Blu-Ray Review: Avengers: Age of Ultron

Fraaie HD-uitgave van de tweede Avengers-film.


Regie: Joss Whedon | Cast: Robert Downey Jr. (Tony Stark/Iron Man), Scarlett Johansson (Natasha Romanoff/Black Widow), Chris Hemsworth (Thor), Chris Evans (Steve Rogers/Captain America), Aaron Taylor-Johnson (Pietro Maximoff/Quicksilver), Elizabeth Olson (Wanda Maximoff/Scarlet Witch), e.a. | Speelduur: 141 minuten | Bioscooprelease: 24 april 2015 | FilmTotaal recensie: Avengers: Age of Ultron

Nadat The Avengers in 2012 vriend en vijand verraste met een wereldwijde omzet van ruim $1,5 miljard, was de verwachting dat de opvolger wel eens richting de $2,0 miljard (of zelfs meer) zou kunnen gaan. Dit had zeker gekund, maar helaas bleek Joss Whedons Avengers: Age of Ultron kritisch minder succesvol. Ook onder de fans was er kritiek op de overvolle superheldenfilm.

Toch mogen we Age of Ultron niet teveel afvallen. Naast prima popcorn-vermaak bouwt de film ook op naar het Civil War-spektakel van volgend jaar. Deze zal hoogstwaarschijnlijk een wat duistere ondertoon krijgen dan het kleurrijke en visuele spektakel dat de tweede Avengers eigenlijk is. Onlangs verscheen de (3D) Blu-Ray uitgave.

Synopsis

Als Tony Stark probeert om een slapend vredesinitiatief nieuw leven in te blazen, gaat het goed mis en de machtigste helden van de aarde, waaronder Iron Man, Captain America, Thor, The Incredible Hulk, Black Widow en Hawkeye worden tot het uiterste op de proef gesteld als het lot van de aarde in hun handen ligt. Als de kwaadaardige Ultron verschijnt, is het aan The Avengers om zijn verschrikkelijke plannen te stoppen en al snel zorgen ongemakkelijke bondgenootschappen en onverwachte acties voor een uniek episch en wereldwijd avontuur.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Avengers: Age of Ultron prima "fresh" met 74 procent. De IMDb noteert een vergelijkbare 7,7 bij ruim 313 stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de superheldenfilm iets lager met een 7,3 (Stem zelf). FT-recensent Fabian Melchers kwam tot 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Het is vermaak van de bovenste plank, wat een heerlijke film... ...De tweeling vond ik ook een goede toevoeging, al vind ik het meisje intressanter dan de jongen. Verder heeft de rest van de groep gewoon weer goede rollen neergezet. Een top film, kan niet wachten tot de nieuwe films! - Adofmirosch

Box Office

Het productiebudget van Age of Ultron bedroeg zo'n $250 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende de actiefilm een waanzinnige $191,3 miljoen en eindigde op een zeer knappe $459,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op $1.402,7 miljoen. Hiermee staat het tot op heden op een derde plaats in de wereldwijde Box Office Top over 2015. In Nederland haalde Ultron een prima $5,5 miljoen op.


Film: Avengers: Age of Ultron | Discs 1 x Blu-Ray | 1 x 3D Blu-Ray | Retail release: september 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels, Frans DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Audiocommentaar | Deleted & extended scenes | From The Inside Out - Making Of The Avengers: Age Of Ultron | Gag Reel | Global adventure | The Infinite Six | EAN: 8717418468934 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Blu-Ray | Met dank aan: Walt Disney Studios Home Entertainment

De schijven van deze 2D + 3D Blu-Ray uitgave van Avengers: Age of Ultron zitten vastgeklikt in een iets dikker Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor een unieke vormgeving. Iets dat wel vaker gebeurt voor de 3D-uitgaven van Diensy titels.

Beeld & geluid

Fenomenaal mag deze transfer zeker genoemd worden. Het veelal mooie kleurrijke beeld is haarscherp en toont geen gebreken. Ook de details zijn voortreffelijk, ook in de donkere scènes. Het gevolg is wel dat de visuele effecten soms wat minder sterk uitpakken. Deze bleken (vooral in de openingsscène) sowieso al niet altijd van het vertrouwde hoge niveau van Marvel Studios. Over de DTS-HD 7.1 track dezelfde woorden. De surround speakers draaien overuren terwijl de dialoog prima volgbaar blijft.

De 3D schijf is op delen bekeken. Ondanks dat de 3D-conversies er in de jaren op vooruit zijn gegaan, is dit duidelijk niet de beste 3D-ervaring. Door het vele CGI zijn er echter wel de nodige diepte-effecten te zien, maar echt overtuigend wordt het nooit. Sommige scènes met Ultron zien er overigens wel keurig uit.

Extra's

Het bonusmateriaal is netjes doordat het verschillende zaken belicht. Echter is de hoeveelheid wat beperkt. Het meest uitgebreid is From The Inside Out - Making Of The Avengers: Age Of Ultron, waarin in een vogelvlucht wordt gekeken naar de totstandkoming van de superheldenfilm. Global Adventure sluit hier nog het meeste op aan. In een paar minuten worden verschillende opnamelocaties bekeken.

De vier verwijderde of verlengde scènes kunnen optioneel bekeken worden met commentaar van regisseur Josh Whedon. In totaal duren de scènes zo'n 12 minuten. Informatief is The Infinite Six, waarin een blik wordt geworpen op de zes stenen die in met Marvel Cinematic Universe een grote rol spelen. En dan is er ook nog de reguliere gag reel en het audiocommentaar van Whedon. De laatste is voor de die-hards.

Vooral een vermakelijke tweede Avengers-film; op een prima Blu-Ray schijf

Zo'n succes als The Avengers is Age of Ultron uiteindelijk niet geworden. Geen wonder ook, want in 2012 was een superhelden team-up film de natte droom van iedere fanboy. In 2015 ziet de wereld er veel anders uit en helaas bleek Age of Ultron ook teveel een kopie van de eerdere films uit het Marvel Cinematic Universe. Volgend jaar volgt vermoedelijk een revanche met Captain America: Civil War. Zo'n twee jaar later volgt het eerste deel in de Avengers: Infinity War-tweeluik.

Deze Blu-Ray uitgave van Age of Ultron is - zoals eerder geschreven - fenomenaal in beeld en geluid. De extra's zijn zeker netjes, maar de fan verwacht waarschijnlijk wel iets meer diepgang. Hieronder de IGN breakdown van het gevecht tussen de Hulkbuster en Hulk:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair