Themaprogramma Imagine in het teken van vormgeving

Themaprogramma Imagine in het teken van vormgeving

'Building Dreams and Nightmares' kijkt naar het gebruik van architectuur en vormgeving in de fantastische film.

In het grote themaprogramma van Imagine 2016 wordt onder de titel Building Dreams and Nightmares gekeken naar de manier waarop makers van fantastische films architectuur en vormgeving gebruiken om hun eigen wereld te creëren. Naast films zijn er binnen dit programma ook lezingen en masterclasses, een symposium, een filmconcert en tentoonstellingen.

In veel gevallen wordt voor een film een eigen wereld van de grond af aan ontworpen en gebouwd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Metropolis, The Shining, Inception en The Grand Budapest Hotel. In al deze voorbeelden vervullen architectuur en vormgeving een sleutelrol bij het creëren van een nieuwe of andere werkelijkheid.

Daarnaast hebben filmmakers, net als architecten, toekomstvisies over onze steden en leefomgevingen van morgen. Zij zijn daarin doorgaans pessimistischer dan stedenbouwers, die werken aan een ideale stad. Vervuiling, overbevolking, schaarste van water en voedsel, het oprukken van smart technology en de groeiende kloof tussen arm en rijk, het zijn prominente onderwerpen uit de dystopische fictie, die nu op de agenda van stedenbouwers staan.

Tijdens het festival zijn er onder meer Masterclasses met production designer Anshuman Prasad
en met filmregisseur Alex van Warmerdam, een symposium genaamd De Toekomst van de Stad met onder meer Winy Maas en Liam Young en het filmconcert Das Cabinet des Dr. Caligari, dat live wordt begeleid door Monomyth.

Het festival wordt van 14 tot en met 24 april 2016 in EYE gehouden.



NieuwsFilm

meest populair