Alles over 'The Legend of Tarzan'

Alles over 'The Legend of Tarzan'

De volgende in een reeks van meer dan tweehonderd verfilmingen van Edgar Rice Burroughs klassieke werk.

Komende donderdag komt de film The Legend of Tarzan uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 7 juli in première.

The Legend of TarzanBekijk de afbeelding

Regie: David Yates | Cast: Alexander Skarsgård (Tarzan), Margot Robbie (Jane Clayton), Christoph Waltz (Leon Rom), Samuel L. Jackson (George Washington Williams), Osy Ikhile (Kwete) e.a. | Scenario: Adam Cozad, Craig Brewer e.a. | Speelduur: 109 minuten | Genres: Actie, Avontuur | Kijkwijzer: 12

Het is al jaren geleden dat de man ooit bekend als Tarzan (Skarsgård) de jungle van Afrika achter zich liet voor een nieuw leven als John Clayton, Lord Greystoke, met zijn geliefde vrouw, Jane (Robbie) aan zijn zijde. Nu is hij uitgenodigd om terug te komen naar de Congo als een handelsafgezant van het parlement. Hij is zich er echter niet van bewust dat hij als pion fungeert binnen een gevaarlijk spel vol hebzucht en wraak onder leiding van de Belgische kapitein Leon Rom (Waltz). Maar diegenen achter dit moorddadige plot hebben geen idee wat ze te wachten staat.

Tarzan-films

Er gaat een lange geschiedenis aan films vooraf aan The Legend of Tarzan. De boeken waar veel films op gebaseerd zijn, werden geschreven door Edgar Rice Burroughs en het eerste werk verscheen in 1912. In 1918 verscheen de allereerste film, Tarzan Of The Apes, met een hoofdrol voor acteur Elmo Lincoln.

De jaren daarna was het relatief stil, maar in 1932 werd de filmfranchise met succes nieuw leven ingeblazen. Toen verscheen Tarzan the Ape Man, waarin voormalig Olympisch zwemmer Johnny Weissmuller de titelrol speelde. Zijn eerste film was erg succesvol: er kwamen elf vervolgen, waarvan de laatste in 1948.

In de jaren die volgden kwamen er nog veel meer films, met veel meer verschillende acteurs, in totaal meer dan twintig. Alexander Skarsgård is de nieuwste die de rol mag spelen, in wat volgens regisseur David Yates een ”liefdesverhaal” moet zijn.

Eerste reacties

Goede intenties ten spijt, verder dan een 5 gemiddeld komt The Legend of Tarzan niet op RottenTomatoes. Van 130 getelde recensies, is 35% positief, dus een 45-tal recensies. "The Legend of Tarzan heeft veel meer in zich dan veel andere films met dit klassieke personage in de hoofdrol, maar dat is niet genoeg voor het generieke plot en het lage tempo.”

Box office prestaties

The Legend of Tarzan deed het in zijn openingsweekend beter dan voorspeld werd. Experts hadden verwacht dat de film maximaal 23,5 miljoen dollar zou verdienen aan de box office afgelopen weekend, maar dat werd iets meer: 38,1 miljoen dollar. De film opende daarmee nog niet zo goed als een film van 180 miljoen dollar zou moeten, maar de schade valt nog redelijk mee.

In de rest van de wereld staat de film verder op 18,8 miljoen dollar, waarmee de totale verdienste op zo’n 56,9 miljoen dollar staat. Het is nog de vraag in hoeverre de film winstgevend wordt, maar met een beetje geluk draait Warner Bros. er in elk geval geen verlies op.

Trivia

Olympisch zwemmer Michael Phelps was in gesprek om de rol van Tarzan te spelen. • Met een lengte van 1 meter, 91 is acteur Alexander Skarsgård is de langste acteur ooit die de rol speelde. De vorige ‘titelhouder’ was Johnny Weissmuller, met een lengte van 190,5 centimeter. • Alexander Skarsgård voerde actief campagne om het lendendoekje in de film te houden. Regisseur Yates vond dat totale onzin: "Hij is aangepast aan het leven in Londen als de film begint en een heuse Victoriaan geworden. Het doekje is niet logisch in die context."



NieuwsFilm

meest populair