Algemeen

Neill Blomkamps 'Chappie' stelt teleur

En Vince Vaughn flopt met Unfinished Business

door Bram de Groot op 09.03.2015 om 11:33 in Algemeen
Ondanks dat Alien 5-regisseur Neill Blomkamp afgelopen weken de headlines wist te halen, laat zijn nieuwste film Chappie (RT = 30%, IMDb = 7,4) geen indrukwekkende resultaten zien. De wisselend ontvangen sci-fi actiefilm kwam niet verder dan zo'n $13,3 miljoen tijdens het Noord-Amerikaanse openingsweekend. De studio mag van geluk spreken dat de productie van de film niet meer kostte dan zo'n $50 miljoen.

De tweede plek kwam in handen van Glenn Ficarra en John Requa's Focus, waarin de hoofdrollen zijn voor Will Smith en Margot Robbie. De actiekomedie belandde als enige andere film in de dubbele cijfers: $10,0 miljoen. De top 3 is compleet met een tweede nieuwkomer, de dramedy The Second Best Exotic Marigold Hotel (RT = 65%, IMDb = 6,9). Het $10 miljoen kostende vervolg noteerde een redelijke $8,6 miljoen en staat daardoor op een wereldwijde tussenstand van $29,6 miljoen. Het eerste deel uit 2012 kwam tot $136,8 miljoen.

Op de vierde plek staat Matthew Vaughns Kingsman: The Secret Service met een prima $8,3 miljoen. Het staat nu op bijna $100 miljoen in de States en wereldwijd nadert de $250 miljoen. Een plekje lager staat de animatietopper The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water met 7,0 miljoen. Wereldwijd staat de film op $259,4 miljoen. Plaats 6 is voor de kraker Fifty Shades of Grey. De boekverfilming kwam tot $5,6 miljoen en kijkt tegen een mondiale score aan van maar liefst $527,7 miljoen.

De plaatsen 7 en 9 zijn voor het sportdrama McFarland, USA, low budget horrorfilm The Lazarus Effect en de komedie The DUFF. De hekkensluiter is een derde nieuwkomer, namelijk de komedie Unfinished Business (RT = 13%, IMDb = 5,1) met onder meer Dave Franco, Sienna Miller en Vince Vaughn. De $35 miljoen kostende film noteerde slechts $4,6 miljoen en mag zich nu al een flop noemen.

Volgend weekend verwelkomt de Noord-Amerikaanse Box Office Top 10 hoogstwaarschijnlijk twee nieuwe releases met de sprookjesfilm Cinderella en de actiethriller Run All Night.
1. (N)Chappie $13,300,000 $13,300,000 $49 draaittrailer 2. (1)Focus $10,020,000 $34,573,000 $50 draaittrailer 3. (N)The Second Best Exotic Marigold Hotel $8,600,000 $8,600,000 $10 19-03-15trailer 4. (2)Kingsman: The Secret Service $8,300,000 $98,028,000 $81 draaittrailer 5. (3)The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water $7,000,000 $148,993,000 $74 draaittrailer 6. (4)Fifty Shades of Grey $5,604,000 $156,448,000 $40 draaittrailer 7. (6)McFarland, USA $5,318,000 $29,426,000 $17 onbekendtrailer 8. (5)The Lazarus Effect $5,100,000 $17,400,000 $3,3 onbekendtrailer 9. (8)The DUFF $4,850,000 $26,116,000 $8,5 onbekendtrailer 10. (N)Unfinished Business $4,800,000 $4,800,000 $35 13-08-15trailer
DW VW Film OpbrengstTotale opbrengstBudget*Release NL Trailer


25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Dimix

Avatar

527 miljoen voor fifty shades ... sex sells neem ik aan

YOLO

Avatar

Mag ik al veronderstellen dat Kingsman: The Secret Service een hit is, of is het nog te vroeg om dat te zeggen.

Dit naar aanleiding dat Matthew Vaughn bereid om een vervolg te maken, maar dan moet de film wel een hit zijn (en geen flop zoals Jupiter Ascending).

SunChaser

Avatar

Stelt teleur is een understatement. Het is n flop en terecht ook, wat is deze film slecht , acteerwerk is kut, zelfs van Jackman. Weaver is 4 minuten in beeld. Die Antwoord, schoolklasnivo, Chappie is kinderachtifg, verhaal cliché

Blomkamp is de nieuwe wachoski

Ed Crane

Avatar

SunChaser "Stelt teleur is een understatement. Het is n flop en terecht ook, wat is deze film slecht , acteerwerk is kut, zelfs van Jackman. Weaver is 4 minuten in beeld. Die Antwoord, schoolklasnivo, Chappie is kinderachtifg, verhaal cliché

Blomkamp is de nieuwe wachoski"


Of de film een flop is is nog te vroeg om te kunnen zeggen.

SilentF0rce

Avatar

SunChaser "Stelt teleur is een understatement. Het is n flop en terecht ook, wat is deze film slecht , acteerwerk is kut, zelfs van Jackman. Weaver is 4 minuten in beeld. Die Antwoord, schoolklasnivo, Chappie is kinderachtifg, verhaal cliché

Blomkamp is de nieuwe wachoski"


Ik vond het anders een geweldige film met leuke personages, een goed uitgedacht plot en een toffe omgeving. Die gasten van Die Antwoord vind ik best goed gecast, hoewel ze niet geweldig acteren.

jaime91

Avatar

Dimix "527 miljoen voor fifty shades ... sex sells neem ik aan"


Ach daar zal het niet aan liggen. Integendeel want juist door die R-Rating lopen ze wat inkomsten mis al merken ze daar natuurlijk geen reet van. Het is gewoon die rage van het boek. Om de een of andere reden had iedereen het ineens over 50 tinten grijs, terwijl het volgens mij ook ontzettend slecht geschreven is en het lijkt me sterk dat het het eerste boek ooit is wat over sex en BDSM gaat.

Maar om de een of andere reden spreekt het heel veel vrouwen aan. Maar ik denk dat dat voor iedere hype geld. Wat de exacte reden daarvoor is, is gewoon niet uit te leggen. En de studio springt daar slim op in. Maar inderdaad ie opbrengsten zijn echt bizar. Ik vraag me af, hoe de sequels het gaan doen, aangezien veel van de reacties negatief zijn.

De opbrengsten van Chappie vind ik opvallend. Ik heb de film nog niet gezien, dus ik kan niet zeggen of het terecht is of niet. Maar misschien zijn mensen de typische Blomkamp film een beetje beu ofzo. Elysium en District 9 hebben het beide goed gedaan, dus misschien is dit ook wel een hint dat Blomkamp nu echt iets anders moet gaan doen.

En gelukkig doet hij dat ook met de nieuwe Alien. Waar ik ongeacht of Chappie goed is of niet nog steeds vertrouwen in heb.

FilmMaster

Avatar

Het publiek lijkt Chappie beter te vinden dan de recensenten.
Heb de film zelf niet gezien, ben wel benieuwd.

StarWars2015

Avatar

Wat in veel reviews ook naar voren komt is dat de trailer een ander beeld heeft geschetst dan dat de film uiteindelijk is geworden. Op basis daarvan gaan veel recensenten dus met een ander idee de film in,om het vervolgens af te kraken omdat het niet zou voldoen aan hun verwachting.

Hogader

Avatar

Een grote teleurstelling met 13.3 miljoen is Chappie in mijn ogen niet als je bedenkt dat de producent (Sony) op 15 miljoen had gericht.

Verder snap ik de hoeveelheid negatieve recensies totaal niet (gelukkig doet FilmTotaal daar een keer niet aan mee) en krijg ik het gevoel alsof de merendeel USA recensenten gewoon niet tegen het cultuurverschil kunnen.

Goov25

Avatar

StarWars2015 "Wat in veel reviews ook naar voren komt is dat de trailer een ander beeld heeft geschetst dan dat de film uiteindelijk is geworden. Op basis daarvan gaan veel recensenten dus met een ander idee de film in,om het vervolgens af te kraken omdat het niet zou voldoen aan hun verwachting."


Dat klopt wel inderdaad. Geen actievolle schifi blockbuster, maar een film met meer diepgang en karakterontwikkeling. Waardoor hij voor mij juist beter is, actievolle films zien we genoeg. Niet zonder fouten (waarvan een aantal in andere reacties al te lezen zijn), maar vermakelijk en goed genoeg (het ziet er gelikt uit, film werpt interessante vragen op, en het is een originele insteek) voor 4 van de 5 sterren, wat mij betreft.
Einde is wel erg District 9 - achtig. Dat vond ik jammer.

jaime91

Avatar

Hogader "Een grote teleurstelling met 13.3 miljoen is Chappie in mijn ogen niet als je bedenkt dat de producent (Sony) op 15 miljoen had gericht.

Verder snap ik de hoeveelheid negatieve recensies totaal niet (gelukkig doet FilmTotaal daar een keer niet aan mee) en krijg ik het gevoel alsof de merendeel USA recensenten gewoon niet tegen het cultuurverschil kunnen."


Ik kan me daar wel iets bij voorstellen ondanks dat ik de film nog niet gezien heb. Wat ik over het algemeen hoor is dat Die Antwoord de film overheerst. Ze spelen niet alleen bijna zichzelf ook wordt hun muziek, hun nieuwe album eigenlijk alles van Die Antwoord in de film gepromoot. Dat vind ik persoonlijk ook nergens op slaan. En dat kan storend zijn.

En of ze nou goed acteren of niet, ik kan me wel in de kritiek vinden dat Blomkamp moet stoppen met het casten van zijn favoriete muzikanten. Hij wou eerder Eminem de hoofdrol laten spelen in Elysium. Ondanks dat hij goed was in 8 Mile wil dat nog niet zeggen dat hij meteen een allround acteur is. Goede muzikanten zijn niet direct goede acteurs, ik snap niet waar Blomkamp dat idee vandaan haalt.

benjamin

Avatar

Hogader "En krijg ik het gevoel alsof de merendeel USA recensenten gewoon niet tegen het cultuurverschil kunnen."

StarWars2015 "Op basis daarvan gaan veel recensenten dus met een ander idee de film in,om het vervolgens af te kraken omdat het niet zou voldoen aan hun verwachting."
Waarvan toch de trend om allemaal excuses te gaan zoeken voor slechte recensies of reacties om niet te moeten toegeven dat heel misschien mensen de film ook gewoon zwak vonden?

Jaime91 "Maar misschien zijn mensen de typische Blomkamp film een beetje beu ofzo. Elysium en District 9 hebben het beide goed gedaan, dus misschien is dit ook wel een hint dat Blomkamp nu echt iets anders moet gaan doen. "
De vraag is misschien ook wat Blomkamp nog te bieden heeft - ik krijg de indruk dat hij één heel goed idee had (wat District 9) maar niet direct een even goede opvolger. Misschien zou het handig zijn voor hem eens bijvoorbeeld te proberen eens te kijken of hij niet ergens een idee bij een ander kan vinden waar hij een goede film uit kan halen.

Ed Crane

Avatar

Trend? Da's toch van alle tijden?

Hogader

Avatar

benjamin "Excuus"


Het is niet echt een excuus. Als ik een film zelf briljant vind ga ik bij een negatieve recensie kijken wat de recensent zo slecht vond. Ik ben het echter dan geregeld totaal niet eens met de punten die sommige recensenten aanhalen en in sommige gevallen staat het zelfs haaks op wat ik ervan vond/eruit haaldde.

Op zo'n moment ga ik gewoon speculeren (/discusseren met andere) en kom tot een aanname dat er misschien een specifieke onderliggende reden is waarom de recensenten zo schrijven. Dit kijk ik daarna nog even na bij andere recensies van die persoon en zo wordt die aanname mijn conclusie.

En in het geval van Chappie zie ik geregeld zulk soort verbanden.

Ed Crane

Avatar

benjamin "De vraag is misschien ook wat Blomkamp nog te bieden heeft - ik krijg de indruk dat hij één heel goed idee had (wat District 9) maar niet direct een even goede opvolger. Misschien zou het handig zijn voor hem eens bijvoorbeeld te proberen eens te kijken of hij niet ergens een idee bij een ander kan vinden waar hij een goede film uit kan halen."


Of misschien is District 9 gewoon een beetje overrated en liggen de drie films qua kwaliteit redelijk dicht bij elkaar. Persoonlijk heb ik er niet zoveel problemen mede dat hij drie films achter elkaar maakt die inhoudelijk wat in elkanders verlengde liggen: ze vormen een duidelijk sf-drieluik over het leven in de enorme steden van ontwikkelingslanden/ Zuid-Afrika/ etc.: de eerste over racisme, de tweede over de zogenaamde 'gated community', de derde over ghetto's/ gangsta (of zoiets), wat samen toch een aardige visie geeft, enkele tekortkomingen ten spijt. Het gaat er om of hij na dit drieluik zichzelf weer een beetje opnieuw kan uitvinden. Misschien is Alien 5 een aardige break.

Olrik

Avatar

District 9 en Elysium zijn films die ik graag zie, maar om te zeggen dat het geweldige sciencefiction films zijn? Nee, naar mijn mening zijn ze sterj vermaak, maar niet meer dan dat. Teleurstellend van Chappie.

meanrat

Avatar

Hogader "Een grote teleurstelling met 13.3 miljoen is Chappie in mijn ogen niet als je bedenkt dat de producent (Sony) op 15 miljoen had gericht.

Verder snap ik de hoeveelheid negatieve recensies totaal niet (gelukkig doet FilmTotaal daar een keer niet aan mee) en krijg ik het gevoel alsof de merendeel USA recensenten gewoon niet tegen het cultuurverschil kunnen."


De kritiek op Blomkamps films snap ik zowiezo niet. Ik bedoel, over het algemeen zijn z'n films erg eigenzinnig en heel goed verzorgd. Uniek binnen Hollywood. Kritiek die dan wordt geleverd op bijvoorbeeld Elysium worden dan zo uitvergroot waardoor zijn films afgaande op recensies zelfs slecht lijken. Veel plotgaten die zijn gevonden kunnen makkelijk worden gedicht door even wat langer door te denken. De boodschap van Elysium die te makkelijk is en er te dik bovenop ligt is onderhevig aan elke Hollywoodfilm dus niet per definitie een punt van kritiek. Het gaat erom hoe je het verpakt en dat is bij Blomkamp altijd weer een belevenis en uiterst uniek.

Het valt niet te hopen dat door al die critici de contracten van Blomkamp schaarser worden of dat hij zich meer moet houden aan de wensen van de studio. Laat die man gewoon zijn ding doen asjeblieft!

Ed Crane

Avatar

Ik krijg om eerlijk te zijn eerder het idee dat mensen bij Elysium niet zozeer de kritiek er te dik bovenop vinden liggen - dat is zeker niet méér het geval dan bij District 9, die iedereen dan weer geweldig vindt - maar eerder dat mensen liever niet met specifiek die kritiek uit Elysium geconfronteerd willen worden.

benjamin

Avatar

Hogader "En in het geval van Chappie zie ik geregeld zulk soort verbanden."
Zou je die dan iets meer willen toelichten misschien? Want het hier aangehaalde cultuurverschil is niet alleen iets wat akelig veel doet denken aan hoe ene Shyamalan probeert kritiek te verklaren, het lijkt niet direct in overeenstemming met positievere kritieken op eerdere films van de man.

Ed Crane

Avatar

benjamin "Want het hier aangehaalde cultuurverschil is niet alleen iets wat akelig veel doet denken aan hoe ene Shyamalan probeert kritiek te verklaren, het lijkt niet direct in overeenstemming met positievere kritieken op eerdere films van de man."


Zou je dat dan iets meer willen toelichten? Ik ben (serieus) erg benieuwd naar hoe Shamalans kritiek op zijn shitfilms probeert weg te praten.

benjamin

Avatar

Ed Crane "Zou je dat dan iets meer willen toelichten? Ik ben (serieus) erg benieuwd naar hoe Shamalans kritiek op zijn shitfilms probeert weg te praten."

M Night Shyamalan "They’ve never got me, and it’s getting worse. It’s almost like, go away. I also think I’m getting more, you know, influenced by other cultures more, as you could see from the movie. So I’m not doing like a straight-up American movie anymore. The tonalities are changing. I always had a European sensibility to my movies. The pacing is always a little bit off for them, and it feels a little stilted, and they need more electricity and all that stuff."

Ed Crane

Avatar

Haha, totaal gebrek aan zelfinzicht die man. Tnx Benjamin :+

horizon

Avatar

Mooi. After Earth was natuurlijk matig. Dat Airbender gedoe niet gezien maar voor de rest geen slechte film erbij.

En over Blomkamp:
District 9 had het surprise effect erin. En een excellerende Sharlto Copley. Vooral het begin van de film is goed in elkaar gezet. De moddervette moraal daargelaten natuurlijk.
Elysium speelde teveel leentje buur bij andere film en in deze film was het Copley die de film nog enigzins verteerbaar maakt.

Aston

Avatar

Jammer, Chappie was een leuke, originele film vond ik. Ik snap de slechte recensies dan ook niet zo goed. Hij krijgt weliswaar 4 sterren bij FT maar 29% op RT en 40 op metacritic verdiend hij niet. Je kunt je ergeren aan die antwoord (deed ik niet) en het bewustzijn dingetje op het einde ging wel heel ver vond ik maar dat was dan ook het voornaamste minpunt. De film mist net dat acteerwerk wat District 9 had en daarom is het niveau toch net iets lager maar verder vond ik het gewoon een erg geslaagde film.

Ik geef hem een 8,5/10

SunChaser

Avatar

Als 200 professionele recensies bijna allemaal negatief zijn als slechts 40 procent van de betalende kijkers de film slecht vinden dan is het terecht. De film is slecht, hoe hard fanboys ook roepen dat t cultuurverschillen zijn. Want dan zou dat cultuurverschil ook moeten gelden van D9

Onzin, slechte film is slechte film

NieuwsFilm

meest populair