Algemeen

John Williams mogelijk niet terug voor 'Star Wars: Episode VIII'

De componist twijfelt over een terugkeer naar de franchise.

door Jim Pedd om 15:38 in Algemeen
Componist John Williams heeft de muziek van elke film die tot nu toe in de Star Wars-franchise verscheen verzorgd. Nu lijkt hij erover te twijfelen om ook de aankomende achtste film in de saga te verzorgen. Tegenover Making Star Wars onthulde hij mogelijk niet terug te keren voor Rian Johnsons Star Wars: Episode VIII.

”Ik heb de producenten verteld dat ik niet zeker ben over een terugkeer voor de volgende, maar ook dat ik niet wil dat iemand anders het doet,” aldus Williams. Kortom: hij heeft nog geen definitief antwoord gegeven, maar twijfelt over een terugkeer. Tegelijk vindt hij het klaarblijkelijk ook moeilijk om afscheid te nemen van de franchise.

Hij keerde al terug voor The Force Awakens, maar niet voor Rogue One: A Star Wars Story. De film van die muziek wordt verzorgd door Alexandre Desplat. Toch lijkt het moeilijk voor Williams om de franchise helemaal uit handen te geven, en dan vooral de saga-films.

Zelfs al zou Williams niet terugkeren voor nog een film in de franchise, hebben we natuurlijk nog altijd zijn muziek om van te genieten. Zoals onderstaande video bijvoorbeeld:10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Artificialis

Avatar

De man is 84 inmiddels. Het is geen licht karwei om op die leeftijd soundtracks voor enorme projecten als Star Wars te blijven maken.

Moviemagic

Avatar

Die man moet zijn zak duiten nemen en lekker gaan leven. Desalniettemin was/is hij wel erg goed.

MagicMichiel

Avatar

Legendarische man natuurlijk. Hij voegt echt een goed gevoel van avontuurlijkheid aan een film toe. Ik ben erg onder de indruk van de nieuwe Star Wars thema's. Ik hoop wel dat hij minstens zijn grove ideeën aan muziek voor episode 8 en 9 opschrijft, zodat iemand anders het dieper zou kunnen uitwerken, maar ik hoop natuurlijk het allerliefst dat hij het helemaal doet.

Muufley

Avatar

MagicMichiel "Ik ben erg onder de indruk van de nieuwe Star Wars thema's."


Welke thema's zijn dit dan want geen enkel thema viel op of sprong eruit in de nieuwe film. Zijn er wel nieuwe thema's (meervoud)?

Thyplosion

Avatar

Muufley "Welke thema's zijn dit dan want geen enkel thema viel op of sprong eruit in de nieuwe film. Zijn er wel nieuwe thema's (meervoud)?"


Deze score was wat volwassener en donkerder dan de rest, maar ze zitten er zeker in en behoren tot de beste uit de serie.
Rey's Theme, het thema voor Kylo Ren (First Order), een hele vette mars voor The Resistance, een tof thema voor het Jedi-eiland, en natuurlijk dat heerlijke actiemotief wat steeds weer terugkomt.

Muufley

Avatar

Thyplosion "Deze score was wat volwassener en donkerder dan de rest, maar ze zitten er zeker in en behoren tot de beste uit de serie.
Rey's Theme, het thema voor Kylo Ren (First Order), een hele vette mars voor The Resistance, een tof thema voor het Jedi-eiland, en natuurlijk dat heerlijke actiemotief wat steeds weer terugkomt."


Als een score verzamelaar sinds de laatste 25jaar vond ik de score voor Force Awakens, vrij zwak en ongeïnspireerd. Er is niets dat er echt uitspringt, werkelijk niets. Zelfs de prequels hadden beter werk zoals "Duel of the Fates" uit Phantom Menace, "Across the Stars" uit "Attack of the Clones" en "Anakin's Betrayel" uit Revenge of the Sith. Deze score bevat niets memorabel en is Williams op autopiloot.

FilmMaster

Avatar

Ik zou het niet erg vinden als er in andere kijk op de soundtrack komt, maar tegelijkertijd wel de main themes behoudt natuurlijk.

Als williams het niet meer doet, lijkt Johann Johannsson een goede nieuwe keus.

Muufley

Avatar

FilmMaster "Ik zou het niet erg vinden als er in andere kijk op de soundtrack komt, maar tegelijkertijd wel de main themes behoudt natuurlijk.

Als williams het niet meer doet, lijkt Johann Johannsson een goede nieuwe keus."


Waarom Johann Johannsson? Ik ken zijn werk van ondermeer Sicario en Prisoners en beide scores hebben een zware Drone-Ambient ondertoon dat mijlenver van het orchestraal symfonisch geluid van Williams ligt. Een filmcomponist zou toch wat in dezelfde stijl van geluid moeten zitten en daarin herken ik vooral Michael Giacchino. Miscchien zou Alexandre Desplat ook wel nog kunnen maar dan zou ie wat uit zijn gewoonlijke luchtige stijl moeten uitbreken. Alles wat zwaar op synths en electro steunt valt zowiezo uit de boot naar mijn mening dus geen Zimmer en aanverwanten. Ilan Eshkeri, John Debney en John Ottman zouden het ook wel kunnen maar die hun reputatie zal waarschijnlijk niet groot genoeg zijn. Ottman heeft zelfs ervaring in het overnemen van Williams' werk aangezien hij Superman Returns deed. Als de makers een nieweling een kans willen geven dan zou Steven Price (Fury, Gravity) een goede keuze zijn.

Dit alles in beschouwing genomen denk ik dat Giacchino de grootste kans zou hebben om Williams te vervangen en dat niet alleen omwille van zijn connectie met Abrams.

Gigan72

Avatar

Muufley "Als een score verzamelaar sinds de laatste 25jaar vond ik de score voor Force Awakens, vrij zwak en ongeïnspireerd. Er is niets dat er echt uitspringt, werkelijk niets. Zelfs de prequels hadden beter werk zoals "Duel of the Fates" uit Phantom Menace, "Across the Stars" uit "Attack of the Clones" en "Anakin's Betrayel" uit Revenge of the Sith. Deze score bevat niets memorabel en is Williams op autopiloot."


Helemaal mee eens

skullsplitter

Avatar

Muufley "Welke thema's zijn dit dan want geen enkel thema viel op of sprong eruit in de nieuwe film. Zijn er wel nieuwe thema's (meervoud)?"

Dit vond ik met de laatste film wel opvallend idd, weinig "eigen" thema's. Ja, die Rey-theme, maar die vind ik te soft en generiek. Ik vond de film wel tof hoor, maar dit mocht spannender/iconischer.

NieuwsFilm

meest populair