Blu-ray

Blu-Ray Review: The Divergent Series: Insurgent

De opvolger van 'Divergent' krijgt een puike Blu-Ray uitgave.

door Bram de Groot op 07.09.2015 om 08:00 in Blu-ray


Regie: Robert Schwentke | Cast: Shailene Woodley (Tris), Theo James (Four), Miles Teller (Peter), Kate Winslet (Jeanine), Naomi Watts (Evelyn), e.a. | Speelduur: 137/140 minuten | Bioscooprelease: 18 maart 2015 | FilmTotaal recensie: The Divergent Series: Insurgent

Met het succes van Twilight en vervolgens The Hunger Games werden er heel wat Young Adult-boekreeksen uit de kast getrokken door ongeïnspireerd Hollywood. Slechts twee filmreeksen wisten (financieel) bovengenoemde 'voorgangers' enigszins te benaderen: The Divergent Series en The Maze Runner-reeks. De eerste reeks was begin dit jaar toe aan zijn tweede deel: The Divergent Series: Insurgent. En het was te hopen dat deze iets meer te bieden had dan het mager ontvangen eerste deel Divergent (RT = 40%, IMDb = 6,8) uit 2014.

Met een nieuwe regisseur - Robert Schwentke (R.I.P.D.) i.p.v. Neil Burger (Limitless) - moest er nieuw succes geoogst worden. Kritisch bleef dit echter fors achter. Zowel het publiek als de critici beoordeelden de opvolger minder dan het eerste deel. Financieel was er ook geen enorme vooruitgang te zien. Er zijn vast voldoende tieners die de film waarderen vanwege het bronmateriaal of bijvoorbeeld de hoofdrolspelers. Waarschijnlijk mede daarom bracht Belga Films onlangs een nette Blu-Ray uitgave uit.

Synopsis

Tris heeft het steeds moeilijker, ze zoekt voor bondgenoten en antwoorden in hetgeen wat is overgebleven van het futuristische Chicago. Tris en Four zijn voortvluchtigen en worden achternagezeten door Jeanine, de leider van de factie Eruditie. In een race tegen de klok moeten ze uitzoeken waar de familie van Tris zijn leven voor heeft gegeven en waarom de leiders van Eruditie er alles aan doen om ze tegen te houden. Achtervolgd door hun keuzes in het verleden, zijn zij wanhopig om hun geliefden te beschermen en worden Tris en Four met de ene na de andere onmogelijke uitdaging geconfronteerd. Langzaam maar zeker ontrafelen zij de waarheid over hun verleden en uiteindelijk over de toekomst van hun wereld.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Insurgent flink "rotten" met 30 procent. De IMDb noteert een betere 6,4 bij 93 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi thriller met een 6,0 (Stem zelf). FT-recensent Thierry Verhoeven kwam tot 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Matig vervolg op een matige opzet waarin enkel het visuele op niveau is, insurgent lijkt meer de nieuwe Twilight dan een Hunger Games... - Glennekeeeee

Box Office

Het productiebudget van Insurgent bedroeg zo'n $110 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende de actiefilm een prima $52,3 miljoen en eindigde op een redelijke $130,2 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een nette $295,2 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op 2,6 miljoen in dollars.


Film: Insurgent | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: augustus 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Extra's: Audiocommentaar | Diverging: Adapting Insurgent to the screen | Exclusive late night listening track | From Divergent to Insurgent | Insurgent in style | Insurgent unlocked: The ultimate behind the scenes access | Simulations: The next level | The Others: Cast & characters | The Peter Hayes story | Train fight unlocked | Veronica Roth: Tell All | EAN: 5412370812094 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Belga Films

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Insurgent zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een aangepaste versie van de visueel prima filmposter.

Beeld & geluid

Visueel heeft Insurgent veel te bieden. In High Def zien de scènes met de nodige VFX er ook prima uit. Aan die beelden is duidelijk af te lezen dat de film een budget meekreeg van $110 miljoen. Ook de scherpte van en de kleuren in het beeld zijn zeer netjes. Dit kan ook gezegd worden over de DTS-HD 7.1 geluidsspoor. Tijdens de meer rustige scènes is voldoende ruimte voor achtergrondgeluiden en als de actie start dan zorgen de surround speakers ervoor dat je dit weet; heerlijk geluid met de nodige surround effects. In het menu is ook een DTS 2.0 track terug te vinden, bedoeld om te selecteren tijdens een nachtelijke kijkbeurt... Iets dat een echte filmliefhebber waarschijnlijk niet zo snel zou doen. Deze optie wordt overigens betiteld als een 'late night listening track'. Geinig, maar ook wat vreemd. Belga Films levert opnieuw een prima Blu-Ray schijf af.

Extra's

Naast het audiocommentaar van producenten Doug Wick en Lucy Fisher heeft Belga Films flink wat bonusmateriaal op de schijf weten te persen. Wil je degelijke inhoud dan stem je af op de Insurgent Unlocked: The Ultimate Behind the Scenes Access, een PiP-track. Tijdens het bekijken van de film krijg je veel details via - ook los te bekijken - featurettes. Erg netjes gedaan. Wil je meer weten over de schrijfster Veronica Roth en haar boeken dan stem je af op Veronica Roth: Tell Al. Ook aardig is Simulations: The Next Level waarin we de visueel zeer aardige simulatiescènes worden toegelicht. Fraai.

De speelduur van de overige extra's haalt de vijf minuten niet. Het meest interessant is nog Divergent: Adapting Insurgent to the Screen, waarin de regisseur, producenten en de schrijver van het bronmateriaal kort stilstaan bij de vertaling naar het witte doek. In de andere extra's zijn er veel interviews, met beelden van achter de schermen maar vooral beelden uit de film. Er wordt onder meer ingegaan op een aantal personages, het plot en de scène op de trein.

De afsluitende Allegiant-tweeluik heeft wel wat goed te maken; Insurgent krijgt in ieder geval een puike Blu-Ray uitgave

Na Divergent is ook Insurgent zeker geen hoogvlieger, maar wel één van de betere in het young aldult-subgenre. Ondanks het mindere onthaal bleef Robert Schwentke aan boord voor de opvolgers Allegiant - Part 1 en Part 2, die op 31 maart 2016 en 23 maart 2017 moeten verschijnen. Nog deze maand zien we of soortgenoot Maze Runner: The Scorch Trials een beter tweede visitekaartje kan afgeven.

Deze Blu-Ray uitgave heeft een prima beeld en geluid en er zijn een reeks aardige tot goede extra's terug te vinden. Hieronder de online featurette 'A Look Back':


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair