Algemeen

Disney verliest 140 miljoen dollar op 'Project T'

Het is al de derde grote flop van het jaar.

door Jim Pedd op 11.06.2015 om 10:45 in Algemeen
THR meldt dat Disney zo’n 120 tot 140 miljoen dollar kan verliezen op Project T. Die science fictionfilm met George Clooney in de hoofdrol doet het lang niet zo goed als gehoopt en daarom zou de studio een flinke afschrijving moeten maken op de productie. Dat is dan de nieuwste grote flop sinds Disney in 2013 met The Lone Ranger zo’n 190 miljoen dollar verloor.

Het is daarnaast de derde peperdure film van dit jaar die flopt. Eerder haalden Jupiter Ascending en Seventh Son bij lange na niet de bedragen op waar studio’s op gehoopt hadden, terwijl Spy en Pitch Perfect 2 het juist wel goed doen. De trend lijkt bij studio’s dan ook langzaam te bewegen richting het maken van goedkopere franchisefilms. Als de eerste film slaagt, kan daarna altijd een groter budget gegeven worden voor vervolgen.

In het geval van Project T, dat in veel andere landen als Tomorrowland uitgebracht werd, gaf Disney 180 miljoen dollar uit aan de productie en nog eens zo’n 150 miljoen dollar aan de marketing. Dat terwijl de film tot nu toe wereldwijd op zo’n 170 miljoen dollar opbrengst staat. Daarmee is de film bij lange na niet succesvol genoeg om het budget terug te verdienen.

Tegelijk merken insiders op dat de studio zo’n klap gemakkelijk kan opvangen met zijn Marvel-franchise en de aankomende Star Wars-films. Disney zal dit jaar dus echt geen verliezen draaien. Daar komt nog eens bij, dat het allemaal goed leek bij de film. ”Als iemand naar je toe komt met een origineel idee en George Clooney deel uit maakt van het pakket, ga je ervoor,” vertelde een insider.

Hebben jullie de film gezien? En wat vond je ervan?

43 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Jah dat gat vullen ze zo met het onnodige Frozen 2, Star Wars en Marvel...

brawljeff

Avatar

Echt zonde. Wat Banned hierboven al zegt: het stimuleert niet bepaald het maken van originele films. Tomorrowland was een prima film.

StarLord

Avatar

Ik denk dat Star Wars dit wel weer goed maakt

geertvdheide

Avatar

Toch interessant waar het succes dan vanaf hangt. Veel filmfans kijken naar de recensiecijfers; dat was voor mij persoonlijk de reden om hier niet voor naar de bios te gaan (maar de film misschien later wel on-demand te kijken). Maar het gros van het filmpubliek doet volgens mij niet veel met reviews en scores, en toch sloegen velen de film blijkbaar over. Ondanks 150 miljoen aan marketing, een bekende cast en een goede regisseur.

Misschien spreekt het concept gewoon niet aan, of is het een geval van negatieve mond-tot-mond-reclame?

Het feit dat dit een originele film is en geen bestaande franchise, zal er iets mee te maken hebben. Maar er zijn zat originele films die wel direct een klapper zijn, van Frozen tot Interstellar tot Avatar. En daarbij geldt dat het geen hele goede film hoeft te zijn, want 2012 en Lucy brachten ook veel op. Dus het zit 'm zeker niet alleen in het feit dat het een nieuw IP is.

Het gaat nu natuurlijk alleen nog maar over de bios; iets minder interessante films zouden veel goed kunnen maken in de dvd- / bluray- / on-demand-verkopen, juist omdat ze misschien niet leuk genoeg zijn om de trip naar de bios te maken met alle kosten daarbij, maar mensen 'm later toch even checken.

Iemand die een duidelijk idee heeft waarom deze film het niet beter doet?

Rich Art

Avatar

geertvdheide "...Iemand die een duidelijk idee heeft waarom deze film het niet beter doet?"

Volgens mij heeft het ook te maken met timing. Een film kan precies dat bieden wat mensen op een bepaald moment nodig hebben. Dus in zware tijden doen films die voor een lach zorgen weer goede zaken. Daarnaast heeft het te maken met de concurrentie die op dat moment ook de bioscoop in dendert.

En vergeet de kracht van een hype niet. Die zorgt ook altijd precies voor de juiste buzz. Maar ja, die laat zich dan weer moeilijk inplannen en moet ontstaan door een combinatie van de juiste factoren.

En over die marketing: Ik heb er niet veel van gezien... Geen irritante banners, grote posters of tv-spots. Misschien hebben ze die 150 miljoen wel gebruikt voor marketing, maar niet in de juiste marketing. Wat overigens dan weer wel vreemd zou zijn van een bedrijf als Disney dat hier toch jaren ervaring mee heeft.

Chrischzz

Avatar

En je film laten draaien na een andere blockbuster..
Ik denk dat Tomorrowland gewoon last heeft van de Avenger nasleep..
Veel mensen die toch liever Avengers gaan kijken ook al draait die al 2 of 3 weken.

Plus, Clooney is ook niet echt meer een echte publiekstrekker, zoals Brad Pitt dat bijvoorbeeld nog wel is.

geertvdheide

Avatar

Rich Art "Volgens mij heeft het ook te maken met timing. Een film kan precies dat bieden wat mensen op een bepaald moment nodig hebben. Dus in zware tijden doen films die voor een lach zorgen weer goede zaken. Daarnaast heeft het te maken met de concurrentie die op dat moment ook de bioscoop in dendert.

En vergeet de kracht van een hype niet. Die zorgt ook altijd precies voor de juiste buzz. Maar ja, die laat zich dan weer moeilijk inplannen en moet ontstaan door een combinatie van de juiste factoren.

En over die marketing: Ik heb er niet veel van gezien... Geen irritante banners, grote posters of tv-spots. Misschien hebben ze die 150 miljoen wel gebruikt voor marketing, maar niet in de juiste marketing. Wat overigens dan weer wel vreemd zou zijn van een bedrijf als Disney dat hier toch jaren ervaring mee heeft."

Ik denk dat timing en buzz inderdaad grote factoren zijn, en die zijn niet compleet te beheersen. Wat dus deels neerkomt op geluk of pech. The Avengers 2 zal de sci-fi-doelgroep al hebben bediend in dezelfde tijdsperiode, zoals genoemd.

Die marketing zal voornamelijk opgegaan zijn aan trailers in de bioscoop en veel marketing in thuisland de VS, lijkt me. Ik heb er ook weinig van gezien qua reclame, maar dat zegt natuurlijk weinig (ik kijk ook nog 's geen live televisie). Nederland is maar een klein landje. Met 150 miljoen hebben ze vast wel veel ogen en oren bereikt.

Hoe dan ook, ik hoop dat Disney gewoon met originele films blijft komen, en dat ze een net wat hoger niveau gaan aantikken. Met films als John Carter is het logisch dat groot succes uitblijft.

Thyplosion

Avatar

Vreemd genoeg lijk ik vaak aan te voelen of het een hit gaat worden of niet. Ik heb het nog nooit fout gehad. De hype was er niet, en dat heb je nodig als je zo'n enorme productie maakt. De titel daagt niet uit, en Clooney heeft in een disneyfilm een beetje te braaf imago. Ik denk dat het publiek dan liever naar Fast and the Furious, Age of Ultron etc. gaat : je hebt zekerheid voor je 13 euro.

Het gaat om momentum, hype opbouwen. Dat kan zeker ook voor stand-alone films, maar je moet, als je tegen oa Marvel, Star Wars of andere franchises of populaire boekverfilmingen (Fifty Shades, Hunger Games) gaat knokken, met iets nieuws komen. Kingsman (een comic, maar geen hele populaire) deed dit prima, net zoals Interstellar, Legofilm, Edge of Tomorrow etc. Films zoals Focus, Jupiter Ascending, Chappie : het brengt niks nieuws, intrigeert niet en het publiek kiest dan voor veiligere opties.

The Man from Uncle, Everest, Pan, The Last Witch Hunter, Point Break : grote producties die naar mijn vermoeden, allemaal gaan falen. Ik ga dan liever naar een Jurassic World of Force Awakens als naar films waar ik alleen maar van heb gehoord omdat ik deze site 3 keer per dag bezoek. Op uitzonderingen na (Films van Nolan, Spielberg en vast nog enkele andere regisseurs) is het publiek gewoon niet geïnteresseerd in nieuwe, grote producties. Die markt is verzadigd geraakt door remakes, superhelden, reboots en lopende franchises.
Heel tof van Disney dat ze met een nieuw idee aankomen, maar zorg dan dat het een goed idee is, en geef de mensen iets om in te investeren.

Brein8998

Avatar

Jammer dat de film flopt, want ik vond hem wel heel erg tof.

Aston

Avatar

Tja, hoort erbij. De gigantische opbrengst van the Avengers 2 alleen al maakt de verliezen van alle drie de flops ruimschoots goed.

budspencer

Avatar

Ik heb zelf het idee dat Tomorrowland wellicht nét iets te kitscherig overkomt.

Dat zie je al op het fotootje bij dit nieuwsbericht... het rauwe randje ontbreekt. Het is allemaal heel gladjes, met veel pracht en praal, en heel veel special effects, en dat maakt het net niet authentiek genoeg... het staat te ver van je af, je identificeert je niet met de wereld waar je naar kijkt en daardoor 'raakt' het je niet.

Kwestie van overkill en het 'te mooi' willen doen, waardoor je misschien contact met het publiek verliest?

adofmirosch

Avatar

Plus in een tijd waar de bioscoop kaartjes & een hapje en wat te drinken belachelijk duur is geworden.
begrijp ik dat het publiek niet zo gauw meer naar een originele film durf te gaan waar men niet zeker van is wat de film precies te bieden heeft.

Ik hou wel van een frisse film heb me zeker met project t vermaakt, maar ik hat er ook meer van verwacht het was te disney.
Jammer dat disney nooit meer het niveau van de eerste pirates heeft weten te halen.

Ed Crane

Avatar

adofmirosch "Plus in een tijd waar de bioscoop kaartjes & een hapje en wat te drinken belachelijk duur is geworden.
begrijp ik dat het publiek niet zo gauw meer naar een originele film durf te gaan waar men niet zeker van is wat de film precies te bieden heeft."


In de VS zijn kaartjes vrij duur idd (al kun je daar wel voor 2D-versies kiezen doorgaans), maar hier valt dat reuze mee, zeker met een PU-pas ofzo. En ook al is de bios er voor een flink deel voor afhankelijk voor zijn inkomsten: mensen die eten en drinken kopen in de bios moeten niet zeuren, die begrijp ik sowieso niet >Smiley face

dawgrule

Avatar

Ik snap dit nooit. John Carter, Lone Ranger én Project T waren en zijn allemaal vermakelijke film waarvan ik nier begrijp dat je allemaal verlies hebben geleden. Waar ligt dat aan? Ik bedoel Prince of Persia, Tron en Clash op titans oid zijn films die je wel in hetzelfde genre mag stoppen maar die wél een succes waren (geen box office flop)

Goov25

Avatar

Rich Art "En vergeet de kracht van een hype niet. Die zorgt ook altijd precies voor de juiste buzz. Maar ja, die laat zich dan weer moeilijk inplannen en moet ontstaan door een combinatie van de juiste factoren.

En over die marketing: Ik heb er niet veel van gezien... Geen irritante banners, grote posters of tv-spots. Misschien hebben ze die 150 miljoen wel gebruikt voor marketing, maar niet in de juiste marketing. Wat overigens dan weer wel vreemd zou zijn van een bedrijf als Disney dat hier toch jaren ervaring mee heeft."

Ik denk dat je hier aardig in de buurt komt bij het waarom. Ik heb namelijk niemand in mijn buurt gehoord over Tomorrowland, het is allemaal vrij onzichtbaar voorbij gegaan. Dus wat ze ook hebben gedaan met de marketing, erg slim hebben ze het niet aangepakt. Als ik geen FT-er was had ik van het bestaan van de film nauwelijks afgeweten, laat staan gedacht dat het een biosbezoek waard zou zijn.

En deze twee kloppen ook wel denk:
budspencer "Dat zie je al op het fotootje bij dit nieuwsbericht... het rauwe randje ontbreekt. Het is allemaal heel gladjes, met veel pracht en praal, en heel veel special effects, en dat maakt het net niet authentiek genoeg... het staat te ver van je af, je identificeert je niet met de wereld waar je naar kijkt en daardoor 'raakt' het je niet. "

Thyplosion " Die markt is verzadigd geraakt door remakes, superhelden, reboots en lopende franchises."

SunChaser

Avatar

Heb de film in de bios gezien en t is gewoon n slechte film
Rommelig, gaat amper over Tomorrowland langdradig

Planethugo

Avatar

Het verhaal is misschien ook te onduidelijk gebracht. Na 2 trailers wist ik nog niet waar het eigenlijk over ging. Prima dat men niet teveel wil spoileren, maar voor de massa moet een film of idee in een paar woorden uit te leggen zijn.

Ik heb hem ook niet gezien, typisch zo een film die ik thuis wel graag wil checken maar waar ik niet voor naar de bios ga

benjamin

Avatar

Planethugo "het verhaal is misschien ook te onduidelijk gebracht. Na 2 trailers wist ik nog niet waar het eigenlijk over ging. Prima dat men niet teveel wil spoileren, maar voor de massa moet een film of idee in een paar woorden uit te leggen zijn."
Dat zal inderdaad meegespeeld hebben, veel mensen weten niet wat te verwachten en dan ga je oftewel niet kijken oftewel je meer informeren aan de hand van recensies die dus niet al te positief waren allemaal.

geertvdheide "Hoe dan ook, ik hoop dat Disney gewoon met originele films blijft komen, en dat ze een net wat hoger niveau gaan aantikken. Met films als John Carter is het logisch dat groot succes uitblijft."
Dat hoop ik ook wat. Je zou nu kunnen besluiten dat originele films niet werken, maar in het geval van eerdere flops John Carter en The Lone Ranger ging het ook niet om geweldige films.

Blockbuster

Avatar

Dat krijg je ervan als je de titel gaat veranderen. Dan belooft het meestal al niet veel goeds. Disney kan zich beter concentreren op sleeperhits. Vind het echt belachelijk dat er 150 miljoen voor marketing wordt uitgegeven. Ik had ze voor niks zo al kunnen vertellen dat deze film bij voorbaat een flop is. ;)

Het mooiste vind ik persoonlijk als een film die weinig heeft gekost zonder marketing een wereldwijde hit wordt. Dat zijn dan meestal ook de beste films.

adofmirosch

Avatar

Ed Crane " mensen die eten en drinken kopen in de bios moeten niet zeuren, die begrijp ik sowieso niet >Smiley face"Doelde op gezinnen die voorzichtiger zijn met uitkiezen naar welke films ze gaan omdat het eten en drinken zo duur zijn.
Voor 1 persoon is het niet erg, maar voor een gezin die zijn zo rond de 150 euro kwijt voor een paar uurtjes bios.

benjamin

Avatar

Blockbuster "Dat krijg je ervan als je de titel gaat veranderen. Dan belooft het meestal al niet veel goeds. "
Ja, de wereldwijde opbrengst valt wellicht sterk tegen door een titelwijziging in België en Nederland... O+

adofmirosch

Avatar

benjamin "Ja, de wereldwijde opbrengst valt wellicht sterk tegen door een titelwijziging in België en Nederland... O+"Hahahahahaha

DeathShot

Avatar

Ik wou de film zien maar toen er staat dat het een flop film is hoef ik het niet meer te zien

Muufley

Avatar

Thyplosion "Vreemd genoeg lijk ik vaak aan te voelen of het een hit gaat worden of niet. Ik heb het nog nooit fout gehad."


Hoe zegt men dat, "hindsight is 20/20".

Jij denkt dat je het correct kan inschatten en dat achteraf vertellen is wel heel makkelijk. Ik daag je uit om hier een aantal titels op te schrijven van film die dit komend jaar uitkomen en grote flops worden aan de box office of uitermate onder de verwachtingen presteren.

patrick_h

Avatar

Muufley "Ik daag je uit om hier een aantal titels op te schrijven van film die dit komend jaar uitkomen en grote flops worden aan de box office of uitermate onder de verwachtingen presteren."
Ehm.... dat deed 'ie toch in zijn bericht?

patrick_h

Avatar

adofmirosch "maar voor een gezin die zijn zo rond de 150 euro kwijt voor een paar uurtjes bios."
Overdrijven is ook een kunst.

Ed Crane

Avatar

adofmirosch "Doelde op gezinnen die voorzichtiger zijn met uitkiezen naar welke films ze gaan omdat het eten en drinken zo duur zijn.
Voor 1 persoon is het niet erg, maar voor een gezin die zijn zo rond de 150 euro kwijt voor een paar uurtjes bios."


Oh ok. Ik bedoelde het eigenlijk zo: eten en drinken in de bios is ook duur, daar heb je gelijk in, maar je kunt ook gewoon een Twix en een blikje drinken mee naar binnen nemen als je niet twee uur zonder iets kunt. Kost je €1,- Ik geef m'n geld liever uit aan films zèlf Smiley face

Muufley

Avatar

patrick_h "Ehm.... dat deed 'ie toch in zijn bericht?"


Ja vier titels, ik verwacht wel een beetje meer als ie toch zo zeker van zichzelf is. Hij moet er maar twee juist hebben en hij zou al kunnen zeggen dat ie de helft juist had. En zo moeilijk is dat niet wat ie doet, je moet alleen al maar horen naar de negatieve buzz die een film op voorhand krijgt om zo'n inschatting te maken. Dus in dat geval is Point Break wel heel gemakkelijk.
Geef mij eens een tiental titels en laat maar vooral eens zien of je ook films kan inschatten die NIET wat negatieve buzz krijgen, m.a.w. de verassende flops. Laat maar horen of hou je mond over hoe goed jij die zaken kan inschatten.

adofmirosch

Avatar

patrick_h "Overdrijven is ook een kunst."Neej hoor & al helemaal niet als het een film is met pauze + 3D, pakeergeld etc.

adofmirosch

Avatar

Ed Crane "Oh ok. Ik bedoelde het eigenlijk zo: eten en drinken in de bios is ook duur, daar heb je gelijk in, maar je kunt ook gewoon een Twix en een blikje drinken mee naar binnen nemen als je niet twee uur zonder iets kunt. Kost je €1,- Ik geef m'n geld liever uit aan films zèlf Smiley face"Ook een optie,ik koop altijd mijn vaste combo kleine popcorn & middel cola :P

patrick_h

Avatar

adofmirosch "Neej hoor & al helemaal niet als het een film is met pauze + 3D, pakeergeld etc."
ok, I'll bite. 2 volwassenen en 2 kinderen is 20 euro kaartjes. Allemaal een flesje drinken is 10 euro. Allemaal iets te eten is, laten we zeggen, 10 euro. Niet alle films zijn 3D, niet iedereen gaat met de auto, dus laten we een van de twee doen. 6 euro. Ik kom nog niet aan de 50 euro hoor.

SunChaser

Avatar

patrick_h "ok, I'll bite. 2 volwassenen en 2 kinderen is 20 euro kaartjes. Allemaal een flesje drinken is 10 euro. Allemaal iets te eten is, laten we zeggen, 10 euro. Niet alle films zijn 3D, niet iedereen gaat met de auto, dus laten we een van de twee doen. 6 euro. Ik kom nog niet aan de 50 euro hoor."


4 kaartjes is 40 euro

patrick_h

Avatar

SunChaser "4 kaartjes is 40 euro"
Bij Pathé 31 euro, maar ik had me inderdaad vergist. Maakt nog steeds geen 150 euro.

M0vieFreak

Avatar

Ik heb de film niet gezien dus kan ik ook niet zeggen of dat terecht is of niet. Ik hoor wel veel dat de trailers een hele andere beeld gaf en dat het te kinderachtig is. Maar ik kijk hem wel op Blu-ray.

ridjieddo

Avatar

patrick_h "ok, I'll bite. 2 volwassenen en 2 kinderen is 20 euro kaartjes. Allemaal een flesje drinken is 10 euro. Allemaal iets te eten is, laten we zeggen, 10 euro. Niet alle films zijn 3D, niet iedereen gaat met de auto, dus laten we een van de twee doen. 6 euro. Ik kom nog niet aan de 50 euro hoor."


hahahaha 2 volwassenen en 2 kinderen is 20 euro in totaal?! Ja, 20 jaar geleden

patrick_h

Avatar

ridjieddo "hahahaha 2 volwassenen en 2 kinderen is 20 euro in totaal?! Ja, 20 jaar geleden"
Ah ja, dat had ik niet al meer dan een half uur geleden verbeterd natuurlijk.

adofmirosch

Avatar

patrick_h "Bij Pathé 31 euro, maar ik had me inderdaad vergist. Maakt nog steeds geen 150 euro."


Was ook eigelijk meer een gokje, als ik met me pa en broer naar de bios ga dan zijn zo altijd rond de 100 euro kwijt.

Thyplosion

Avatar

Muufley "Ja vier titels, ik verwacht wel een beetje meer als ie toch zo zeker van zichzelf is. Hij moet er maar twee juist hebben en hij zou al kunnen zeggen dat ie de helft juist had. En zo moeilijk is dat niet wat ie doet, je moet alleen al maar horen naar de negatieve buzz die een film op voorhand krijgt om zo'n inschatting te maken. Dus in dat geval is Point Break wel heel gemakkelijk.
Geef mij eens een tiental titels en laat maar vooral eens zien of je ook films kan inschatten die NIET wat negatieve buzz krijgen, m.a.w. de verassende flops. Laat maar horen of hou je mond over hoe goed jij die zaken kan inschatten."


1 The Man from Uncle
2 Everest
3 Pan
4 The Last Witch Hunter
5 Point Break
6 Selfless
7 Black Mass
8 Viktor Frankenstein
9 Hitman: Agent 47
10 Crimson Peak
En dit zijn films met pittige budgetten. Ant-Man gaat tegenvallen maar wel wat winst maken. Fantastic Four zou ook nog wel eens minder kunnen opbrengen dan ze hopen. Jurassic World, Terminator, Mission Impossible, Maze Runner, Bond, The Good Dinosaur en The Force Awakens gaan het allen goed doen.

kidcassidy

Avatar

adofmirosch "Was ook eigelijk meer een gokje, als ik met me pa en broer naar de bios ga dan zijn zo altijd rond de 100 euro kwijt."


Als dit waar is dan is dat echt te gek voor woorden. Ik zou dan echt nooit meer naar de bioscoop gaan, hoe hoog je inkomen ook mag zijn. Waar woon je als ik vragen mag?

Ik kom niet uit NL, dus de prijzen kun je niet echt vergelijken, maar ik betaal omgerekend 2 euro per persoon voor een bioscoopfilm, 1,5 euro voor een drankje en misschien 3 euro retourtje met de taxi :P. Hier verdien ik rond de 1000 euro per maand dus dat kan er goed uit. 100 euro voor 3 man is waar je ook vandaan komt niet normaal.

Ik probeer wekelijks naar de bioscoop te gaan, omdat het toch weinig kost. Draait er geen goede film, dan uiteraard een week maar niet.

ridjieddo

Avatar

kidcassidy "

Ik kom niet uit NL, dus de prijzen kun je niet echt vergelijken, maar ik betaal omgerekend 2 euro per persoon voor een bioscoopfilm, 1,5 euro voor een drankje en misschien 3 euro retourtje met de taxi :P. Hier verdien ik rond de 1000 euro per maand dus dat kan er goed uit. "


Dat klinkt als Azie :+ alhoewel 1.5 eu voor een drankje weer te veel is voor Aziatische standaarden..hmmm Wie weet als eerste waar Kid vandaan komt?

Bintzak

Avatar

Het is dat de films tegenwoordig zo duur kosten om te maken. Maar als je het vergelijkt met wat Alien gekost heeft om te maken rond de 11 miljoen dollar, en zich nog prima kan meten aan films met moderne special effects.

Film maatschappijen kiezen er zelf voor om dure acteurs te nemen misschien moeten ze weer eens wat kansen geven aan minder bekende acteurs.

nieuwslaatste nieuws

meest populair