Ridley Scott verdedigt Golden Globe winst voor 'The Martian'

Ridley Scott verdedigt Golden Globe winst voor 'The Martian'

En waarom vergelijkt hij films maken met hersenchirurgie?

Eerder deze maand werden de Golden Globes voor de 73ste keer uitgedeeld. The Revenant was één van de grote winnaars, maar ook The Martian van Sir Ridley Scott ontving enkele belangrijke prijzen. Sommigen beweren echter dat het niet gerechtvaardigd is, het sciencefictiondrama belandde namelijk in de categorie musical/komedie. Matt Damon sleepte ook de prijs binnen voor Beste Acteur in deze genres. Judd Apatow was daar niet over te spreken, zijn Trainwreck greep overal naast.

"Ik wil er niet vreemd om doen," vertelde Apatow tijdens de Critics' Choice Awards, "maar aan alle dramafilms: krijg de klere. Matt Damon staart me nu aan. Wij krijgen maar één prijs, Matt, dat is alles wat we krijgen. Ik voel me als een nerd op het schoolplein en jij hebt mijn lunchgeld gestolen. Kunnen we zomaar een categorie kiezen waarin we willen verschijnen? Er zit een Aziatische man in onze film, komen we in aanmerking voor Buitenlandse films?"

Via The Guardian antwoordde de 78-jarige Engelsman: "Wij hebben die categorie niet gekozen. De Globes deden dat omdat ze de film amusant genoeg achtten." Apatow's reactie was voor Scott een verrassende. "Het is maar een film! Het is niet een genezingsmiddel tegen kanker, Judd. Neem jezelf niet zo serieus."

De regisseur van grote titels zoals Gladiator en Black Hawk Down doet dat daarentegen wel. Hij meldt films te maken om zijn "creatieve behoeften te bevredigen." Over The Martian deelde hij mee: "Je brengt nooit een film uit tenzij je er zeker van bent dat je alles uit de kast getrokken hebt. De rest ligt in de handen van, niet de goden, maar het publiek. In dit geval deden we het heel, heel erg goed. De film ging als een pijl de hoogte in. Dat verbijsterde me niet, want het is best een goede film."

Ook ging hij nog in op de kunst van cinema, hoe je het publiek tevredenstelt en hoe lastig het soms kan zijn om een voorstelling te construeren. "Je wil grote films en verhalen scheppen, zodat mensen naar de bioscoop blijven komen. Aan ons de taak om de lat steeds hoger te leggen. Dat is de truc, altijd heb ik dat gedaan. Het is hersenchirurgie, vertel ik je! Je assembleert een hele groep mensen, je probeert het budget zo nauw mogelijk te berekenen en te handhaven. En wanneer dat achter de rug is moet je veel kaartjes verkopen. Dat is ingewikkelder dan het bankwezen, hoewel een aantal van ons het klaarspelen. Ik hou mezelf niet voor de gek: ik ben dol op de uitdaging. Als je dat niet doet, doe het werk dan niet."



NieuwsFilm

meest populair