Celebrity

'Te weinig vrouwelijke hoofdrollen' volgens Shailene Woodley

In 2014 vormden vrouwen 12 procent van de hoofdrollen.

door FilmTotaal op 20.03.2015 om 15:49 in Celebrity
Shailene Woodley (The Fault in Our Stars, Divergent) vindt het tragisch dat het aantal vrouwelijke hoofdrollen in Hollywood films het afgelopen jaar is gedaald. "Veel filmmaatschappijen durven het 'risico' gewoon niet te nemen." Dit meldde de actrice tijdens een interview met NU.nl.

De actrice refereert aan Internationale Vrouwendag, die dit jaar op 8 maart plaatsvond. "Ik vind het eigenlijk belachelijk dat deze dag überhaupt bestaat. We hebben toch ook geen internationale mannendag? Eigenlijk is het zonde dat hier anno 2015 nog zoveel over gesproken moet worden. Kom op, vrouwen zijn de helft van de populatie."

Woodley’s uitspraak is niet uit de lucht gegrepen. Uit een onlangs verschenen rapport van het Centre for the Study of Women in Television and Film blijkt inderdaad dat vrouwen steeds minder op de voorgrond te zien zijn in Hollywood. Daarnaast blijkt dat vrouwen steeds vaker traditionele, passieve en ondersteunende filmrollen aangeboden krijgen. In 2014 vormden vrouwen 12 procent van de hoofdrollen. Dit is een daling van 3 procent ten opzichte van 2013.

Woodley is zelf de uitzondering op de regel; ze speelt momenteel als één van de weinige vrouwen de hoofdrol in een grote Hollywoodproductie: Insurgent). Ook kijkt ze hoopvol naar de toekomst maar vindt Hollywood op dit moment nog steeds een mannenwereld. "Ik vind het fantastisch dat er nu steeds meer films komen waarin vrouwen een sleutelrol spelen, waarin hun kracht en moed wordt getoond. De filmwereld wordt veelal gerund door mannen en ik denk dat het de financiële angst is die heerst. Ik kijk graag naar sterke mannen in films, willen zij dan geen stoere, badass vrouwen zien?"

NieuwsFilm

meest populair