Filmhuis biostips voor het weekend

Onder meer 'Baahubali', '45 Years' en 'She Was Like a Wild Chrysanthemum' zijn te zien.

Een aantal bijzondere films, die deze week in de filmhuizen draaien op een rij.

Margarita, With A Straw
In dit drama, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, wordt de strijd en het gevoel van vrijheid weergegeven van een Delhi tiener genaamd Laila met hersenverlamming, die een studiebeurs naar New York wint. Ondanks haar handicap, is Laila een studente die uitstekend presteert op haar middelbare school in Delhi, maar ze worstelt met mensen die haar ofwel negeren of zich systematisch inspannen om haar handicap te benadrukken. Het winnen van een studiebeurs om in New York te kunnen studeren is voor Laila grens doorbrekend. Margarita, With A Straw is te zien in Den Haag als onderdeel van het Indian Film Festival The Hague.

45 Years
Geoff en Kate zijn 45 jaar getrouwd. Op de vooravond van de feestelijkheden arriveert echter een brief van de Zwitserse autoriteiten: het lichaam van Geoffs oude vlam Katya, vijftig jaar eerder omgekomen bij een bergtocht, is volledig geconserveerd teruggevonden in een gletsjerspleet. Het nieuws zet het huwelijk van de twee onder druk. 45 Years is wegens succes in meer bioscopen en grotere zalen te zien in Nederland.

Baahubali
In deze duurste Indiase productie tot nu is Shivudu een zorgeloze jongeman afkomstig uit een stam binnen een afgelegen dorp. Zijn vastberaden zoektocht naar zijn diepste wens brengt hem op een avontuur in een volledig onbekende omgeving. Tijdens zijn reis vindt hij niet alleen liefde, maar onthult hij een waarheid die zijn lot van richting doet veranderen. Baahubali is te zien in Den Haag als onderdeel van het Indian Film Festival The Hague.

Seymour, an Introduction
Ethan Hawkes’ documentaire debuut is een intiem portret van Seymour Bernstein, de geniale pianist die Hawke door een introspectieve periode in zijn leven loodste. Hawke probeert, buiten beeld, als onzichtbare vragensteller dichter bij zijn mentor te komen. Seymour, an Introduction is onder meer te zien in EYE.

Enemy of the Reich
Deze documentaire vertelt het verhaal van een getalenteerde, zachtaardige jonge vrouw met een Amerikaanse moeder en Indiase vader die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op onnavolgbare wijze haar leven gaf in de vrijheidsstrijd tegen de brute overheersing van Nazi Duitsland. Enemy of the Reich is te zien in Den Haag als onderdeel van het Indian Film Festival The Hague.

She Was Like a Wild Chrysanthemum
Lyrische film van Keisuke Kinoshita waarin een oude man terugkeert naar zijn geboortedorp en herinneringen ophaalt aan zijn jeugdjaren. Het weerzien van de velden met liefde is ook een portret van het 20ste eeuwse Japan. De film is te zien als onderdeel van het Japan-programma in EYE.

Sunrise
Inspecteur Joshi jaagt op schaduwen in Mumbai. Wanneer hij een schaduw gebogen ziet staan over een kind, zet hij de achtervolging in. Hij belandt in Club Paradise, waar heel jonge meisjes dansen voor een publiek van volwassen mannen. Sunrise is te zien in Den Haag als onderdeel van het Indian Film Festival The Hague.

Dukhtar
Deze film gaat over de kracht van moederliefde in een land dat geregeerd wordt door mannen en mannelijke eer. Op vijftienjarige leeftijd werd Allah Rakhi uitgehuwelijkt aan het veel oudere stamhoofd Daulat Khan, die haar van Lahore meenam naar de bergen van Pakistan. Twintig jaar later wil haar man vrede sluiten met Tor Gul, de leider van een rivaliserende stam, en daarvoor zal hij de stamleider hun 10-jarige dochter Zainab ten huwelijk aanbieden. Dukhtar is te zien in Den Haag als onderdeel van het Indian Film Festival The Hague.

L'Chaim! - To Life!
Wanneer zijn moeder verzorging nodig heeft, besluit de inmiddels 63-jarige Chaim bij haar in Antwerpen te gaan wonen. Gevormd door zijn moeders verleden als overlevende van de Holocaust, ziet Chaim het als zijn taak haar pijn te verzachten. Een intiem verhaal over onvoorwaardelijke liefde. L'Chaim! - To Life! is deze week in première gegaan in Nederland en in meerdere steden te zien.



NieuwsFilm

meest populair