'Jurassic World' verslaat ook 'Avengers' met beste openingsweekend ooit

Universal Pictures heeft box office goud in handen met de franchise.

Jurassic World beleefde een grotere opening dan we gisteren geschat hadden. Universal Pictures heeft bekend gemaakt dat het openingsweekend van de film zowel in Amerika, als in de rest van de wereld, het grootste ooit is. De film haalde wereldwijd in zijn openingsweekend maar liefst 524,1 miljoen dollar op.

De Verenigde Staten zijn voor 208,8 miljoen dollar verantwoordelijk. Daarmee staat de film op de eerste plek, want de vorige nummer één, The Avengers, haalde in 2012 nog 207,4 miljoen dollar op. Maar ook internationaal verbreekt de film alle records. Internationaal werd 315,3 miljoen dollar opgehaald, meer dan de 314 miljoen dollar waarmee Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 in 2011 nog het record vestigde.

Maar dat zijn niet de enige records die verbroken zijn. Universal Pictures heeft nog twee records gebroken. Allereerst heeft de studio in recordtijd 1 miljard dollar opgehaald in de Verenigde Staten. Eerder was dat record in handen van Paramount, dat op 22 juni 2008 al op die score stond. Maar daarnaast haalde de studio het snelste ooit 3 miljard dollar op, waarmee het record van Paramount, dat op 30 juni 2010 stond, ook verbroken is.

Mede verantwoordelijk aan dit openingsweekend is de gigantische release van de film. Jurassic World ging in de Verenigde Staten op 4.274 bioscoopschermen in première, het meeste ooit voor Universal. Daar komt bij dat de film in alle 66 landen waar deze in première ging, op de eerste plek opende. Maar liefst 100 miljoen dollar is afkomstig uit China.

Hier in Nederland verdiende de film in zijn openingsweekend een nette 1.904.123 euro op, op 123 schermen. De gemiddelde opbrengst komt daarmee per scherm op 15.481 euro uit, ook een net openingsweekend, hoewel dat niet zo goed was als dat van Fast & Furious 7 eerder dit jaar. Beide films zijn overigens van Universal Pictures afkomstig.

De conclusie uit al het bovenstaande, is dat Universal Pictures met de 150 miljoen dollar kostende film goud in handen heeft. De productie zal de grens van één miljard dollar zeer eenvoudig overschrijden, en het is de vraag hoe gigantisch de verdienste zou kunnen worden. Dat Colin Trevorrow nu een gevestigde naam is als actieregisseur moge verder ook duidelijk zijn. Van hoofdrolspeler Chris Pratt is al zeker dat hij terugkeert voor een vervolg.

NieuwsFilm

meest populair