze liever geen interviews.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair