De Ontsnapping teruggetrokken van NFF

Reden is onvrede over de werking van het nieuwe stemsysteem voor de Gouden Kalveren.

De boekverfilming De Ontsnapping wordt niet op het Nederlands Film Festival vertoond, zo vertelde distributeur Dutch Filmworks. Producenten Sjef Scholte en Danielle Raaphorst hebben de film teruggetrokken uit de race voor beste film onvrede over de werking van het nieuwe stemsysteem voor de Gouden Kalveren. Ze zijn daarin niet de enige. Eerder deze week werd Michiel de Ruyter al teruggetrokken.

Het NFF maakt dit jaar voor het eerst gebruik van een nieuw stemsysteem voor de Gouden Kalveren. Deze worden dit jaar toebedeeld door een Academy van een paar honderd Nederlandse filmmakers, die mogen stemmen voor de nominaties en de uiteindelijke winnaars.

De screening die werd georganiseerd voor de Academy in filminstituut Eye werd nauwelijks bezocht. Dit betekent dat een flink aantal filmmakers niet in de gelegenheid waren om de film te zien. "Wij wilden niet, zoals in Hollywood met de Oscars gebeurt, De Ontsnapping op dvd of via een digitale link beschikbaar stellen uit angst voor piraterij," zei de woordvoerder van Dutch Filmworks.

Producent van Michiel de Ruyter, Klaas de Jong, trok zijn film ook terug van het NFF uit onvrede over het stemsysteem. Hij vond dat het festival en de prijsuitreiking werden gedomineerd door artistieke films, waardoor de commerciële films (zoals die van hem) te weinig kansen krijgen bij de ceremonie.



NieuwsFilm

meest populair