Alles over 'Independence Day: Resurgence'

Alles over 'Independence Day: Resurgence'

Vervolg op de box office knaller uit 1996.

Komende donderdag komt de film Independence Day: Resurgence uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 23 juni in première.

Independence Day: ResurgenceBekijk de afbeelding

Regie: Roland Emmerich | Cast: Jeff Goldblum (David Levinson), Bill Pullman (President Whitmore), Liam Hemsworth (Jake Morrison), Vivica A. Fox (Jasmine), William Fichtner (General Adams) e.a. | Scenario: Nicolas Wright, James A. Woods e.a. | Speelduur: 119 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Sci-Fi | Kijkwijzer: 12

Door gebruik te maken van buitenaardse technologie, hebben de verschillende naties op aarde samengewerkt aan een immens verdedigingsprogramma om zo de planeet te beschermen. Maar niets kan ons voorbereiden op de geavanceerde en ongekende kracht van de buitenaardse wezens. Alleen de vindingrijkheid van een aantal moedige mannen en vrouwen kan onze wereld nog redden van de ondergang.

Oorspronkelijke idee

Toen Dean Devlin en Roland Emmerich voor het eerst spraken over een vervolg op hun monsterhit Independence Day (1996) hadden ze een veel ander idee. Oorspronkelijk wilde het duo een film gaan maken over vrede. ”We schoten in die film per ongeluk een buitenaards schip neer en aan het einde landden de aliens voor het Witte Huis om kenbaar te maken dat ze in vrede gekomen waren. Dat voelde niet als een Independence Day film! Er werd maar één buitenaards schip vernietigd!”

Nu heeft men dus een hele andere invalshoek gevonden en wel een die past in het rijtje bigger, better, faster, stronger. In plaats voor een ingetogen film, koos men voor meer actie. Mocht deze film succesvol blijken, dan is er naar het schijnt ook al een idee voor een vervolg. Roland Emmerich vertelde dat die er dan zou komen: ”Als het genoeg opbrengt wel, want het zet ook een vervolg op.”

Eerste reacties

Die zijn er helaas nog niet. Dat voorspelt weinig goeds voor de film – bij dit soort blockbuster wil een studio als het even kan zo vroeg mogelijk positieve reacties naar buiten brengen. Dat 20th Century Fox dat niet gedaan heeft, maakt duidelijk dat men wellicht niet zoveel vertrouwen in de film heeft. Tegelijk kan het ook gewoon zo zijn dat de studio niet wil dat fans beïnvloed worden door critici, die bij dit soort film gewoonlijk niet zo positief zijn. Het is dus nog even wachten tot de eerste recensies naar buiten komen. In Nederland zal dat vermoedelijk woensdag al zijn.

Box office prestaties

Toen Independence Day in 1996 uitkwam was het een groot succes. In de VS alleen al haalde de film 300 miljoen dollar op, en in de rest van de wereld nog eens meer dan een half miljard. Toch waarschuwen kenners dat dit vervolg niet zoveel gaat verzetten: ”Iedereen wil dit vergelijken met Jurassic World, maar de aantrekkingskracht van die film ontstond omdat het een nieuwe aanpak van het concept had,” aldus David Mumpower van Box Office Prophets. ”Ik heb niet het gevoel dat Resurgence dat is. In de kern is het een alien-wraak-film die meer monumentenporno belooft.”

Het zou goed kunnen dat het publiek precies daarop hoopt. In elk geval wordt er een prima openingsweekend verwacht in de Verenigde Staten, van zo’n 60 miljoen dollar. In de weken erna zou dat bedrag meer dan verdubbeld worden. Als de film dan internationaal net zoveel doet als zijn voorganger, dan zit men uiteindelijk mooi in het groen.

Trivia

Dean Devlin kreeg na het succes van de eerste film een grote som geld betaald om een vervolg te schrijven. Hij maakte het script, maar was er niet blij mee en gaf het geld terug. Pas vijftien jaar later werkte hij opnieuw met Roland Emmerich aan dit vervolg en ditmaal lukte het. • De film heeft een budget van 200 miljoen dollar, meer dan het dubbele van het origineel, dat voor 75 miljoen dollar gemaakt werd. • Oorspronkelijk zou Will Smith terugkeren, maar hij vroeg 50 miljoen dollar voor twee films, teveel voor 20th Century Fox.



NieuwsFilm

meest populair