Rian Johnson aangeklaagd door oud-manager

Rian Johnson aangeklaagd door oud-manager

Brian Dreyfuss werd door de regisseur gedumpt, net voordat hij aan 'Star Wars' ging werken.

Looper-maker Rian Johnson moet boeten, dat vindt manager Brian Dreyfuss die de 42-jarige regisseur onder zijn vleugels nam. Via zijn agentschap regelde Dreyfuss allerlei regieklussen voor Johnson, in ruil daarvoor vroeg hij om een commissie van 10% wanneer de regisseur aan de bak kwam. De manager is nu over de rooie gegaan, omdat Johnson hem heeft ontslagen - net voordat hij met Star Wars: Episode VIII aan de slag ging. Daarom klaagt hij de beste man aan.

Johnson zou niet de enige zijn die hem belazerd heeft, ook producent Ram Bergman zou veel van Johnson's zakelijke leven hebben gearrangeerd, zodoende dat Dreyfuss' invloed beperkt werd. Voor de manager is het verhaal rondom Star Wars een treurige, in 2014 stelde hij zijn oud-cliënt aan Lucasfilm-presidente Kathleen Kennedy voor. De filmproducente had interesse in Johnson en mogelijk zag ze brood in een eventuele samenwerking.

Twee maanden later was het dan zover: de regisseur dumpte zijn agent en een half jaartje later werd het publiekelijk bekendgemaakt dat Johnson Episode VIII ging schrijven en regisseren. Vanzelfsprekend vindt Dreyfuss dat hij recht heeft op 10% van wat de regisseur aan de sciencefictionfilm zal verdienen, per slot van rekening heeft hij z'n oud-cliënt werk bezorgd.

Drefuss voelt zich daarnaast extra gekwetst, omdat hij zijn vader zover zou hebben gekregen om in Johnson's speelfilmdebuut Brick te investeren - een succesvolle neo noir thriller met Joseph Gordon-Levitt. Naast 10% van wat Rian Johnson zal verdienen, eist de manager ook bijkomende vergoedingen.

NieuwsFilm

meest populair