Alles over '10 Cloverfield Lane'

Mysterieuze spin-off van monsterfilm Cloverfield.

Komende donderdag komt de film 10 Cloverfield Lane uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 10 maart in première.

10 Cloverfield LaneBekijk de afbeelding

Regie: Daniel Trachtenberg | Cast: Mary Elizabeth Winstead (Michelle), John Goodman (Howard Stambler), John Gallagher Jr. (Emmet) e.a. | Scenario: Josh Campbell, Matthew Stuecken e.a. | Speelduur: 105 minuten | Geres: Drama, Mysterie, Sci-Fi | Kijkwijzer: onbekend

Nadat ze een auto-ongeluk overleeft, wordt de jonge vrouw Michelle wakker in een ondergrondse kelder. Ze is bang dat ze ontvoerd is door een survivalist, die haar vertelt dat hij haar leven gered heeft. Een chemische aanval zou het oppervlak van de Aarde onbewoonbaar achtergelaten hebben. Onzeker van wat ze moet geloven, neemt Michelle de beslissing dat ze moet ontsnappen, wat de gevaren buiten ook zijn.

Geheime film

John Campbell en Matt Stuecken schreven in 2012 een scenario met de titel The Cellar. Het idee daarachter was dat het een goedkope, maar spannende film zou kunnen worden. Het scenario werd niet meteen opgepikt, maar belandde wel op de Hit List van 2012 die The Tracking Board elk jaar samenstelt. Dat leidde ertoe dat Paramount Pictures de rechten kocht en samen met Bad Robot de film ontwikkelde. Daarvoor werd Damien Chazelle aangetrokken, die ons in 2014 hitfilm Whiplash bracht.

Pas tijdens de productie werd besloten dat de film gerelateerd (een ”bloedverwant”) zou moeten zijn aan Cloverfield (2008). Producent J.J. Abrams legde aan Entertainment Weekly uit hoe dat mogelijk was. "Het verhaal was compleet origineel, een andere situatie en bevatte andere personages dan de dingen die we tot nu toe gemaakt hebben," aldus Abrams. "Maar de geest ervan, het genre, het hart, de angstfactor, komediefactor en de gekheid ervan, al die elementen in het DNA van dit verhaal komen uit dezelfde bron waarin Cloverfield geboren is."

In goede traditie werd vervolgens besloten dat de film in het diepste geheim opgenomen moest worden. Daarom trok men de onbekende regisseur Trachtenberg aan en werd de cast vrij discreet verzameld. Zo kreeg Gallagher slechts een deel van het script voorgeschoteld bij zijn auditie en wist hij pas halverwege de opnames van de connectie met Cloverfield. De opnames duurden verder maar 36 dagen en fysieke scenario's werden op rood papier geprint om het zo moeilijk te maken ze te kopiëren. Twee maanden voor de release werd vervolgens pas besloten dat de titel definitief 10 Cloverfield Lane zou worden. Toen begon ook de marketing en deze week komt de film al uit.

Eerste reacties

Er zijn nog geen persvoorstellingen geweest rond de film, of recensies staan nog onder embargo. Dat houdt in dat we nog geen eerste reacties op de film gehad hebben, ditmaal zelfs niet op sociale media.

Box office prestaties

Vermoedelijk wordt 10 Cloverfield Lane wel een box office succes. De film was goedkoop en dankzij de marketingstrategie is er een flinke hype om het project heen ontstaan. De film zal waarschijnlijk openen met zo'n 31 miljoen dollar en zou stranden op ongeveer 65 miljoen dollar. Als we kijken naar de andere film in de franchise, Cloverfield, zal de film ongeveer net zoveel opbrengen in de rest van de wereld. In Nederland deed het origineel het ook prima, meteen opbrengst van ongeveer een miljoen euro, dus de verwachting is dat dit nu geëvenaard wordt.

Trivia

Mary Elizabeth Winstead was de enige keus voor de hoofdrol van Michelle. • Een derde film in de Cloverfield-franchise is al in de maak. • Het regiedebuut van Dan Trachtenberg.



NieuwsFilm

meest populair