Alles over 'Creed'

Alles over 'Creed'

De glorieuze terugkeer van Rocky Balboa.

Komende donderdag komt de film Creed uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 21 januari in première.

CreedBekijk de afbeelding

Regie: Ryan Coogler | Cast: Michael B. Jordan (Adonis Johnson), Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Tessa Thompson (Bianca), Phylicia Rashad (Mary Anne Creed), Andre Ward (Danny Wheeler) e.a. | Scenario: Ryan Coogler, Aaron Covington | Speelduur: 133 minuten | Genres: Drama, Sport| Kijkwijzer: 12

Adonis Johnson (Jordan) heeft zijn beroemde vader nooit gekend, wereldkampioen zwaargewicht Apollo Creed stierf voordat hij geboren werd. Toch is het niet te ontkennen dat boksen in zijn bloed zit en vertrekt Adonis naar Philadelphia, de plek van de legendarische bokswedstrijd tussen Apollo Creed en de ruige nieuwkomer genaamd Rocky Balboa. Eenmaal in de stad aangekomen, zoekt Adonis Rocky (Stallone) op en vraagt hem om zijn trainer te worden. Ondanks dat Rocky aangeeft dat hij voorgoed uit de bokswereld is gestapt, ziet hij in Adonis de kracht en vastberadenheid die hij ook ooit in Apollo zag. Een felle rivaal, wie zijn beste vriend werd. Rocky gaat uiteindelijk akkoord de jonge vechter te trainen, zelfs als de voormalige kampioen hem moet voorbereiden op een bokser die dodelijker is dan zijn eigen tegenstanders ooit waren in de ring. Met Rocky aan zijn zijde, duurt het niet lang voordat Adonis zijn kans krijgt op de titel ..., maar kan hij naast het doorzettingsvermogen ook het hart van een echte vechter ontwikkelen voordat hij de ring instapt?

Glorieuze terugkeer Rocky Balboa

De Rocky-filmreeks bestaat al sinds 1976 en telt nu in totaal zeven films. In totaal haalden de producties al zo'n 1 miljard dollar op, een bedrag dat waarschijnlijk nog een stuk groter zal worden. Waar Stallone zich ondertussen te oud voelt om de rol van Rocky op overtuigende wijze te blijven spelen, wist hij samen met studio MGM de franchise een goede en slimme nieuwe richting te geven. In plaats van de sporen van Rocky als bokser te blijven volgen, is hij nu een bijpersonage geworden in zijn eigen franchise.

Creed, de zevende film in de reeks, volgt namelijk Adonis Johnson, die een mentorfiguur vindt in de ondertussen gepensioneerde Rocky Balboa. Het idee hiervoor komt van regisseur Ryan Coogler, die daar volgens de L.A. Time al in 2011 mee op de proppen kwam. Hij was toen pas net klaar met zijn filmstudie en begon een manier te bedenken om de franchise een nieuwe richting te geven. Dat idee kwam voort uit het feit dat Cooglers vader leed aan een neurologische ziekte, waardoor hij niet meer kon wandelen. Zijn vader hield van de Rocky-films en het leek Coogler een mooie ode aan zijn vader om er iets nieuws in te maken.

”Het was een beetje als fanfictie,” vertelde Coogler over het begin dat hij aan het scenario maakte. Hij mocht uiteindelijk met Stallone praten, die niet bepaald enthousiast werd van de eerste plannen. ”Ik zag dat Sly dacht, ‘Deze knul is gek geworden’. Maar ik dacht, ‘Het is prima, ik heb tenminste een foto met hem die ik aan mijn vader kan laten zien.’” Stallone gaf zelf toe dat de franchise hem zo dierbaar was, af te staan aan een onbekende knul. De franchise lanceerde zijn acteercarrière, dus heel vreemd is dat niet.

Maar toen Stallone in 2013 Fruitvale Station zag, waarin Jordan de rol speelde, begon hij het plan van Coogler te heroverwegen. ”Het was een sprong in het diepe,” aldus Stallone, die het uiteindelijk toch een interessant plan vond. En met recht, want de eerste reacties van critici zijn erg positief.

Eerste reacties

Creed is bijzonder positief ontvangen door critici. Op RottenTomatoes heeft de film een score van 93%, wat inhoudt dat van de 182 recensies die bekeken werden, er maar liefst 169 positief waren. Gemiddeld gaven recensenten de film een 7,9 en de consensus is als volgt: "Creed geeft de Rocky franchise een verrassend effectieve zevende ronde, die de saga van de boxer uitbreidt naar interessante nieuwe richtingen, terwijl deze tegelijk trouw blijft aan de wortels van de klassieke voorgangers.

Box office prestaties

Creed kostte 35 miljoen dollar om te maken. De productie is nu al een doorslaand succes. Op moment van schrijven had de film al 107 miljoen dollar opgehaald in de Verenigde Staten en was deze al in een aantal andere landen in première gegaan. Daar is tot nu toe 14 miljoen dollar opgehaald, niet heel veel, maar alsnog niet verkeerd.

Vooral de opbrengst in Australië is opmerkelijk hoog. Er werd daar sinds de release op 3 januari al 5 miljoen dollar verdiend. Ook in de Verenigde Arabische Emiraten doet de film het goed, daar is al 1,2 miljoen dollar opgehaald. In Nederland zal Creed het waarschijnlijk niet gigantisch goed doen. De opbrengsten van films met Sly varieert tussen een 2 ton tot wel 2 miljoen. De kans lijkt ons groot dat Creed zo'n 500.000 euro ophaalt.

Trivia

Dit is de eerste film in de Rocky-reeks, waarvan het scenario niet door Sylvester Stallone geschreven is. • De langste film in de Rocky-reeks. • Net als zijn vader Apollo is Adonis vernoemd naar een personage in de Griekse mythologie. Apollo was vernoemd naar de Griekse zonnegod, Adonis naar de halfgod van schoonheid en verlangen.



NieuwsFilm

meest populair