Oudste filmmaker ter wereld overleden

Portugese regisseur Manoel de Oliveira werd 106 jaar oud.

De Portugese regisseur Manoel de Oliveira, die waarschijnlijk de oudste filmmaker was ter wereld is op 106- jarige leeftijd overleden. Zijn dood werd op de website van de stad Porto bekend gemaakt, aangezien Oliveira daar was geboren en nog steeds woonde. Zelfs vorig jaar maakte Oliveira nog films en werd zijn korte film The Old Man of Belem vertoond bij het Filmfestival van Venetië.

De lange filmcarrière van Manoel de Oliveira begon met een stille documentaire over zijn geboortestad Porto in 1931. Zijn eerste speelfilm leverde hij in 1942 af, waarna hij tot zijn 76e sporadisch films maakte. Pas vanaf zijn 76e begon hij steevast elk jaar een film te maken. Internationaal kreeg hij pas in de jaren negentig veel aanzien, waarna hij werd gezien als een echte arthouse auteur. Zijn laatste speelfilm Gebo and The Shadow bracht hij in 2012 uit. Hierin speelden Michael Lonsdale, Claudia Cardinale en Jeanne Moreau de hoofdrollen.

Oliveira was vaak aanwezig bij het Cannes Filmfestival en werd drie keer genomineerd voor de Palme d'Or. In 2008 kreeg hij een Gouden Palm voor zijn hele oeuvre.



NieuwsFilm

meest populair