Klassieke kijktip: 'A Night to Remember'

Film over de Titanic op zaterdag 21 maart om 15:45 te zien op één.

A Night to Remember is een Britse film uit 1958, over de ondergang van de RMS Titanic in de nacht van 14 op 15 april 1912 en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Lord. Ondanks dat het misschien niet zo weelderig is als de Titanic film waar we nu allemaal aan denken wanneer het gaat om verfilmingen van de scheepsramp, is deze toch zeker de moeite waard. Tot de versie van James Cameron in de bioscoop kwam in 1997 werd deze film gezien als de beste en meest levensechte verfilming van de ramp.

De film toont de reis en de ondergang van de Titanic vanuit het perspectief van verschillende passagiers en bemanningsleden. We zien hoe de Titanic meerdere waarschuwingen krijgt voor ijsbergen van andere schepen, maar kapitein Smith negeert deze en beveelt om op volle snelheid door te varen. Als een ijsberg opdoemt, proberen ze hem nog te ontwijken maar de schade aan het schip is te groot en een paar uur later zinkt het schip en komen honderden mensen om.

Aangezien de ramp ten tijde van het filmen 46 jaar daarvoor was gebeurd, leefden er nog mensen die de ramp hadden overleefd en zij verleenden hun medewerking aan de makers. Onder hen waren de vierde stuurman Joseph Groves Boxhall en eersteklaspassagier Edith Russell.

A Night to Remember is zaterdag 21 maart om 15:45 te zien op één.

NieuwsFilm

meest populair