Alles over 'Mad Max: Fury Road'

De franchise keert terug met een knalharde vierde film.

Komende donderdag komt de film Mad Max: Fury Road uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 14 mei in première.

Mad Max: Fury Road


Duur: 120 minutenGenre Actie, Avontuur, ThrillerBudget: 150 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieGeorge MillerScenario George Miller, Nick Lathouris e.a.Tom Hardy Max RockatanskyCharlize Theron Imperator FuriosaNicholas Hoult NuxHugh Keays-Byrne Immortan JoeZoë Kravitz Toast
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Achtervolgd door zijn turbulente verleden, is Mad Max (Hardy) ervan overtuigd dat hij alleen kan overleven als hij in zijn eentje opereert. Toch komt hij in contact met een groep die in een oorlogsvoertuig, bestuurd door Furiosa (Theron), door de woestenij trekt. De groep is op de vlucht voor de tiran Immortan Joe (Keays-Byrne), van wie iets onvervangbaars is gestolen. De woedende krijgsheer stuurt al zijn bendes achter de rebellen aan, wat uitmondt in een meedogenloze, bloedstollende 'Road War'.

De vele tegenslagen voor Fury Road

De productie van deze vierde film in de Mad Max-franchise verkeerde jarenlang in de ontwikkelingshel. Regisseur George Miller liet in 2003 weten een scenario afgerond te hebben en kreeg toen een budget van 100 miljoen dollar om de film op te nemen. Delen van de film zouden opgenomen worden in Namibië, maar het uitbreken van de Irakoorlog zorgde ervoor dat de plannen niet doorgingen. De productie werd geannuleerd en Mel Gibson, die getekend had voor de film, verloor zijn interesse in het project.

Pas in november 2006 kwam er toen weer iets nieuws naar buiten over Fury Road. Gibson zou inderdaad niet te zien zijn en er zou een nieuwe richting gegeven worden aan de franchise. In de jaren daarna werd er weer gezocht naar nieuwe financiële opties en het scenario bijgeschaafd. In mei 2009 kon begonnen worden met het zoeken naar locaties voor de vervolgfilm. De productie zou in Broken Hill, New South Wales opgenomen worden, maar door hevige regenval was het stuk woestijn veranderd in een paradijselijk groen landschap. Kortom: er moest weer een nieuwe locatie gevonden worden.

Gelukkig werd het in de jaren daarna rustiger in de regio rond Namibië en werd in november 2011 aangekondigd dat daar opgenomen werd. In juli 2012 gingen de opnames van start, die duurden tot december 2012. Daarna al volgden eerste testscreenings, maar werd de film weer flink bewerkt. In november 2013 was er het moment dat heropnames plaatsvonden. Na een hele reeks budgettaire en aan locaties gerelateerde problemen, komt de film dus eindelijk uit in de bioscopen. Mocht deze succesvol blijken, is er genoeg materiaal voor een vervolg.

Dat blijkt uit een recent interview met George Miller. Hij vertelde toen twee vervolgen geschreven te hebben, mocht Fury Road een financieel succes zijn. Verder heeft hoofdrolspeler Tom Hardy zelfs getekend voor nog drie films. En een oude werktitel van het vervolg op Fury Road, Furiosa, suggereert dat ook Charlize Theron wel eens terug zou kunnen keren voor meer films.

Eerste reacties

De eerste recensies hebben hun weg naar het web wegens een embargo nog niet gevonden. Wel weten we dat mensen die de film in vroege screenings al zagen, erg positief zijn over Fury Road. "Vreemd om Gibson niet als Max te zien, maar Tom Hardy weet zich prima staande te houden. Goede actiescènes en prachtige post apocalyptische voertuigen en kostuums met geweldige make-up."

En: "De film voelt alsof Miller dertig jaar passie voor een wereld die hij zo lang gelegen gebouwd heeft, in moest houden. Wil je hippe voertuigen? Komen eraan! Wil je gevechten in auto's? Delen duren kilometers. Wil je praktische effecten en stunts? Ik vraag me af hoeveel stuntmannen om zijn gekomen bij het maken van deze gekheid."

Box office prestaties

De box office verdiensten van Mad Max: Fury Road zullen vermoedelijk niet slecht zijn. Eerste screenings lieten een zeer positief publiek zien en de reacties op de trailers waren ook ontzettend positief. De kans is groot dat er een flink publiek naar de bioscopen trekt voor Fury Road. Er wordt voor de Verenigde Staten een openingsweekend van 38 miljoen dollar voorspeld. Eén van de spelbrekers zou de aanhoudend sterke prestatie van Avengers: Age of Ultron kunnen zijn en het feit dat de film redelijk experimenteel lijkt. Toch gaan experts er vanuit dat Fury Road in de VS uit zou komen op zo'n 125 tot 140 miljoen dollar.

Wat de film wereldwijd gaat doen valt lastig te voorspellen. Verwacht wordt in elk geval dat de film een succes gaat worden, dus het lijkt vooral de vraag te zijn hoe groot dat succes dan is. Voorspellingen lopen uiteen van de 150 miljoen dollar buiten de Verenigde Staten, naar nog meer: 250 miljoen dollar. Dan zou de productie uitkomen tussen de 300 en 450 miljoen dollar. Niet verkeerd toch?

Trivia

Tachtig procent van de effecten in de film zijn praktische effecten, stunts, make-up en sets. Tom Hardy heeft getekend voor nog drie andere Mad Max-films.Jeremy Renner deed zijn uiterste best om de rol van Max te krijgen, maar de rol ging uiteindelijk aan hem voorbij.

•

•

•




NieuwsFilm

meest populair