Alles over 'Star Wars: The Force Awakens'

Alles over 'Star Wars: The Force Awakens'

Na drie jaar wachten is 'ie er eindelijk!

Komende woensdag komt de film Star Wars: The Force Awakens uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 16 december in première.

Star Wars: The Force AwakensBekijk de afbeelding
Regie: J.J. Abrams | Cast: Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Finn), Harrison Ford (Han Solo), Mark Hamill (Luke Skywalker), Adam Driver (Kylo Ren) e.a. | Scenario: Lawrence Kasdan, J.J. Abrams e.a.
Duur: 135 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Fantasy | Kijkwijzer: onbekend

Een voortzetting van de saga die George Lucas bedacht. Star Wars: The Force Awakens speelt zich dertig jaar na de gebeurtenissen in Return of the Jedi af.

De ontwikkeling van de film

We hebben er bewust voor gekozen geen spoilers te geven in deze special. Om die reden bespreken we zo de ontwikkeling van de film, vanaf de aankoop van Disney tot en met de opnames. Mocht je interesse hebben in de fictieve geschiedenis die vooraf gaat aan The Force Awakens, verwijzen we je door naar onze special daarover.

Jarenlang ontkende George Lucas een vervolgtrilogie te willen maken. Maar in oktober 2012, toen hij er klaar voor was om afscheid te nemen van Lucasfilm, onthulde hij een complete verhaalopzet voor een nieuwe trilogie te hebben gemaakt. Vermoedelijk was het om de waarde van het bedrijf wat te verhogen en dat deed Lucas succesvol, want toen hij de studio verkocht betaalde Disney er maar liefst 4 miljard dollar voor.

Gek genoeg werden de ideeën van Lucas vrijwel direct terzijde geschoven. Men wilde er niets mee doen en vroeg hem ook niet om mee te denken over de vervolgfilms die in ontwikkeling gingen. Michael Arndt (die eerder Little Miss Sunshine schreef) werd aangesteld als scenarist. In januari 2013 kondigde Disney aan dat J.J. Abrams de film zou regisseren. Hij won het van mensen als David Fincher, Brad Bird en Guillermo del Toro. Later dat jaar, in oktober, bleek dat Arndts werk niet naar tevredenheid van Disney was en gingen Lawrence Kasdan en Abrams aan de slag.

De film zou toen overigens nog in de zomer van 2015 uitkomen, maar nadat Abrams zeer publiekelijk zijn zorgen uitte over de korte termijn, werd de film uitgesteld. Tijdens een reeks wandelingen bedachten Kasdan en Abrams het verhaal van de film. Na zes weken was de eerste versie van het script al af en daarna konden andere zaken beginnen, waaronder het casten.

Naar het schijnt kwamen duizenden mensen opdagen voor de audities. Screentests duurden weken en in april 2014 werden de castleden onthuld. George Lucas had hier nog een slimme zet gedaan, want hij had voordat hij Disney verkocht nog afspraken gemaakt met Carrie Fisher, Mark Hamill en Harrison Ford over een terugkeer naar de franchise. Zij hadden dus al getekend en na het uitgebreide castingproces volgden ook acteurs en actrices als Adam Driver en Daisy Ridley.

De opnames van de film gingen in mei 2014 van start, om vervolgens al in juni onderbroken te worden. Dat kwam omdat Harrison Ford struikelde tijdens de opnames van een scène en naar het ziekenhuis moest. Zijn enkel was gebroken en de opnames werden daardoor uitgesteld. Later legde Abrams uit hoe fijn hij het uitstel vond, want het gaf hem en Kasdan de kans om nog eens goed na te denken over bepaalde keuzes. Uiteindelijk werden de opnames in november 2014 afgerond en kon het lange werken aan de film beginnen. Vorige maand liet Abrams weten hem geheel af te hebben.

Eerste reacties

Er zijn enkel reacties van castleden en van George Lucas op de film, verder (op één fan na) heeft niemand de film nog mogen zien. Castleden als Daisy Ridley en John Boyega lieten in de media weten de film geweldig te vinden en ervan te hebben gehuild. Ook acteur Harrison Ford sprak tevreden over The Force Awakens en natuurlijk ook de studiobazen van Disney. Enkel George Lucas lijkt minder positief te zijn. Hij vertelde in een interview dat het een film geworden is, waar fans waarschijnlijk op gehoopt hadden en klonk daarmee niet bepaald enthousiast.

Box office prestaties

Star Wars: The Force Awakens is zo lang gehypet, dat de film sowieso al records gaat breken. Zo zijn er in de Verenigde Staten en in Nederland record aantallen kaartjes verkocht voor de film. Pathé bracht onlangs nog een bericht naar buiten dat in Nederland al 55.000 kaarten in de voorverkoop over de toonbank gegaan waren. En dat zullen er alleen maar meer worden.

In de Verenigde Staten wordt verder een openingsweekend van minimaal tweehonderd miljoen dollar verwacht, waarmee er niets over blijft van eerdere records. Een film haalde in december daar nooit meer dan honderd miljoen op in zijn eerste weekend, maar van deze zijn er al zoveel kaarten verkocht, dat het bijna niet anders kan.

Uiteindelijk zou The Force Awakens volgens veel analisten in de Verenigde Staten alleen al minimaal een miljard dollar ophalen. De rest van de wereld zou alleen maar meer opbrengen, namelijk nog eens minstens anderhalf miljard. Mochten die getallen daadwerkelijk uitkomen (Disneys baas Alan Horn maant al weken tot rust en wil niet te hoge verwachtingen scheppen) dan zou het record van James Camerons Avatar van 2,7 miljard dollar zomaar in zicht komen.

Het daadwerkelijke succes van de film hangt wereldwijd natuurlijk af van de kwaliteit ervan. Mocht deze te veilig spelen en niets nieuws brengen, kan het zomaar zijn dat minder mensen de film oppikken. Maar als deze compleet aan de verwachtingen voldoet, kan het zomaar een gigantische productie zijn.

Trivia

J.J. Abrams was oorspronkelijk van plan om het skelet van Jar Jar Binks in beeld te brengen als een Easter Egg. • Mark Hamill (63) is even oud als Sir Alec Guinness was toen hij zijn scènes op nam voor A New Hope. • De eerste fan die de film mocht zien was de 32-jarige Daniel Fleetwood. Hij was ongeneselijk ziek en volgens zijn doctoren zou hij het niet halen tot de releasedatum van de film. Om die reden liet Disney de film anderhalve maand voor de release zien in Fleetwoods huis. Een paar dagen na de screening overleed hij.



NieuwsFilm

meest populair