Erik Bauersfeld, stem van Admiral Ackbar, overleden

Erik Bauersfeld, stem van Admiral Ackbar, overleden

Hij was vorig jaar nog te horen in The Force Awakens.

Eén van de bekendste personages van Star Wars: Return of the Jedi is Admiral Ackbar. Meest bekend is zijn zin: ”Het is een val!”, en nu is de acteur die de zin mocht uitspreken overleden. Erik Bauersfeld werd 93 jaar oud.

Bauersfeld werd in 1922 geboren en bracht de meerderheid van zijn werkende leven door als radioproducent. Hij deed dat voor KPFA, een progressief radiostation in de Verenigde Staten. Terwijl hij aan een Star Wars-gerelateerd project werkte, werd hij benaderd door sound designer Ben Burtt die hem vroeg auditie te doen voor de rol van Ackbar.

”Ik ging er naartoe, hij liet me een foto van Admiral Ackbar zien en ik sprak hem in,” vertelde Bauersfeld ooit daarover. ”Ik zag het gezicht en wist meteen hoe hij moest klinken.” Het werk kostte ongeveer een uurtje, en daarna besteedde hij nog eens een half uur aan het inspreken van de stem van Bib Fortuna, een handlanger van Jabba the Hutt.

Bauersfeld kreeg overigens geen credits voor zijn rol, maar fans wisten te achterhalen dat hij de stem had ingesproken. Hij keerde terug om Ackbar nog eens in te spreken voor The Force Awakens en was onlangs te horen in Crimson Peak.

Erik Bauersfeld overleed afgelopen zondag.



NieuwsFilm

meest populair