Disney verliest 140 miljoen dollar op 'Project T'

Het is al de derde grote flop van het jaar.

THR meldt dat Disney zo’n 120 tot 140 miljoen dollar kan verliezen op Project T. Die science fictionfilm met George Clooney in de hoofdrol doet het lang niet zo goed als gehoopt en daarom zou de studio een flinke afschrijving moeten maken op de productie. Dat is dan de nieuwste grote flop sinds Disney in 2013 met The Lone Ranger zo’n 190 miljoen dollar verloor.

Het is daarnaast de derde peperdure film van dit jaar die flopt. Eerder haalden Jupiter Ascending en Seventh Son bij lange na niet de bedragen op waar studio’s op gehoopt hadden, terwijl Spy en Pitch Perfect 2 het juist wel goed doen. De trend lijkt bij studio’s dan ook langzaam te bewegen richting het maken van goedkopere franchisefilms. Als de eerste film slaagt, kan daarna altijd een groter budget gegeven worden voor vervolgen.

In het geval van Project T, dat in veel andere landen als Tomorrowland uitgebracht werd, gaf Disney 180 miljoen dollar uit aan de productie en nog eens zo’n 150 miljoen dollar aan de marketing. Dat terwijl de film tot nu toe wereldwijd op zo’n 170 miljoen dollar opbrengst staat. Daarmee is de film bij lange na niet succesvol genoeg om het budget terug te verdienen.

Tegelijk merken insiders op dat de studio zo’n klap gemakkelijk kan opvangen met zijn Marvel-franchise en de aankomende Star Wars-films. Disney zal dit jaar dus echt geen verliezen draaien. Daar komt nog eens bij, dat het allemaal goed leek bij de film. ”Als iemand naar je toe komt met een origineel idee en George Clooney deel uit maakt van het pakket, ga je ervoor,” vertelde een insider.

Hebben jullie de film gezien? En wat vond je ervan?



NieuwsFilm

meest populair