'Warcraft: The Beginning' beleeft hoopvolle start

'Warcraft: The Beginning' beleeft hoopvolle start

Ondanks het wisselende ontvangst staat de gameverfilming in heel wat landen bovenaan.

Deze week verschijnt in Nederland de grootse gameverfilming Warcraft: The Beginning en de week erop debuteert de CG live action-film in de States. Afgelopen dagen draaide de naar verluidt $160 miljoen kostende film van Duncan Jones (Moon, Source Code) al in flink wat landen en noteerde een prima $31,6 miljoen.

Ondanks dat de score aan de wat magere kant lijkt, wist Warcraft vaak beter te scoren dan de voornaamste concurrent Alice Through the Looking Glass. In Rusland haalde de gameverfilming $10,0 miljoen op. In Duitsland en Frankrijk werd er respectievelijk $5,9 en $4,5 miljoen genoteerd. In Zweden was er een zeer sterke opening met $1,2 miljoen. Slechts drie andere films opende ooit beter in het Scandinavische land. Ook in onder meer Oostenrijk, Denemarken, Egypte, IJsland, Hongarije, Indonesië, Letland, Libanon, Noorwegen, Slovenië, Zwitserland en Thailand stond de Universal-titel bovenaan de Box Office.

De strategie om films een aantal weken eerder buiten de States uit te brengen, blijft opmerkelijk. En als het gebeurt dan wordt dit vaak beperkt tot slechts een week. Bij Warcraft is dit nu 2 weken. Een aantal jaar geleden durfde Universal het aan om Battleship (2012) vijf weken eerder te laten verschijnen. De $209 miljoen kostende en zeer matig ontvangen sci-fi spelbordverfilming haalde echter 78,4% van de eindscore ($303,0 miljoen) op buiten het Noord-Amerikaanse continent.

Voor de uiteindelijke fans van de film is uiteraard te hopen dat Warcraft het goed doet. The Beginning moet bij een succes uiteraard een vervolg krijgen. De ontvangst onder de critici is voorlopig zwak te noemen: Rotten Tomatoes noteert 21% na 19 reviews. De IMDb noteert tot op heden een veel sterkere 8,2, na toch al 12,5 duizend stemmen.



NieuwsFilm

meest populair