Featured

Alles over 'Bastille Day'

Nieuwe actiefilm met Idris Elba.

door Jim Pedd om 09:38 in Featured
Komende donderdag komt de film Bastille Day uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 5 mei in première.

Bastille Day

Regie: James Watkins | Cast: Richard Madden (Michael Mason), Idris Elba (Sean Briar), Kelly Reilly (Karen Dacre), Charlotte Lebon (Zoe Naville), Alexander Cooper (City Cop) e.a. | Scenario: Andrew Baldwin, James Watkins | Speelduur: 92 minuten | Genre: Actie | Kijkwijzer: 12

Als zakkenroller kom je rare dingen tegen. Maar zelfs de ervaren Michael Mason (Madden) ziet niet aankomen dat er een bom in het tasje zit dat hij rolt in Parijs. De Amerikaanse dief overleeft de explosie, maar bewakingsbeelden maken hem wel de enige verdachte van de CIA. Agent Sean Briar (Elba) krijgt hem te pakken voordat de Franse politie doorheeft hoe het zit, en dat is maar goed ook. Michael is niet de man die Sean zoekt, maar kan hem wel helpen de échte daders te vinden en meer bomaanslagen te voorkomen. En dat doet Sean het liefst zonder Franse pottenkijkers.

Diepere lagen

"Het oorspronkelijke idee, toen Andrew Baldwin zijn eerste inspiratie voor deze film deelde, was om een film te maken die de actie van de Bourne-films combineerde met karakterijke films als Frantic en The French Connection," aldus producenten David Kanter en Bard Dorros. Het script werd in 2012 afgeleverd aan het Franse Vendome Pictures, dat nog geen drie dagen later al groen licht gaf aan de film. Het is een actierijke productie, maar tegelijk is het volgens regisseur Watkins de bedoeling meer in de film te leggen. "Maar dat wil niet zeggen dat je er geen blik op sociale problemen in kunt leggen." Om die reden kan je volgens hem in de film zoeken naar "diepere lagen op meerdere niveaus, persoonlijk, actie en geopolitiek."

Eerste reacties

Diepere lagen of niet, critici reageren gemengd. Op RottenTomatoes blijkt 58% van de critici positief te zijn, en geven ze gemiddeld een 5,4. Lezen we de reacties zien we dat er teveel plottwists in zitten die moeten lijken op Die Hard, en is het bovenal Idris Elba die de moeite van het kijken waard is.

Box office prestaties

Het is moeilijk om te voorspellen of Bastille Day voor veel vuurwerk gaat zorgen aan de box office. Films met Idris Elba doen het over het algemeen best redelijk, en verdienen meestal in elk geval hun budget wel terug. Vermoedelijk is dat in het geval van deze Europese actiefilm niet anders, maar de marketingcampagne is vrij kalm geweest, waardoor de film wellicht enkel bekend is bij de échte fans van Idris Elba. In Nederland zal de film vermoedelijk maximaal een half miljoen opbrengen.

Trivia

Oorspronkelijk zou Pierre Morel de film regisseren. • De tweede samenwerking van Kelly Reilly met regisseur James Watkins. Eerder werkten ze aan Eden Lake (2008). • De rol van Charlotte Lebon was oorspronkelijk voor Adèle Exarchopoulos.2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Klein foutje nog bij de cast: daar staan de rollen uit Civil War.

Jim

Avatar

benjamin "Klein foutje nog bij de cast: daar staan de rollen uit Civil War."

Bedankt! Heb het aangepast Smiley face

NieuwsFilm