Alles over 'Alice Through the Looking Glass'

Vervolg op de film die de hele hype rond live-action sprookjes lanceerde.

Komende donderdag komt de film Alice Through the Looking Glass uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 19 mei in première.

Alice Through the Looking GlassBekijk de afbeelding

Regie: James Bobin | Cast: Mia Wasikowska (Alice Kingsleigh), Johnny Depp (Hatter Tarrant Hightopp), Helena Bonham Carter (Iracebeth), Anne Hathaway (Mirana), Sacha Baron Cohen (Time) e.a. | Scenario: Linda Woolverton | Speelduur: 113 minuten | Genre: Avontuur, Familie, Fantasy | Kijkwijzer: 9

Alice Kingsleigh (Wasikowska) heeft de afgelopen drie jaar in een droom geleefd en over de wereldzeeeen gevaren als kapitein van een eigen schip. Maar nu ze terugkeert naar Londen, is de wereld veranderd. Al snel belandt ze via een magische spiegel in Wonderland, waar blijkt dat de Mad Hatter (Depp) diep in de problemen zit. Alleen door terug in de tijd te reizen, kan ze hem redden...

Het maken van een vervolg

Het maken van een vervolg was niet zo rechttoe, rechtaan als je zou denken. Schrijver Lewis Carroll publiceerde zes jaar na het verschijnen van Alice in Wonderland (in 1871) het vervolg, Alice Through the Looking Glass and What Alice Found There, maar het boekje diende niet echt als een regulier vervolg. In plaats daarvan bevat het een reeks ”willekeurige en bizarre episodes uit Carrolls leven die niet aan elkaar gerelateerd zijn,” aldus producent Suzanne Todd. ”Dus we hadden discussies over wat thematisch interessant zou zijn en wat we zouden willen dat het verhaal zou overdragen.”

Vervolgens was het aan scenariste Linda Woolverton om het script te maken van dit vervolg. ”Linda had een nieuw verhaal geschreven, vanuit het oogpunt van het boek, over de personages en wat er met hen gebeurd is sinds we ze voor het laatst zagen en wat er met hen in het verleden gebeurd is,” vertelde Todd verder.


Eerste reacties

De vervolgfilm is niet gigantisch goed ontvangen. Op RottenTomatoes staat de film tot nu toe gemiddeld op een 4,8. Consensus is er nog niet, al lijkt het erop dat recensenten vooral vinden dat de film teveel nadruk op visuele extravaganza legt en te weinig kijkt naar het verhaal.

Box office prestaties

Alice in Wonderland staat te boek als de film die de huidige hype rond live-action sprookjes lanceerde. De film haalde wereldwijd 1 miljard dollar op en daarmee is de druk voor dit vervolg hoog. De verwachting is dat de film daar niet aan zal voldoen: de reacties op de trailers zijn veelal positief, maar de concurrentie is erg groot deze periode. Daarnaast heeft hoofdrolspeler Johnny Depp niet meer de aantrekkingskracht die hij eerder had en is het lang geleden dat het vervolg uit kwam.

Verwacht wordt een openingsweekend van zo’n 74 miljoen dollar, minder dan de 110 miljoen waarmee Alice in Wonderland in 2010 opende. Ook de totale opbrengst zou lager uitkomen in de Verenigde Staten, maximaal op 180 miljoen dollar. Dat is bijna de helft minder dan het origineel, dat 334 miljoen dollar verdiende.

In de rest van de wereld zou de film zo’n 380 miljoen dollar ophalen volgens de voorspellingen. Het kan natuurlijk ook een stuk meer worden, maar dat hangt zoals gebruikelijk af van de reactie van het publiek. Mocht de film op 380 miljoen uitkomen, zal deze in totaal eindigen op 560 miljoen dollar.

Trivia

Dit is de zevende film waarin Alan Rickman en Helena Bonham Carter samen te zien zijn. • Tevens de laatste film waarin de vier maanden geleden overleden Alan Rickman te zien is. • Direct vervolg op Alice in Wonderland uit 2010.



NieuwsFilm

meest populair